Çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile güvenilir ürün arzının sağlanması amacıyla yapılan bir tarımsal üretim biçimi olan İyi Tarım Uygulamasını yaygınlaştırmak amacı ile Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler kırsalda vatandaşlara bilgiler aktarmaya devam ediyor.

Son yıllarda artan gübre ve ilaçlama yöntemleri ve üretimde kimyasal madde kullanımının artması ile gıdalar sadece insanlara değil çevredeki hayvan popülasyonunda da zarar vermeye başladı.  Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilerin daha sağlıklı gıda üretimini sağlamak, vatandaşların ise daha güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak amacı ile İyi Tarım Uygulamasını hayata geçirdi. Bu bilinçle, gerek doğrudan tarımsal ürünlerin, gerekse işlenmiş gıdaların güvenle üretildiğinin garantisini tüketicilere sunabilmek için, birtakım sistemler ve standartların oluşturulması ihtiyacı kaçınılmaz olmuştur. Bu amaca yönelik olarak Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), tarım ürünleri dış ticaretinde "Hayvan ve Bitki Sağlığı" konusunda uluslararası standartların korunması amacıyla gıda güvenliğine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı bir anlaşma oluşturmuştu.

Bu Anlaşma Çerçevesinde üreticilerin daha sağlıklı gıda üretimini sağlamak amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen İyi Tarım Uygulaması kapsamında üreticilere bilgiler veriliyor. Bu kapsamda Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler Ezine İlçesinde, İyi Tarım Uygulaması prensiplerinin öğretilmesi, İş Güvenliği, İlk Yardım ve Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi Eğitimleri düzenlendi. 2024 yılı içerisinde 10 farklı ürün ile toplam 13 bin 301 dekarlık  alanda bitkisel üretim yapan 175 üreticiye eğitimler verildi.

 

Burcu Erdal