Çanakkale İl Genel Meclisi’nin, CHP Grup başkanvekili Av. Güneş Pehlivan, döngüsel ekonomi, stres altındaki tatlı su kaynakları ve insan hakları gündem maddeleri üzerine konuşmalar yaptı.

Döngüsel ekonomi (circular economy) ve Tatlı Su kaynakları krizi (water under stress) Ana başlıkları altında, Türkiye’yi temsilen tek başına katıldığı toplantının detayları hakkında Boğaz Medya’ ya bilgi veren CHP’ li Pehlivan;   

‘Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’’nin, ‘Yönetim, Sivil Katılım ve Çevre Komitesi (İdari İşler Komitesi) Toplantısı’ adı altında altında, 11 Haziran Salı günü Fransa’nın Strazburg kentinde gerçekleştirildiğini söyledi.

“KAPİTALİZM DOĞASI GEREĞİ, ANTİ EKOLOJİKTİR”

Pehlivan’ ın açtığı başlıklardan biri üzerine yaptığı konuşmasında; ”Kapitalizm doğası gereği anti ekolojiktir ve yeşil kapitalizm gerçeğe çok da uygun olmayan, zorlama bir kavramdır. “ vurgusu gibi,

‘GENÇLİĞİN, KİMLİK ARAYIŞI’

“Bakın bu salonda gençlik delegelerimiz var, gençliğin kimlik arayışı ve bir gruba ait hissetme ihtiyacı varken ve sosyal medyada pazarlanan görkemli yaşam şekilleri gözlerinin önündeyken onlara daha az tüketin ve ikinci el ürünleri tercih edin dememiz gerçekçi değil.” şeklindeki çıkışı da dikkat çekti.  

“SU HASADI” VURGUSU

Salondaki Gençlik delegasyonu tarafından alkış ve destek ile karşılık bulduğu konuşmasını, Stres altındaki şu kaynakları bayşlığı açarak sürdüren CHP’ li Pehlivan;

“İçme suyu kaynaklarının korunması ve tüketimin azaltılması konusunda kapsamlı tavsiyeler ve tespitler mevcut. Ancak su hasadından hiç bahsetmiyoruz. Yağmur, İçme suyunun ilk formudur ve ne yazık ki şehirlerimizde atık sulara karışıp ziyan olmasına izin veriyoruz.” ifadesini kullandı.

---------------------------------------

Pehlivan, Fransa’dan Ses Verdi

Başlıkları, Güncel sorunlar için Açtı

---------------------------------------

İl Genel Meclisi’nin, CHP Grup başkanvekili Av. Güneş Pehlivan, Türkiye’ yi temsilen Fransa’dan ses verdi.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Yönetim, Sivil Katılım ve Çevre Komitesi (İdari İşler Komitesi) Toplantısı’na katılan Pehlivan, detayları Boğaz Medya’ya anlattı.

Toplantı kapsamında, Kıbrıs Gözlemci Delegasyonuyla biraya gelen Çanakkale İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Av. Güneş Pehlivan’ın, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Yönetim, Sivil Katılım ve Çevre Komitesi (İdari İşler Komitesi) Toplantısı’nda yaptığı konuşmasının beğeni topladığı öğrenildi.

Geçtiğimiz 11 Haziran Salı günü Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenen toplantı, Komite Başkanı Drenjanın tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başladı.

Kongre Genel Sekreteri Matthieu Mori'nin de katıldığı toplantıda, Türkiye’ yi temsilen yer alan Çanakkale’ li hukukçu ve siyasetçi Av. Pehlivan, ‘Döngüsel ekonomi, Stres altındaki tatlı su kaynakları’ yanı sıra, Ukrayna’da yeniden yapılanma, kıyı erozyonu ile ilgili çalışmalar, insan hakları, yeni siyasi öncelikler ve yeni görev tanımları üzerine konuşma gerçekleştirdi.

Komitenin çalışma programının değerlendirildiği bu toplantıda,  2024-2025 çalışma planı gibi konuların da ele alındığı edinilen bilgilerden.

TÜRKİYE’ Yİ TEMSİLEN, FRANSA’DAN SES VERDİ

TESPİTLERİ İLE ÇOK DİKKAT ÇEKTİ…

Av. Güneş Pehlivan, döngüsel ekonomi, stres altındaki tatlı su kaynakları, insan hakları gündem maddelerinde konuşmalar yaptı. Pehlivan konuşmasında, özetle şu ifadeleri kullandı; “Döngüsel ekonomi; Sürdürülebilir ekonomi modelleri ancak ekolojik yorum ile ele alınabilir.

Geri dönüşüm kamu ve özel sektör işbirliği ile üreticiden tüketiciye kadar tüm zincirlerde uygulanabilir olmalıdır.

İnsanlar ekolojik yorumla, yani tüketimin azaltılması, çevrenin korunmasıyla ilgili temel bilgiye sahiptir. Ancak şu fa bir gerçektir ki, sürdürülebilir olmayan ürünlere ulaşım günümüzde daha kolay ve daha ucuzdur.” İfadelerini kullandı.

KAPİTALİZM DOĞASI GEREĞİ, ANTİ EKOLOJİKTİR

“Bu alanda yasal düzenleme eksikliği olduğu açıktır.” diyen CHP’ li Pehlivan; “ Ayrıca kapitalizm doğası gereği anti ekolojiktir ve yeşil kapitalizm gerçeğe çok da uygun olmayan, zorlama bir kavramdır.”  çıkışına imza attı.

‘GENÇLİĞİN, KİMLİK ARAYIŞI’

Sözlerini; “Bakın bu salonda gençlik delegelerimiz var, gençliğin kimlik arayışı ve bir gruba ait hissetme ihtiyacı varken ve sosyal medyada pazarlanan görkemli yaşam şekilleri gözlerinin önündeyken onlara daha az tüketin ve ikinci el ürünleri tercih edin dememiz gerçekçi değil.

Yasal düzenleme yapılırsa ve bu düzenlemenin zenginler için de bağlayıcı olduğunu görürler ise durum değişecektir."  Diye sürdüren Çanakkale İl Genel Meclisi’nin CHP Grup Başkanvekili Av. Güneş Pehlivan; “SU HASADI’ vurgusu yaptı.

 

Pehlivan’ ın bu sözleri, Gençlik delegasyonu tarafından alkış ve destek ile karşılık buldu.

Stres altındaki şu kaynakları konusunda çarpıcı b.ir çıkışa imza atan Av. Pehlivan, Komite'nin ekim ayında genel kurula sunacağı rapor hakkında söz alıp yaptığı konuşmasında;
 "Öncelikle raportörlerimize bu raporun hazırlanmasındaki emekleri için teşekkür ederim.

İçme suyu kaynaklarının korunması ve tüketimin azaltılması konusunda kapsamlı tavsiyeler ve tespitler mevcut. Ancak su hasadından hiç bahsetmiyoruz.

Yağmur, İçme suyunun ilk formudur ve ne yazık ki şehirlerimizde atık sulara karışıp ziyan olmasına izin veriyoruz.

Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin bildiğim kadarıyla hiçbirinde su hasadı yapılmıyor ancak bu sistemin Brezilya gibi örnekleri mevcut.” dedi.

KÜRESEL SORUNUNUN ADI,  KÜRESELISINMA…

Su kaynaklarının alarm verdiği günümüzde, “Uygun sistemler kurularak yağmur suyu toplanıp içme ve sulama suyu olarak kullanılabilir, deşarj yöntemiyle yer altı suları beslenebilir.

Bu konuda, Türk akademisyenlerin çalışmaları mevcut.  Ayrıca iklim değişikliğinin bir sonucu olarak şehirlerimizde aşırı hava olayları sonucu sel oluşuyor, kanalizasyon ve atık bertaraf sistemlerimiz aşırı yükleniyor.

Su hasadının geliştirilmesi bu sorunların da çözümünde fayda sağlayacaktır. Tüm üyeler olarak hükümetlerimizi bu uygulamayı gerçekleştirme ve yerel yönetimlerle bu konuda işbirliği içinde çalışmaya teşvik etmeliyiz. Tavsiye raporumuzda bu önerinin de yer alması ülkelerimiz için önemli bir adım olacaktır.” Önerisini getiren isim, Çanakkaleli hukukçu ve siyasetçi Av. Güney Pehlivan oldu.

Bunun üzerine Genel Sekreter Matthieu Mori, "Bu gerçekten de üzerinde durmamız gereken bir konu, rapora dahil edilmeli" diyerek destek verdi.

İnsan Hakları konusunda Kongreye yeni bir rapor sunulup sunulmayacağına ilişkin müzakerelerde, insan haklarını nasıl geliştirilebileceği konuşuldu.

Av. Güneş Pehlivan "Bugüne kadar üzerinde çok durulmamış ancak insan hakları kapsamında korunması gereken "kültürel miras hakkı" olduğunu düşünüyorum. Bunu yerel veya ulusal bir bakış açısıyla değerlendirmeyin. Somut, soyut veya fikri hak kapsamında Yerel kültürel mirasin aslında dünya mirası olduğunu düşünüyorum. Örneğin Türkiye'de bir doğal, arkeolojik, sanatsal veya entelektüel kültür mirası yok edilirse, bu bir Fransız vatandaşına yönelik de bir hak ihlalidir. Kültürel miras hakkı geniş kapsamlı düzenlenmeli ve yasal çerçeveye oturtulmalıdır, dedi.

Komite Başkanı ise; “bu önergeye Ekim ayında yapacağımız komite toplantısında karar verelim” diyerek önergenin tartışılmasını Ekim ayına erteledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Gözlemci Delegasyonuyla bir araya geldiği Fransa’da, Kıbrıs Türk Belediye Başkanları ile Avrupa Konseyi ve Kongre hakkında istişarede bulunan Pehlivan,  dostluk ve dayanışma mesajı veren CHP’ li Pehlivan;

 KKTC’ den, Gönyeli Alanköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu ile Kıbrıs Güzelyurt Belediye Başkanı ve aynı zamanda Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı olan Mamut Özçınar ‘ ın, Avrupa Konseyi’nin KKTC'yi tanımadığı için gözlemci üyeler olarak Fransa’da bulunduklarını anlattı.

Erdem Sürek