Aristo’nun felsefe okulunu kurduğu topraklara düşen ateş,  ören yerini ziyarete kapattı.  Türkiye’nin tatil denilince ilk akla gelen adresi Assos, Haziran sıcağında daha bir ateşlendi ve yangına teslim oldu.Antik dönem denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Assos bölgesi önceki gün çıkan yangına teslim oldu. Önceki gün saat  16.34’te Ayvacık ilçesi Assos Antik Kentine yakın bir  makilik alanda henüz nedeni bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı. Çıkan yangını ihbar alan Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri   11 dakika sonra yangına ilk müdahaleyi yaptı. Ancak bölgenin otlu olması ve rüzgarın da şiddetlenmesi ile  yangın kısa sürede büyüdü.  Çevredeki ekiplerin ve belediye itfaiyelerin de takviyesi ile  yangınla mücadele genişletildi.   Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 5 helikopter, 10 uçak, 4 ilk müdahale aracı, arazöz ve su ikmal aracı 22 ve 225 personelle havadan ve karadan yangına müdahale etti.

 Alevler Antik Kenti Sardı

Kısa sürede büyüyen yangın Yangında başta Aristoteles olmak üzere Platon’un öğrencilerinin faaliyette bulunduğu Yunan şehir devletlerinin iyi korunmuş örnekleri arasında gösterilen 7 bin yıllık Assos Ören Yeri ile Athena Tapınağını da sardı.  Otların hızla yandığı bölgede  tarihi mekanlar alevler arasında kaldı.  Yaşanan yangın kültür varlıklarına zarar vermezken, antik bölge adeta is altında kaldı.  Yangının kontrol altına alınmasının ardından Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Çanakkale ili Ayvacık ilçesi Behramkale köyü sınırlarında çıkan yangın, ekiplerin yoğun çalışması ile kontrol altına alınmış olup soğutma çalışması devam etmektedir. Yangında Assos Ören Yeri’nde kültür varlıkları açısından herhangi bir olumsuzluk bulunmamakla birlikte yapılan çalışmalara kolaylık sağlanması ve ören yerinde gerekli tespit çalışmalarının yürütülebilmesi için Assos Ören yerimiz 27-28-29 Haziran tarihleri boyunca ziyarete kapalı olacaktır” denildi.

Arazöz Alevler Arasında Kaldı

Yangının hızla büyüdüğü antik kentte bir arazöz alevlerin arasında kaldı.  Kısa sürede arazözün etrafını saran yangını fark eden personel bölgeyi erken terk ederek onları bir can kaybının önüne geçerken, alevlere teslim olan arazöz ise yanarak kullanılmaz hale geldi. Söndürme çalışmalarının devam ettiği o anda can pazarı yaşanırken yürekler de ağızlara geldi. Arazözün tecrübeli personeli, zamanında alanı terk ederek olası bir felaketin önüne geçtiler.

Vatandaşlar Deniz Yolu İle Tahliye Edildi

Behram Köyü ve Assos Antik Kentine doğru ilerleyen  yangının limana sıçraması  ihtimaline karşı  bölgede kalanlar tahliye edildi.  Küçükkuyu Belediye Başkanı Muttalip Gürel’in de  yakından takip ettiği yangınla mücadele sürecinde Sahil Güvenlik Komutanlığı botlarıyla, yangın bölgesinden alınan  93 kişi  botlarla Küçükkuyu Beldesine taşındı.

Ateşin İlk Çıktığı Yerde İnceleme

Yangının kontrol altına alınmasının ardından jandarma ekipleri yangının başladığı yerde incelemelerde bulundu.  Çıkış nedeni bilinmeyen yangın için çalışmalarını sürdüren Jandarma ekipleri yangın bölgesinden delil topladı.

Yangın 4 Saatte Kontrol Altına Alındı

Yangın, saat 16.34’te makilik alanda başladı. 11 dakika sonra ilk müdahale yapıldı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 5 helikopter, 10 uçak, 4 ilk müdahale aracı, arazöz ve su ikmal aracı 22 ve 225 personelle havadan ve karadan müdahale edildi. Yangından Assos Ören Yeri ve Athena Tapınağı etkilendi. Alevler içinde kalan bir arazöz kullanılamaz hale geldi. Yangın yaklaşık 4 saat sonra kontrol altına alındı.

 

Cuma Deren