Geçtiğimiz yıl yaşanan Kuraklık nedeni ile neredeyse kuruma seviyesine inen barajlardaki suyun daha verimli kullanılması amacı ile özellikle yaz aylarındaki sıcaklara karşın vatandaşların daha dikkatli olması gerektiği yönünde uyarılar yapılırken, tarımsal alanda da kullanılacak suyun tasarruf edilmesi için kurumlar devreye giriyor. Geçtiğimiz Çarşamba günü gerçekleştirilen Temmuz ayı Belediye Meclisinde Başkan Olmadığı için meclise başkan Vekili olarak görev yapan Bülent Şarlan, Baraj doluluğu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Doluluk Yüzde 80’in Üzerinde
Belediye Başkanı Bülent Şarlan, bir ayda su kullanımının yüzde 4 olduğunu ve yaz aylarında kullanılacak su miktarına dikkat çekerek verdiği baraj doluluk bilgilerinde “Temmuz ayı baraj doluluk oranımız la ilgili de sizlerle bilgi paylaşmak isterim kamuoyu da bu konuda bilgilenin % 86.2 baraj doluluk oranımız. Yani buradan şu Sonuç çıkıyor su kullanımı konusunda, su tasarrufu konusunda hep birlikte dikkat etmemiz gerekiyor ve bu hassasiyeti hepimizin göstermesi gerekiyor. Çünkü Haziran’dan Temmuz ayına geçişte % 4'lük bir azalma var. Özellikle yaz aylarında yağmurların azalmasıyla birlikte de bu konuda daha dikkatli olmamız gerektiği kanaatindeyiz” dedi.
İl Su Kurulu Toplantısı Yapıldı
Öte yandan Çanakkale’deki kamu kurum ve kuruluş yetkililerin katılımı ile İl Su Kurulu Toplantısı yapıldı. Tasarruf Tedbirlerinin değerlendirildiği toplantıya Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık, Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Kaymakamlar, Bölge Müdürleri, İl Müdürleri, üniversite temsilcileri, su birlikleri ile Kamu Kurum ve Kuruluş Temsilcileri katıldı.
Kurumlar Tedbirler Hakkında Bilgiler Verdi
Toplantıda, Havza Ölçekli Yönetim Planları kapsamında Genel Bilgilendirme, Ulusal ve İI Su Verimliliği Planları ve su verimliliği çalışmalarının değerlendirilmesi konularında Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Mühendisleri Bahadır Özçam ve Cihat Adsız tarafından katılımcılara bilgilendirme yapıldı. Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, havza ölçekli yönetim planları kapsamında belirlenen tedbirlerin hayata geçirilmesi ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ise tarımsal sulamada modern sulama sistemlerinin kullanımı ve tarımsal faaliyetlerden kaynaklı su kirliliğinin önlenmesi için yapılan çalışmalara hakkında bilgi verdi. İller Bankası Bursa Bölge Müdürlüğü, Çanakkale'deki su altyapı yatırımlarının değerlendirmesini çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ise içme suyu kalitesi ve insan sağlığı ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi. DSİ 25. Bölge Müdürlüğü taşkın ve sel baskınlarının önlenmesine yönelik tedbirler, yeraltı ve yerüstü su kullanımları, su transferleri ve modern sulama sistemleri yatırımları hakkında bilgi verdi.
Burcu Erdal