Bu verilerden yola çıkarak her yıl farklı etkinliklerle kutlanarak, bağımlılığa dikkat çekilen 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısı ile bir açıklama yapan ve Tütün endüstrisinin hedefinde gençlerin olduğunu dile getiren  Yeşilay Çanakkale Şube Başkanı Doç. Dr. Nilay Köleoğlu ”Gelecek nesillere daha sağlıklı, tütünsüz bir yaşam sunmalıyız” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1,3 milyar kişi tütün ürünü kullanmaktadır. Tütün ürünü kullananların %80’i, genellikle yoğun tütün endüstrisi müdahalesi ve pazarlamasının hedefi olan düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Bu ülkeler aynı zamanda tütün ürünü kullanımına bağlı hastalık ve ölüm yükünün de en yüksek olduğu ülkelerdir. Tütün kullanımı, hane halkı harcamalarını gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlardan tütüne yönlendirerek yoksullaşmaya katkıda bulunmaktadır. Ülkemizde 15 yaş üzeri nüfusta tütün ürünü kullanmayanlar, toplumun yaklaşık %70’ini oluşturmaktadır. Tütün ürünü kullanmayanlar toplumun çoğunluğunu oluşturmasına rağmen, tütün ürünü kullanımının yaygınlığı ve görünürlüğü yüksektir. Her geçen gün artan tütün ürün kullanımının yaşının da düşmesi ile birlikte Yeilay Cemiyeti başta olmak üzere pek çok Sivil Toplum Kuruluşunun destekleri ile farkındalık oluşturuluyor.

Tütün Endüstrisinin Hedefinde Gençler Var

Bu kapsamda her yıl olduğu gibi bu yıl da 31 Mayıs’ta kutlanan Dünya Tütünsüz Günü dolayısı ile Yeşilay Çanakkale Şube Başkanı Doç. Dr. Nilay Köleoğlu bir açıklama yaparak tütün endüstrisinin hedefinde gençler olduğunu belirti.  Bu yıl ‘Çocukları Tütün Endüstrisinin Tehdidinden Korumak’ temasıyla gerçekleşen 31 Mayıs Dünya Tütünsüz günü dolayısı ile bir açıklama yapan Doç. Dr. Nilay Köleoğlu  “Tütün kullanımının hem aktif içiciler için birçok sağlık sorununa yol açtığı gibi   2022 yılı verilerine göre dünya genelinde 13-15 yaş arası en az 37 milyon genç  bir şekilde tütün kullanıyor.  Tütün endüstrisinin gençlere ulaşabilmek için her türlü taktiğe başvuruyor.  başvurduğu uyarısında bulundu.  Türkiye genelinde 120 yeşilay Şubesi 97 ülke yeşilay’ı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) ile bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve Kıbrıs’ta olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 danışma hattı üzerinden ulaşılabilmektedir.  ‘Bağımlı olma, Özgür Ol’ sloganımızla çıktığımız bu yolda, sizin yanınızdayız” dedi.

Burcu Erdal