İl Genel Meclisi’nin, Mayıs ve Haziran birleşimlerinde görüşülüp oylamadan geçen ya da ‘ret’ gören 60’a yakın Eko Turizm İmar Dosyasını Vali İlhami Aktaş, ’VETO’ etti.

 “NEDEN ‘EVET?’, NEDEN ‘HAYIR?’”

Alınan bilgiye göre, Meclisten geçenler yanında, geçmeyen dosyaların, ‘hangi gerekçe’ ile vize alıp, ‘hangi gerekçe’ ile’ ret’ gördüklerini belirlemek için Vali İlhami Aktaş,  son iki ayda ‘evet’ ve ‘hayır’ denilen tüm dosyaları Meclise geri gönderdi, bu kararı ile bir deyişle de; akıllara gelen sorulara kamuoyu adına yanıt aradı.

------------------------------------------------

VALİ AKTAŞ ÜZERLERİNİ ÇİZDİ

“EKO’LAR SİL BAŞTAN!?!..”

-------------------------------------------------

Son iki ayda, ‘evet’ denilenler ile ‘hayır’ denilen tüm dosyalar, İl Genel Meclisi’ni iade edildi. Vali İlhami Aktaş, Meclisten geçen ve geçmeyen 60’a yakın Eko Turizm İmar dosyasını veto etti.

Çanakkale’de tartışmanın adına dönüşen EKO dosyaları kapsamında, 2014 yılından bu güne son 10 yıllık süreçte,  il genelinde Eko Turizm imarına açılan alan, 9 Milyon 387 bin metre kareye ulaşmıştı.

Eko Turizm’in amacı dışında yapıldığı, Çanakkale’de hep sorgulanan oldu. Önümüzdeki süreçte, yaklaşık 2.5 milyon metre kare alana ulaşacak Eko Turizm İmar alanının sinyalini ise, İl Genel Meclisine yapılan başvurular gözler önüne serdi

Son 10 yılda; 252 Eko Turizm İmar dosyası Meclisten geçmiş, bu yatırımların sadece 4’ nün, Eko Tirizm tanımına ve kriterlerine uygun olduğu, siyasetçiler tarafından geçtiğimiz günlerde dile getirilmişti.

Vali İlhami Aktaş, tartışma konusu başkaca İmar dosyalarını, geçtiğimiz hatalarda yeniden görüşülmek üzere Meclise geri göndermişti.

Siyasetçilerin olduğu kadar, Çevrecilerin de tartışma konusu Eko Turizm İmar Dosyaları, Vali Aktaş’ ın son kararı ile yine gündemin öne çıkan ilk başlığına dönüştü.

Mayıs ve Haziran ayı Meclis oturumlarında, geçen ya da geçmeyen tüm dosyaları, “ geçme nedenleri neydi, geçmeme nedenleri ne?” sorusuna yanıt bulmak adına, Yenide görüşülmek üzere İl Genel meclisine iade eden Vali İlhami Aktaş’ un bu kararını, Çanakkale kamuoyunun tek cümlede yorumladığı gözlendi.

Çanakkalelilere göre;  “TÜRKİYE, ‘ÇEVRECİ VALİ’ GÖRSÜN”

Eko Turizm dosyalarının yol açtığı tartışma konusuna yönelik, siyasetçiler son iki meclis oturumlarında, dikkat çeken söylemlere imza atmışlardı.

Haziran ayı oturumunda,  İYİ Partili Meclis üyesi Murat Çağlayan; “Kısır siyasi çekişmelerle, süslü cümleler kurarak birbirimizi kandırmanın bir anlamı yok. Olan Çanakkale'ye oluyor, iş işten geçiyor.

Kitabın ortasından konuşalım! 2014 yılından bugüne 10 yıllık süreçte Çanakkale il genelinde Eko Turizm imarına açılan yaklaşık 9 Milyon 387 bin mt2 lik alanda çoğunlukla Eko Turizm amacı dışında yapılan uygulamalar toplum vicdanında da yer bulmamıştır.

Bu 10 yıllık süreçte 252 adet dosya kabul edilerek imara açılmış, ama bunun sadece 4 tanesinin eko turizm tanımına uygun bir şekilde yapıldığı ifade edilmiştir. Yasal boşluktan dolayı İl genel meclisinin eko turizm için onayladığı dosyaların suistimal edildiğini üzülerek görüyoruz.” Şeklinde iddialı bir çıkışa imza atmıştı.

Erdem Sürek