Maliyeti 4 bin lirayı bulan HPV aşısının, ücretsiz uygulanması için iş birliği yapan CHP’ li Çanakkale Belediyesi ile Çanakkale Onsekiz Mart Ünivesitesi (ÇOMÜ) arasında hazırlanan protokole, imzalar atıldı.Gırtlak, rahim ağzı ve ağız kanserleri gibi çeşitli hastalıklara sebep olan virüs’ e karşı alınacak önlemin başında gelen, Human Papilloma Virüsü (HPV)  aşısı, İstanbul ve Ankara’da ücretsiz uygulanıyordu.  Çanakkale, aşı’ nın ücretsiz uygulanacağı 3. İl oldu.

Türkiye’de, HPV aşısı ulusal aşı takviminde ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödeme listesinde yer almıyor. Ne var ki Aşı bundan böyle, , Çanakkale’de ücretsiz uygulanacak.

HPV Aşısı’ nın SGK tarafından karşılanmasına ilişkin bugüne kadar 30’dan fazla dava, sivil toplum kuruluşları, avukatlar ve bireyler tarafından açılmıştı. Sonuçsuz kalan davalar, aşıyı bir türlü ücretsiz hale getirmezken, İstanbul ve Ankara’da olduğu gibi, devreye kamu kurumları girdi.

Dünya çapında kadınlar arasında en çok görülen rahim ağzı kanserlerine neden olan HPV aşısı,  dar gelirli Çanakkaleli, 15-25 yaş aralığındaki kadın ve kız çocuklarına ücretsiz hale geldi.

Çanakkale Belediyesi Temmuz Ayı Meclisinde oy birliği ile alınan kararda; Belediye Başkanı Muharrem Erkek’e aşı protokolü imzalaması için yetki verilmişti. Belediye Başkanlığı makamında düzenlenen törende, proje kapsamında Çanakkale mücavir alan içerisinde ikamet eden ve belediyeden sosyal yardım alan, 15- 25 yaş arasındaki kadın ve kız çocuklarına ücretsiz HPV aşı uygulaması desteği için, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Belediye Başkanı Muharrem Erkek ile işbirliği protokolü imzalandı.

“Toplum Sağlığı İçin, Önemli Bir Adım…”

Belediye Başkanı Muharrem Erkek, " Çanakkale Belediyesi olarak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversite Hastanemiz ile birlikte toplum sağlığı açısından önemli bir adım attık. Rahim ağzı kanseri kadınlarda maalesef çok sık görülen ve önlenebilir bir kanser türü. Bunu önlemek için de belli dönemlerde HPV aşısı uygulaması çok çok önemli.” İfadelerini kullandı.Haber Merkezi