35 yıllık piyanistlik hayatında  hem yurt içi hem de yurt dışında bir çok konserde piyanistlik yapan, ünlü şeflerin korusunda vazgeçilmez olan, sihirli parmakları ile piyanoya yön veren Tomris Öziş'in binlerce sahne görmüş piyanosu Çanakkale'ye getirildi. nota arşivi ile bağışlanan piyano ÇOMÜ'lü öğrencilerin müzik yolculuğunda kariyerlerine yön verecek.

Hem yurt içinde hem de yurt dışında  Koro şeflerinin   vazgeçilmezlerinden biri olan Tomris Öziş,  piyano sanatının en güzel ve aranan vasıflarını krendinde  birleştiriyordu. Müziğin ruhuna nüfuz etmek, parlak ve şaşmayan bir virtüozite, titizlik ve mükemmelliyetçiliğin gem vurmadığı çalışındaki temperament ve doğallık, Mozart'tan Prokofiev'e kadar giden engin bir repertuvar, daha birçok özellikten ilk aklı gelen isimlerden biriydi.  Bir arkadaş ortamında kapıya başını çarpması sonucu bir gözünü kaybeden ve doktorların uyarısı ile diğer gözünü de kaybetmemesi için müzik ve çok sevdiği piyanosundan ayrılmak zorunda kalan Tomris Öziş, genç yaşta müziği bırakmak zorunda kaldı. 35 yıllık piyanu ustalığı süresince mazisine sayısız konser ve  bir o kadar da nota arşivi biriktirdi.

 Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni, İzmir Devlet Senfoni gibi orkestralarla, Cemal Reşit Rey, Gotthold Ephraim Lessing, Hikmet Şimşek, Orhan Barlas, Ferdi Statzer, Gürer Aykal, Tadeusz Strugala gibi şeflerin batonu altında solist olarak konserler veren Piyanist Tomriz Öziş, 47 yaşında müzüğü bırakmak zorunda kaldı. Sahnelerin en çok aşina olduğu piyano ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine bağışlandı.

Sahnelerin Vazgeçilmez Piyanosu Çanakkale'de

 Dilek Mildon ve Sevil Ören Oran Konakçı'nın desteği, Ünal ve Zeynep Öziş’in izni ile sanatçı Tomris Öziş’in piyanosu ve tüm nota arşivi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesine bağışlandı.   Piyano ve Nota arşivi  Çanakkale'ye getirilerek ÇOM Nedime Hanım Konağı’nda yerini aldı.  Dekan vekili Prof. Dr. Uğur Türkmen, Tomris Öziş adının yaşatılması amacıyla birçok fikir ve projenin aile ile paylaşıldığını, 2024-2025 Eğitim öğretim yılında projelerin bazılarının hayata geçmesi için çalışmaların ise şimdiden başlatıldığını belirtti. Türkmen, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nun aile ile görüntülü bir telefon görüşmesi yaparak destekleri için teşekkürlerini ilettiğini ve kendilerini Çanakkale’ye davet ettiğini söyledi.  

Burcu Erdal