Enflasyonla mücadele kapsamında giderek arttırılan faiz oranları ile bankalardan kredi bulmakta zorlanan ve çektikleri kredileri yüksek faizle  ödemek zorunda kalan İş dünyasının gözleri faiz indiriminde. Avrupa Merkez Bankası’nın ABD’den önce davranarak faiz indirimine gittiğini ve Enflasyonu nerdeyse konuşulmaz hale getirdiğini belirten ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay, Haziran ayının meclisnde yaptığı konuşmada Faiz indirimi beklediklerini dile getirdi. Okyay “Bazı gelişmekte olan ekonomilerde faiz indirimi görüldü, gelişmiş ekonomilerde ise merkez bankalarının bu yılın ikinci yarısından sonra faiz indirimine başlayacağı tahmin ediliyor” dedi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre ve Fuar Merkezinde düzenlenen Haziran Ayı Toplantısının açılış konuşmasını yapan ve büyüme rakamlarına dikkat çeken Meclis Başkanı Osman Okyay, ilk çeyrekte en hızlı büyümenin inşaat sektöründe yaşandığını belirterek “Bildiğiniz gibi, geçtiğimiz haftalarda, bu yılın ilk çeyrek dönemine ilişkin büyüme verileri açıklandı. Devam eden parasal sıkılaştırma tedbirlerine rağmen, yerel seçim öncesi hızlanan hane halkı tüketimi nedeniyle ilk çeyrekte büyüme yüzde 5,7 olarak gerçekleşti. Beklentilerin üzerindeki bu rakam, Türkiye ekonomisinin 15 çeyrek dönemdir aralıksız büyüdüğünü gösteriyor. İlk çeyrek performansı bakımından en çok dikkat çeken sektör inşaat oldu. İnşaat sektörü, yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,1 büyüdü. Bu büyümede, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede hızlanan yeniden yapılaşma hareketinin büyük etkisi var. Bu büyümenin de etkisiyle geçen Ocak-Mart döneminde, inşaat yatırımlarında yüzde 9,6 ile 2021 yılının ikinci çeyreğinden bu yana en hızlı büyüme kaydedildi. Sanayiye baktığımızda büyüme oranının yüzde 4,9 olduğunu görüyoruz. Aslına bakarsanız bu büyüme oranı gayet iyi. Fakat bundan da önemlisi, yüksek teknolojili üretimin bu dönemde yıllık yüzde 21 büyüme kaydetmesi” dedi.

Faiz İndirimi Bekleniyor

Özellikle kredilerde iş dünyasını zora sokan en önemli faktörlerden biri olan  ve enflasyonu da etkileyen faizlerle ilgili de bilgiler veren ve Küresel ekonomide faiz indirimi yaşanacağını belirten Osman Okyay “Bu yıla nispeten iyimser beklentilerle giren dünya ekonomisinin yüzde 3,1 büyüyeceğini tahmin ediyor OECD. ABD ve gelişmekte olan ülkelerdeki güçlü büyüme performansı küresel ekonomi için de lokomotif nitelikte.  ABD’deki güçlü büyümeye karşın Euro Bölgesi’nde büyüme açısından temkinli bir seyir var. Geçen yılın aksine, bu yıl herhangi bir Avrupa ülkesinde resesyon öngörülmüyor. Bu bölgedeki gelişmeler, Türkiye’nin en büyük ticaret partnerinin Avrupa olması nedeniyle bizim için ayrı bir önem taşıyor. Küresel ekonomide faiz indirimi eğiliminin de başlaması bekleniyor.  Bazı gelişmekte olan ekonomilerde faiz indirimi görüldü, gelişmiş ekonomilerde ise merkez bankalarının bu yılın ikinci yarısından sonra faiz indirimine başlayacağı tahmin ediliyor. Örneğin; Avrupa'da faiz indirimi, ABD'den daha erken başladı. Avrupa Merkez Bankası, 5 yıl sonra ilk faiz indirimine giderek üç temel politika faizini 25 baz puan düşürdü. Düşük faiz oranları, borçlanma maliyetlerini düşürdüğü ve dolayısıyla yatırım ve tüketimi teşvik ettiği için bu adım ekonomik büyüme için olumlu görülüyor” dedi.

Enflasyon Düşürmeye Yönelik Politika Alt Gelirli Kesime Yük Oluyor

Ülkenin Enflasyon sorununa da değinen ve Avrupa ülkelerinin neredeyse neflasyonu konuşmadığını belirten Osman Okyay “Diğer yandan dünyada bu yıl enflasyon daha az konuşuluyor, ancak Türkiye’de kronik sorun olmaya devam ediyor. Enflasyonu düşürmeye yönelik para ve maliye politikaları, orta ve alt gelir grubundaki kesim üzerinde ek bir yük oluşturuyor. Enflasyon karşısında ücretli kesimin satın alma gücünde azalma sorunu göz önüne alındığında, gelecek dönemde gelir dağılımındaki bozulmayı önleyici tedbirlerin devreye alınması önem taşıyor. Reel kesim olarak da şu anda hem iç hem de dış talepte daralma ile karşı karşıyayız. Alınacak tedbirler doğrultusunda yılın ikinci yarısının daha rahat geçip geçmeyeceğini hep birlikte yaşayarak göreceğiz.

Su Tasarrufuna Dikkat

Konuşmasında kuraklığa da değinen Meclis Başkanı Osman Okyay, sanayilerde su tasarrufunun yapılması için çağrıda bulunarak “Bu yıl hem iklimsel hem de ekonomik açıdan çok sıcak bir yaz geçireceğimiz şimdiden anlaşılıyor. Havanın ısınmasıyla birlikte yine su kıtlığı ve kuraklık tehlikesi gündemin ilk sıralarına yerleşti. Çanakkale’de ilk bahar döneminde yüzde 60’a varan yağış artışı nedeniyle geçen yılki kuraklık tehdidinin bu yıl tekrarlanmayacağı yönünde görüşler ağır basıyor. Ancak Türkiye, dünyada en çok su sıkıntısı çeken 32. ülke. Türkiye topraklarının yarısında aşırı yüksek ya da yüksek derecede su sıkıntısı söz konusu. Bu nedenle hem vatandaş hem de sanayici olarak bu konuda tetikte ve çok özenli olmamız gerektiğine dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Özellikle sanayi tesislerimizde, kuraklıkla mücadeleye destek vermenin yanı sıra tasarruf ve maliyet optimizasyonunu sağlamak için tüketim miktarlarımızı titizlikle takip etmeli, su tüketimini azaltmaya odaklanan uzun vadeli stratejiler geliştirmeliyiz” dedi.

Faiz Her Geçen Ay Arttırıldı 

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman isse yaptığı açıklamada enflasyon değerlerine değinerek “2024 yılını yarıladık, hemen her toplantıda gündemimiz yüksek enflasyon, artan maliyetler, faiz politikaları… Bir müddet de böyle gidecek gibi. Merkez Bankası bir taraftan Haziran ayında dezenflasyon sürecinin başlayıp güçlenerek devam edeceğini öngörürken bir taraftan da yayınladığı enflasyon raporlarını sürekli revize ediyor.  Cumhurbaşkanı kararnamesi ile 01 Haziran’dan geçerli olmak üzere kanuni faiz oranı % 9’dan % 24’e çıkarıldı. Yine Cumhurbaşkanı kararıyla, kamu alacakları için 6183 sayılı Kanunda yer alan gecikme zammı oranı her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere % 3,5’tan % 4,5’a çıkarıldı.  Bu ay aidatlarımızın birinci taksitlerini ödeyeceğiz. Bu vesile ile bunu da hatırlatmış olayım, gecikme faizine maruz kalmayalım” dedi.  

Topyekün Mücadele Yerinde Bir Karar

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman, tasarruf tedbirlerine de değindiği açıklamasında “Kamuda tasarruf tedbirlerine kısmen de olsa uyulmaya başlandığını görüyoruz. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığımızca açıklanan ,’Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ kapsamında alınan kararları yerinde ve doğru alınmış kararlar olarak gördüğümüzü bir açıklama yaparak  kamuoyu ile paylaştık. GESTAŞ’dan alınan huzur haklarının kaldırılmasının geç olsa da yerinde bir karar olduğunu  ifade ettik. Enflasyonla mücadele ancak topyekün olursa, iş dünyasının yükünü  bir nebze de olsa kamu  üstlenirse amacına ulaşacağına inanıyoruz.   Son Meclis toplantımızdan bu yana kısaca faaliyetlerimiz ve güncel gelişmelerden bahsederek konuşmamı tamamlamak istiyorum. Çünkü İsmail Bey’i dinlemek için sizler gibi ben de sabırsızlanıyorum” dedi.

Kısa Sürede Güzel İşler Yapıldı

 Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman’ın aylık faaliyetler hakkında yaptığı bilgilendirmelerin ardındani Meclisin Haziran Ayı Toplantısının konuğu olan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sayın İsmail Kaşdemir, de bir sunum yaptı. Tarihi alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdiği sunumu öncesinde Kaşdemir, yaptığı açılış konuşmasında Alan hakkında bilgiler vererek  “ Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı 2015 yılında Çanakkale Savaşlarının 100. Yıl dönümünde kurularak çok kısa bir zamanda büyük işler gerçekleştirmiştir. Cumhuriyetimizin ön sözünün yazıldığı, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşları ile beraber büyük bir dünya olayını, Çanakkale Zaferini kazandırdığı bu toprakların her zaman koruyucusu ve kollayıcısı olacağız ve gelecek kuşaklara aktaracağız” dedi.

 

Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, açılış konuşmasının ardından  Gelibolu Su Altı Parkı ve Çanakkale’de Dalış Turizmi konulu sunumunu gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen sunumun ardından Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Okyay ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman tarafından Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı  İsmail Kaşdemir’e hediye takdimi edildi.

 

Cuma Deren