Çanakkale Savaşları Gazisi olan Dedesinin ismini taşıyan, Öğretmen Okulunda öğrendiği eğitimi 27 yıllık eğitmenlik süresince öğrencilerine aktaran, Atatürkçü, çağdaş bir öğretmenliğin yanı sıra köy kalkınma kooperatiflerinde başkanlıkları, mandıracılık, ziraat ve hayvancılığa yönelik çeşitli faaliyetlerin yerine getirmenin yanı sıra küçükken hayalini kurduğu okul binasına  1996 yılında başlayan ve   2004 yılında tamamlayarak hedefine ulaşan İsmail Kaymak, burada yürüttüğü eğitim çalışmaları ile sadece bir okul değil, öğrencilerine daha fazlasını veriyor.

1945 yılında esnaf bir ailenin çocuğu olarak, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde dünyaya gelen İsmail Kaymak, Çanakkale Savaşlarında gazi olan dedesinin ismi ile yıllarca ülkesine ve  Çanakkale’ye hizmet etti. Öğretmen okulundan mezun olduğu için öğretmenliğin yanı sıra bir çok meslekte de uzman olan Kaymak, Milli Eğitim’e bağlı çeşitli illerdeki okullarda  ilkokul öğretmeni olarak 28 yıl görev yaptı. Darbeler, baskılar, tarikatlara, sürgünlere rağmen Atatürkçü ve Çağdaş eğitimden şaşmadan Eğitime bir ömür adadı.  Bu güne kadar Okulu olmayan, öğretmenin dahi uğramadığı köylerde yaptığı görevler esnasında dokunduğu öğrencileri adeta birer mücevhere dönüştürdü.  Baskı altında kalan, cahil bir toplumun aydınlığa çıkması için var gücü ile mücadele eden İsmail Kaymakm, bu güne kadar yetiştirdiği sayısız öğrenci, doktor, mühendis, polis, hakim gibi devletin önemli hizmet kurumlarına pırlanta gibi insan kazandırdı.

Ailesi onun hafız olmasını istese de o eğitimci olarak insan yetiştirmeyi sevdi. Çanakkale Savaşları Gazisi dedesinin kendisine bıraktığı bu müstesna topraklara böyle hizmet etmek istiyordu. Bu nedenle  Küçükken tek hayali, idealist ve başarılı öğrencilerin yetiştirildiği bir okul inşa etmek oldu.  1996 yılında temellerini attığı, 2004 yılında tamamlayarak eğitim öğretime kazandırdığı İsmail Kaymak Kolejini, değişen yıllara, gelişen çağlara ayak uydurarak öğrencilerin yetiştirilmesini sağladı.  28 Yılını eğitime harcayarak Çanakkale’de eğitimi başka seviyelere çıkaran İsmail Kaymak Boğaz Medya’ya verdiği özel Röportajla  eğitim süreci hakkında bilgiler verdi.  

Özel İsmail Kaymak Eğitim Kurumları Kurucusu İsmail Kaymak, eğitim hayatı, okulun kuruluş öyküsü ve bu zamana kadar elde edilen başarılara yönelik  yaptığı açıklamada  "1945 yılında Bayramiç ilçesinde doğdum. Burada okul yoktu, Gazi Dedem benim hafız olmamı istiyordu, babamda öğretmen olmamı istiyordu. Ben öğretmen olmak istiyordum. Kendi köyümüzde olmadığı için okul, Çan'ın Çaltıkara köyünde 4'üncü sınıfa kadar üç öğretmen değiştirerek 3'üncü sınıfa geldik. Oradan 4'üncü sınıfta köyümüze 3 kilometre yakınındaki köye geldim. 4'üncü sınıftada 3 tane öğretmen değiştirdim. Ondan sonra Bayramiç Hacıköyüne geldim. Orayı da bitirdikten sonra buraya Çanakkale ortaokuluna geldim. Ortaokulu 3 yıl bitirdikten sonra öğretmen okuluna geçtim. Öğretmen okulunda 3 yıl okudum. Burada ilk tayinim Yenice'nin Bağlı köyüne oldu" dedi.

Bir Yılda Üç Öğretmen Değiştirdik

Okuduğu dönemde çok okul değiştirmek ve öğretmenlerin sürekli değişmesi nedeni ile eğitimine olan zararı nedeni ile kendisini okul inşa etme fikrine ittiğini belirten  İsmail Kaymak,  o günleri şöyle anlattı "Neden? Köylere giderken, köylerin şive farkı vardı. Çocuklar benim konuşmalarıma gülüyorlardı. Vatandaşlarda benim konuşmalarıma gülüyorlardı. Bu benim çok gücüme gidiyordu. Daha ilkokulda okul yapmayı kendi kendime karar verdim. Hatta öğretmen okuluna gelince, yazılıyı kazandık, sözlüye gideceğiz, dedem dedi ki, '4,5 yıl hizmet var. Ben torunuma dayanamam Ben gündüze okutacağım' dedi. O üç köyde çok acılar çektim. Birinci yıl gene 3 tane öğretmen. Sonra 4'te üç öğretmen değiştirdim. Daha sonra Hacıköyünde 5'i bitirdim" diye konuştu.

İlkokul Öğretmenliği Çok Önemlidir

28 Yıl neden ilköğretim öğretmenliği yaptığına da değinen ve bu branşın çok önemli olduğunu belirten İsmail Kaymak   "Oralarda eğitim nasıl oluyor? Ne gibi şeyler isteniyor? Oralarda öğleye kadar ders, öğleden sonra çocuklar kabiliyeti yönünde yönlendiriliyor. İlkokul öğretmenliği çok önemlidir . En faydalı olduğum dönem, ilkokul öğretmenliğiydi" dedi.

Sürdüler Ama Boyun Eğmedim

Çocuklarını doğru, dürüst, Atatürk ilkelerine duyarlı yetiştirmeye dikkat ettiğini belirten İsmail Kaymak, "Mevlana şöyle diyor: Sev seni seveni insan ise, sevme seni sevmeyeni Mısır'a sultan ise. Mısır'a sultan o zaman çok büyük bir insan. Namık Kemal'de diyor ki 'Vuranın karşısında da vur kırıl ama boyun eğme' diyor. Bunun yanında da boyun eğmedik ama 3 defa sürgün yedim ben. Yapamadığım tek şey Çavuşlu Kalkımlı Koopartifini canlandırmıştım, şarap, sirke, pekmez tesisleri yapacaktım, 78'de. Tek hayatta yapamadığım iş o oldu.  O aradan  siyasiler beni Yenice'ye sürdüler. Ama hiç kimseye boyun eğmedim" diye konuştu.

Okul hakkında bilgi veren İsmail Kaymak, "Okulun üstünde çok amaçlı bir salon var. Hiçbir okulun böyle bir şeyi yok. Burada tiyatro yapılıyor. Burada halk oyunları yapılıyor" ifadelerini kullandı.

İsmail Kaymak kimdir?

İsmail Kaymak, 1945 yılında esnaf bir ailenin çocuğu olarak, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde doğmuştur. Gazi bir dedenin torunudur ve küçük yaşlardan itibaren cumhuriyet, Atatürkçülük gibi kavramlarla yoğrulur. Dedesinden aldığı adını, onun gibi topluma hizmet ederek taşımayı ise çocukluk yıllarındaki hedeflerinin temeli olarak görür.

Bulunduğu köyde okul olmadığından ilköğrenimini üç farklı yerleşim biriminde bulunan okullarda sürdürür. İlkokul öğrenimi sıralarında yaşadığı bu eğitim mücadelesi, ileriki yıllarda kuracağı okulun, kaliteli eğitim- öğretim idealinin oluşmasını sağlar.

Çanakkale Öğretmen Okulu’ndaki öğreniminin ardından, 1988’de Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi eğitim ön lisans programını tamamlar. Milli Eğitim’e bağlı çeşitli kurumlarda ilkokul öğretmeni olarak 28 yıl görev yapan İsmail Kaymak’ın öğretmenliğin yanı sıra köy kalkınma kooperatiflerinde başkanlıkları, mandıracılık, ziraat ve hayvancılığa yönelik çeşitli faaliyetleri, oluşturduğu ticari ilişkiler, okul sıralarında kendine verdiği sözü gerçekleştirmesini sağlar. 1996 yılında başladığı okul inşaatını, 2004 yılında tamamlayarak hedefine ulaşır.

Atatürk ilke ve devrimleri yolunda çağdaş, dürüst, demokratik, toplumsal nitelikli, özgür düşünen duyarlı bireyler yetiştirmek üzere okulunun kapılarını açar. Okulunda maddi olanakları yetersiz ancak başarılı olan öğrencilere, şehit çocuklarına da burs vererek onlara öğrenim imkânı tanır.

Cuma Deren