Gırtlak, rahim ağzı ve ağız kanserleri gibi çeşitli hastalıklara sebep olan ve genellikle cinsel yolla bulaşan bir virüs olan Human Papilloma Virüsü (HPV)  aşısının maaliyeti nedeni ile uygulanmasının zor olmasından dolayı Çanakkaleli kadınlar için Çanakkale Belediyesi devreye girdi. Maliyeti 4 Bin TL’ye yaklaşan aşının ücretsiz uygulanması için Çanakkale Belediyesi ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi arasında protokol imzalandı.  İmzalanan protokol ile Çanakkale, İstanbul ve Ankara’nın ardından  HPV aşısını uygulayan 3. İl Oldu.

Türkiye’de HPV aşısı ulusal aşı takviminde ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödeme listesinde yer almıyor. Türkiye’de uygulanan “Gardasil ” isimli aşının bir kutu fiyatı 1215 Türk lirası. Rahim ağzı kanseri aşısı olmanın maliyeti 3 ila 4 bin tl bandında yer alıyor. HPV Aşısının SGK tarafından karşılanmasına ilişkin bugüne kadar 30’dan fazla dava sivil toplum kuruluşları, avukatlar ve bireyler tarafından açıldı. Ancak, sonuçsuz kalan davalar aşıyı bir türlü ücretsiz hale getirmezken bu sefer devreye kamu kurumları girdi. Özellikle dünya çapında kadınlar arasında en çok görülen rahim ağzı kanserlerine neden olan HPV aşısını Çanakkaleli kadınlar için ücretsiz kılan Çanakkale Belediyesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hastanesi ile protokol imzaladı.

Çanakkale Belediyesi Temmuz Ayı Meclisinde oy birliği ile alınan kararda Belediye Başkanı Muharrem Erkek’e aşı protokolü imzalaması için yetki verildi. Bu kapsamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile yapılan protokol Belediye Başkanlığı makamında düzenlenen törenle imzalandı. Çanakkale Belediyesi, proje kapsamında Çanakkale mücavir alan içerisinde ikamet eden ve belediyeden sosyal yardım alan 15- 25 yaş arasındaki kadın ve kız çocuklarına ücretsiz HPV aşı uygulaması desteği verecek Protokol imza Törenine Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale Onsekiz Mart Ünversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu  katıldı.

Toplum Sağlığı İçin Önemli Bir Adım Atıyoruz

İmza töreni öncesinde bir açıklama yapan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, " Çanakkale Belediyesi olarak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Hastanemiz ile birlikte toplum sağlığı açısından önemli bir adım atıyoruz. Rahim ağzı kanseri kadınlarda maalesef çok sık görülen bir kanser türü ve önlenebilir bir kanser türü. Bunu önlemek için de belli dönemlerde HPV aşısı uygulaması çok çok önemli. Biz de Çanakkale'de Merkez ilçede ikamet eden ve sosyal yardım alan 15-25 yaş arasındaki genç kızlara ve kadınlara bu HPV aşısını uygulayacağız. Bunun teminini ve maliyetini Çanakkale Belediyemiz karşılayacak. Aşıların yapılmasını, sağlık açısından gerekli kontrolleri üniversite hastanemiz sağlayacak. Birlikte yapabilirdik böyle bir uygulamayı Çanakkale açısından, toplum sağlığı açısından” dedi.

Uygulayan 3. İl Olacağız

İstanbul ve Ankara Belediyelerinin bu uygulamayı hayata geçirdiğini Çanakkale’nin ise bu uygulamayı yapan üçüncü ile olacağını belirterek “Genç kızlarımızın, kadınlarımızın gelecekleri açısından çok çok önemli gördüğümüz bir uygulama. Bunu Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerimiz uyguluyor. Biz Türkiye'de uygulayan üçüncü belediye, üçüncü kent olacağız. Şimdi de üniversitemiz ile birlikte bu konuya ilişkin iş birliği protokolünü Rektörümüzle birlikte imzalayacağız. Çanakkale'miz için hayırlı olsun" dedi.

Genç Kızlarımız İçin Böyle Bir Adım Atıyoruz

Üniversite ile birlikte bu konuda farkındalık yaratmak içinde belli eğitim çalışmaları yapacaklarını belirten Başkan Erkek, "Maddi imkanı olan tüm genç kızlar ve kadınlarda bu aşıyı yaptırsın. Maliyetli bir aşı bu. 3 doz uygulanıyor. Biz sosyal yardım alan genç kız ve kadınlar için 15-25 yaş arasında. Çünkü bu dönemde olması da çok çok önemli. Böyle bir adım atıyoruz" şeklinde konuştu.

Halk Sağlığı Bizim İçin Önemli

Uygulama ile ilgili açıklama yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ise "Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak bünyemizdeki iki hastanemiz, bir tanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanemiz diğeri de Diş Hekimliği Fakültemize bağlı olan Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezimiz. Tüm faaliyetlerimizi halkımız için, Çanakkale halkı için ve halk sağlığı için yürütüyoruz. Başkanımızdan da böyle bir istek geldiğinde, biz hızlı bir şekilde Başkanımız, Belediye Başkan Yardımcılarımız, Başhekimliğimiz, Dekanlığımızca hızlı bir şekilde görüşmeleri yaptık.   Özellikle Çanakkale'deki hem genç kızlara hem de kadınlara yönelik bu aşının uygulanması noktasında üzerimize düşen neyse hızlı bir şekilde çözümledik. Hemen acil servisimizde bir odayı hem aşının uygulanması hem de aşı sonrası aynı kovid aşısı gibi, kısa sürede aşı uygulanan bireylerin gözlemlenmesi, sağlıklarının izlenmesi gerekiyor. Uzman hekimlerimizce bu izlenme çalışması yapılacak. Hayırlı ve uğurlu olsun" dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Erkek ve Rektör Erenoğlu arasında HPV Aşısı Uygulama Hizmetinin protokolü için karşılıklı imzalar atıldı.

 

Cuma Deren