İlçede huzursuzluk yaşatacağı gözlenen RES konusunu, tabiri caiz ise kökünden çözümü kavuşturmak için, ÇED Genel Müdürlüğü’ne taşıyan AK Parti Ayvacık teşkilatı, İlçe Başkanlığından, İl Genel Meclis üyesine, birlikte harekete geçti, tavrını ‘net’ şekilde sergiledi.

-------------------------------------

AYVACIK’TAN, ‘RES’E, ‘REST’

RES SORUNU, ÇED MERKEZİNDE

-------------------------------------

RES tepkisine çözüm bulmak için, AK Parti Ayvacık teşkilatı harekete geçti. Sorunu kökten çözmek için Başkent Ankara’da görüşmeler başladı.

Bir süredir, ilçe merkezinde yaşayanından, köylüsüne, bir enerji şirketinin RES projesine yükselen tepikler, siyaset kurumunu harekete geçirdi. İktidar parti’nin, Alvacık ilçe Bakanılğı ile İl Genel Meclis üyesi birlikte harekete geçip, Ankara’nnı yolunu tuttu.

Alınan bilgiye göre; OR Enerji İnşaat A.Ş. ‘nin, Ayvacık’ta hayata geçirmek istediği RES Projesine gelen tepkiler üzerine, İktidar Parti,  İlçede Çevreci tepkilere bağlı eylemler başlatılıp, huzur kaçmasın diye kolları sıvadı.

Kamuoyu günlerdir Ayvacık’ ın köylerinde, RES projelerinin hayata geçirilmesine tepki göstermeye başlamıştı.

OR Enerji İnşaat A.Ş tarafından yapılacak olan, RES tribününe karşı köylüler adeta ayaklanmıştı.

Gelen tepkilere, köylerde başlayan huzursuzluğa, AK Parti Ayvacık teşkilatı seyirci kalmadı.

Köylülerin tepkisi ve şikayeti üzerine sorun, Başkent Ankara’ya taşındı ei çözüm arayışı başladı.

ÇED Genel Müdürlüğü’ne konuyu taşıyan AK Parti Ayvacık ilçe teşkilatı,  coğrafyasındaki tarihi değerlerinden, Doğası ve verimli tarım arazileri ile Çanakkale’nin, Kuzey Ege’deki incisine sahip çıktı.

 İlçede, tarım alanlarının bir bir yok edilmemesi ve köylülerin huzuru kaçmadan, soruna çözüm bulunmasını talep eden siyasetçiler, bölgede Eko Turizm adı altında verimli tarım arazilerinin ranta kurban edildiğine de dikkat çektikleri öğrenildi.

EKO Turizmin olumsuz etkilerine, RES projelerinin eklenmemesi için uğraş verecekleri sözünü, köylülere verdikleri öğrenilen İktidar partinin Ayvacık kurmaylarının, verdikleri bir diğer söz ise şu ifadeyle geldi; “Huzurumuzu kimse kaçıramayacak.”

Yatırımcı şirketin, Cemaller ve Keçikaya köylerinde hayata geçirmeyi planladığı RES projesine verilen;“ÇED Gerekli Değildir” kararı daha önce iptal edilmişti.

OR Enerji A.Ş.’ nin,  bir an önce bölgeye rüzgar güllerini dikmek için harekete geçtiği ve ÇED sürecini yeniden başlattığı öğrenildi.

Cemaller Köyü kahvehanesinde düzenlenen ÇED toplantısı esnasında,  köylüler sert tepki gösterdi.

Kuzey Ege’nin incisi ilçede, rüzgar gülleri sayısını artıran şirketin ÇED toplantısının yapıldığı sırada,  onlarca köylü tavrını ortaya serdi. Bölgede RES projelerini istemediklerini açık şekilde gösterdi.

Her fırsatta duruma tepkilerini dile getiren köylülerin sesine kulak tıkamayan, AK Parti’nin Ayvacık İlçe Başkanı Kemal Solak ve Ayvacık’ ın AK Partili  İl Genel Meclis Üyesi Fatih Kocabıyık, çözüm için harekete geçti.

Ankara’da bir dizi ziyaretlerde bulunan ikili,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürü Cihan Tatar’ı da ziyaret etti.

Ziyarette,  RES sorununa çözüm için atılacak adımların neler olması gerektiği noktasında, fikiş alışverişinde bulunulduğu edinilen bilgilerden.  

TAPULU ARAZİDE KURULACAKLAR İDDİASI..

Ayvacık yöresinde, yeni bir RES projesi istemediklerini ifade eden köylülerin sözlerinin, Başkent’te ilgili kurum ve kuruluşlara aktarıldığı görüşmelerde, Enerji firması yetkililerine gösterilen tepkilerin, eylemlere dönüşüp, Ayvacık’ ın huzurunun kaçırılmaması için siyaset kurumunun kararlılığının da dile getirildiği alınan bilgilerden.

Projelere ilişkin gerçekleştirilen ÇED toplantısında, tapulu arazi üzerine RES kurulmak istendiği köylülerce dile getirildiği, bu sırada gerginlik yaşandığı öğrenilmişti.

STK’lar harekete geçti.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği temsilcileri ve köylüler projeye itirazlarını aylar evvel dile getirmiş, İlk kapasite artışı için ÇED gerekli değildir kararı verildiğini bu toplantıda öğrendiklerini, tutanak altına alan köylüler, ilk kapasite artışı için verilmiş olan “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir''  kararının iptali için, yargı sürecini başlatmışlardı.

 

Davacılar arasında Cemaller Köyü Muhtarlığı, Söğütlü Köyü Muhtarlığı ve Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği gibi kurumlar gibi, bireysel şikayetleri ile köylüler de yer almıştı.

Alınan bilgiye göre; açılan davada RES’ler için seçilen yerin hukuka aykırı bir şekilde belirlendiği, daha önce üç adet RES için ''ÇED Gerekli Değildir'' kararının dile getirildiği, projenin tümünden ancak 2. Kapasite artışı projesi için halkın katılımı toplantısı yapıldığında bilgi sahibi olunduğunun belirtildiği,  başvuru dilekçesinde, ilave 5 türbinlik 1. Kapasite artışı için de “ÇED gerekli değildir” kararının verildiğinin, bu toplantıda öğrenildiği, halka haber dahi verilmediği, kurulan santrallerin korkunç bir gürültü kirliliğine yol açtığı gibi örnekler ile gerekçelerin sıralandığı öğrenildi.

Dava dilekçesinde ayrıca; RES’lerin tarım arazileri yönünden Toprak Koruma Kurulu kararının ve toprak koruma projelerinin bulunmadığı, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının dayanağının olmadığı, RES projeleri kapsamında ortaya çıkan sosyal ve ekolojik bozulma için tedbirler alınmadan, projenin etkilerinin küçük gösterilmeye çalışıldığı gibi sakıncaların da altınını çizilmiş, yargı sürecinde ilgili mahkeme ÇED Gerekli Değildir kararını iptal etmişti.

Haber; Cuma Deren

Fotoğraflar:  BHA