Namı ülke sınırlarını aşan eşsiz lezzeti ile ağızları tatlandıran Lapseki üreticiler bu sen umutlu. Hasadı başlayan şeftalide hedef 110 bin ton ihracat yapmak.

Lapseki ilçesi, kirazı ve şeftalisiyle yurt dışında  önemli bir rekolte ve pazar payına sahip olurken özellikle şeftalide ihracat her geçen yıl artıyor. Aroması, büyüklüğü ve görüntüsüyle özellikle  balkan ülkelerinin ilgisi her geçen yıl artan Lapseki şeftalisi geçtiğimiz yıl 80 bin ile 90 bin arasında  ihracat yaptı. Bu yıl ise Lapseki İlçesinde, Şeftali ve nektarin üretiminin 150 bin tonu aşması bekleniyor. Ayrıca bu yıl 110 bin ton civarı ihracat beklenen Lapseki şeftalisinde üreticiler, firmaları bekliyor. 
 

Farklı İklim Yapısı ve Üreticilerin Gayretleri Lapseki’yi Üretimde Yukarı Taşıyor

 Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, yaptığı açıklamada Lapseki Şeftalisinin üretimine ilişkin bilgiler vererek  "Şeftalide üretim Ekim ayı ortalarına kadar sürüyor.  Ülkemizde üretilen  40’a yakın şeftali çeşidi var. Şeftali çeşitlerinin üretiminde Lapseki bu konuda önde. Bildiği gibi  Lapseki şeftalisi coğrafi işaretini aldık.  Yapılan bu çalışmalarla Lapseki şeftalisinin farklılığı ortaya kondu. Lapseki’de üretilen şeftalilerin Diğer bölgelerde üretilen ürünlerden farkı, tadı, aroması ve büyüklüğü ile coğrafi işareti almasıdır. Üreticilerimiz bu yıl da  şeftali hasadına başladılar. Sezon güzel başladı ve devam ediyor. İlçemiz geçiş iklim özelliklerini taşımakta, toprak yapısı farklı üreticilerimizin yetiştirmedeki bilinçli hareketleri bizi şeftali konusunda başa taşıyor diyebiliriz” dedi.

Üretim 150 Bin Ton Olması Bekleniyor

 Bu sezonda rekoltenin beklentilerin üzerinde olduğunu da hatırlatan Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan “İlçemizde yetişen ürünler İstanbul piyasasına gidiyor, buradan da yurt dışına gönderiliyor. Sezonun açılması ve hasadın gerçekleşmesi ile   ihracatçı firmalar da bölgemize gelmeye başladı. Rekoltemiz oldukça iyi. Bölgede bu yılki şeftali ve nektarin üretiminin 150 bin tonu aşması bekleniyor. Geçen yıllarda  coğrafi tescilli Lapseki şeftalisinden yaklaşık 90 bin ton ihracat gerçekleştirilmişti” dedi

Hedef 110 Bin Ton İhracat

Lapseki Şeftalisinin ihracat hedefine de değinen Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan “Bu yıl daha fazla yani 110 bin ton civarı ihracat bekliyoruz. Çünkü Lapseki toprak yapısı ve rüzgarının etkisiyle daha lezzetli bir şekilde yetişen coğrafi tescilli Lapseki şeftalisi, iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük ilgi görüyor. Aroması, büyüklüğü ve görüntüsüyle öne çıkan Lapseki şeftalisi, özellikle Rusya gibi ülkelerde rağbet görüyor" dedi.

Fark Yaratarak Kaliteli Ürünler Elde Ediyoruz

Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, konuyla ilgili şunları söyledi: “Lapseki’de 2 bine yakın kayıtlı çiftçimiz bulunuyor. Bu çiftçilerimiz meyve ve tarla bitkileri ağırlıklı üretim yapmaktadır. Şeftali ve kirazla ünlü bir ilçe olarak coğrafi işarete sahibiz. Toplamda 150 bin ton şeftali ve nektarin üretimimiz bulunmaktadır. İç ve dış pazarda fark yaratan Lapseki şeftalisini ihracatçılar da tercih etmektedir. Lapseki’nin toprak yapısı ve geçiş iklim özellikleri ürünlerimize ayrı bir lezzet katmaktadır. Uzman üreticilerimiz sayesinde, budama, ilaçlama, gübreleme, kış bakımı ve yabancı otla mücadele gibi konularda fark yaratarak kaliteli ürünler elde ediyoruz. Bu yıl verimli bir üretim dönemi geçirmeyi umuyoruz ve tüm üreticilerimizin yüzünün güleceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Fiyatlar Üreticileri Memnun Ediyor

Meyve yetiştiriciliği yapan Ali Cankara ise "Uzun yıllardır babam ile birlikte meyve yetiştiriciliği yapmaktayım. 80-90 dönüm alan içerisinde meyve yetiştiriciliği yapmaktayım. Rekoltemiz geçtiğimiz yıla istinaden biraz daha iyi meyve ağaçlarında üretim bazında artış var. Fiyatlarda oldukça iyi. Geçtiğimiz yıl kilo bazında 27 ila 30 lira bazında idi. Bu yıl 30 lira ile başladık sezona şuan 40-50 liraya kadar çıktı hatta İstanbul piyasasında 60 liraya kadar satılıyor. İhracatçı firmalarda gelmeye başladı. Onların gelişiyle fiyatların daha da artmasını bekliyoruz. İhracatçı firmalarımızı coğrafi tescilli Lapseki şeftalisini almaya bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Hülya Öz