5 Haziran Çevre günü ve Çevre haftası etkinlikleri kapsamında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kordon boyunda anlamlı bir sergi gerçekleştirdi. Su altında canlılara yaşam alanı açmak ve  ölüm ağlarını kaldırmak için  yürütülen Hayalet Av Araçları ve Sucul İstilacı Türler Farkındalık Projesi yürütüldüğü sırada çekilen ve ölüm ağlarının deniz canlılarına nasıl zarar verdiğini gözler önüne seren sergi yoğun ilgi gördü.   Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Hayalet Av Araçları ve Sucul İstilacı Türler Farkındalık Projesi kapsamında Çanakkale’de yürütülen çalışmalar sırasında çekilen fotoğraflar,  denizdeki kirliliği bir kez daha kıyıdaki vatandaşlara aktarıldı.

Hepimize Görev Düşüyor

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Hayalet Av Araçları ve Sucul İstilacı Türler Farkındalık Projesi" kapsamında denizlerimizde bulunan ve biyolojik çeşitliliği tehdit eden av araçları fotoğraflarının yer aldığı sergi, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan sergi ile ilgili yaptığı açıklamada  “Bugüne kadar 48 lokasyonda, yaklaşık 515 bin metrekare  taranan deniz alanında, 18 bin metrekare muhtelif ağ ve çeşitli av araçları çıkarılmıştır. Su kaynaklarımızın korunması ve biyolojik çeşitliliğin korunması için hepimize görev düşüyor. ‘Hayalet Av Araçları ve Sucul İstilacı Türler Farkındalık’ Projemiz ile su altında pasif avcılığa devam eden, canlıların temel yaşam alanlarının ve yuvalanabileceği resiflerin üzerini örterek bu alanları ortamdan izole eden, deniz altındaki varlığı ile bazı türler için tehdit olarak algılanıp canlıların o ortamdan uzaklaşmalarına sebep olan av araçlarının ortamdan uzaklaştırılmaları hedeflenmiş, bu kapsamda yapılan çalışmalar fotoğraflanarak Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediğimiz etkinlikte sergilenmiştir. Unutmayalım ki, sağlıklı bir deniz ve biyolojik çeşitlilik, hepimiz için daha yaşanabilir bir dünya anlamına gelir. Birlikte hareket ederek, su kaynaklarımızı ve biyolojik çeşitliliğimizi korumayı başarabiliriz!” dedi.

 Çanakkale Yat Limanı Balıkçı Barınağı'nda  sergilenen fotoğraf alanını gezen Nazan Türkarslan yapılan ağ çalışmaları ile ilgili hem bilgi aldı hem de sergiyi ziyaret eden vatandaşlara ağların ve denizdeki kirlilik hakkında bilgiler verdi.

Hülya ÖZ