Dünyanın en büyük Açıkhava müzelerinden  biri olan Gelibolu  Tarihi Yarımadasını daha da güzelleştirmek amacı ile  Alan Başkanlığı tarafından yürütülen projelerden biri olan ‘Tarihi Alan'ın Gazi Köylerinde Şifa Çiçekleri Açıyor’ Projesi kapsamında Alan Başkanlığı sınırları içerisindeki köylerde yetiştirilen bitkilerin hasadı başladı.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nın “Gazi Köylerde Şifa Çiçekleri Açıyor” projesi kapsamında proje ortağı olan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Çiftçi Eğitim ve Tıbbi Aromatik Bitki Merkezi (BAÇEM) eğitmenlerince verilen eğitimlerin ardından talepte bulunan üreticilerin gösterdiği alanda ekilen şifalı bitkilerin hasadı başladı. 

Geçen yıl projesi hazırlanarak onaylanan çalışmada uygulama alanı olarak seçilen ve Ecdadı yad etmek için Çanakkale’ye gelen ziyaretçilerin  en çok ziyaret ettiği Alçıtepe köyünde düzenlenen  hasat  töreni ile yaklaşık 20 dönümlük  alanda ekilen şifa bitkileri hasat edildi.  Hasat törenine Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, çiftçiler ve köylüler katıldı.  Tarihi alanı güzelleştirmek için yürütülen proje hakkında bilgiler veren Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir   "Bahçemizde ilk ürünlerimiz kendini göstermeye başladı ve bugün de bölge halkımızla beraber Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı personelimizle beraber ilk hasadımızı yapacağız. Tarihi Alan Başkanlığı olarak bölge halkıyla beraber burada yaşayan halkımızla birlikte burada katma değeri yüksek ürünler oluşturmak ve pazarlaması daha kolay yapılabilen şifalı bitkiler adı altında tıbbi aromatik bitkileri burada yetiştirmek istiyoruz. Onlarca çeşit bitkiyi burada yetiştirme imkanına sahip olacağız ve hem gelen ziyaretçilere bunları verme, hediye etme hem de bölge halkına bir gelir getirme fonksiyonu olacak" dedi.

Doğal Güzelliği İle Ziyaretler Daha Anlamlı Olacak

Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, şifa bitkileri projesi ile, Tarihi alanın doğal renklere büründüğünün altını da çizerek bu projeler ile tarihi alanın daha da anlamlı olacağını belirterek "Misafirlerimizi Çanakkale'de tarihi alanda bir zaman tünelinde yolculuk yaptıktan sonra da buradaki bahçemize bekliyoruz. Ziyaretlerinin daha da anlamlı olması için, daha doğal bir ortamda, daha güzel bir ortamda şöyle bir nefes almak için şifalı bitkiler bahçemize bekliyoruz. Çünkü tarihi alan dokusu bozulmamış, doğallığı bozulmamış bir alandır, bir mekandır. Hem tarihsel özelliğiyle hem de doğal dokusuyla gelen ziyaretçilere çok farklı bir an yaşatma imkanına sahip olacaktır. Dolayısıyla Çanakkale tarihi alanda şifa bahçemiz bugün açmıştır. Şifalı bitkilerimiz kendini göstermiştir. İlk hasat heyecanını yaşıyoruz ve bütün herkesi Çanakkale'ye bir nefes almaya bekliyoruz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından yaklaşık 20 dönümlük alanda zemin çalışmalarının tamamlanmasının ardından 20 adaya bölünen ve  lavantadan ıtıra, limonlu naneden tıbbi adaçayına, aynısefadan ekinezyaya kadar çok sayıda bitkinin dikim alanında   hasat gerçekleştirildi.

 

 Cuma Deren