Tarımın en çok yapıldığı Çanakkale’de Çiftçilerin çevreye daha duyarlı olmasını sağlamak ve Uygulamalar hakkında bilgiler vermek amacı ile  Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ‘Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik’  kapsamında  eğitim ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Tarımın merkez üssü olan Çanakkale’de, üretim yapılırken çevreye zararlı atıkların bırakılmaması ve  çiftçi kayıt işlemleri başta olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler vermek amacı ile ‘Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik’  kapsamında  eğitim ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Çanakkale Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen eğitimlere  Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Zoom uygulaması üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Yalçın Ocak, bakanlık temsilcileri, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Bitki  Koruma Ürünleri (BKÜ) toptancı ve bayileri ile İl, İlçe Müdürlüğü kontrol görevlileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ve Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğünün Çanakkale’de çevre ve tarım alanında yürüttüğü projeler hakkında bilgiler veren Nazan Türkarslan  “İlimizde 70'i özel, 44'ü ise Ziraat Odası ve Tarım Kredi Kooperatifleri gibi tüzel kuruluş olmak üzere toplam 114 Bitki Koruma Ürünü Bayisi bulunuyor. Ekolojik koşullar ve zararlı popülasyonlarındaki değişimlere bağlı olarak, pestisit kullanımlarında yıllara göre değişimler yaşanıyorı ve yoğun Bitki Koruma Ürünü kullanımı çevre kirliliği problemini de beraberinde getiriyor. Özellikle Bitki Koruma Ürünü ambalaj atıklarının çevreye rastgele dağılması büyük bir sorun. Bu sorunun önüne geçmek için 2018 yılından itibaren çalışmalar yürütüldü ve Zirai Ambalaj Atıklarının Toplanarak Geri Dönüşümü ve Bertarafı Projesi kapsamında çöp konteynerleri alındı Bu konteynerların özellikle zirai ilaç kullanımının yoğun olduğu sebze ve meyve üreticisi Köy Muhtarlıklarına teslim edilerek, boş ambalajların usulüne göre toplanması sağlandı  ve imhası için Bertaraf tesisine teslimine kadar süreç yakından takip ediliyor” dedi.

Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünden Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Yalçın Ocak ise Bitki koruma faaliyetlerinin öneminden bahsederek zirai mücadelede kimyasal mücadelenin son seçenek olduğunu, önceliğin Kültürel Önlemler, Mekanik, Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele yöntemlerinde olması gerektiğini vurguladı. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünden Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanlığında Çalışma Grup Sorumlusu Ümit Uğur Bahçe: Bitki Koruma Ürünlerinin satış usulleri hakkında bilgi vererek uyulması gereken kurallara değindi. Toplantı, BKÜ toptancı ve bayilerinin soru ve katkılarının alındığı soru-cevap ile tamamlandı.

Haber Merkezi