İhracat payı en yüksek olan ürünlerden biri olan süs bitkilerinin Çanakkale’de üretiminin arttırılmasını sağlamak amacı ile Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde başlatılan ve 13 kadın girişimci kadının  katıldığı eğitimler sonrasında hayata geçirilen ‘İhracata Yönelik Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Arttırılması’ projesi kapsamında ilk gideler  14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde dikilmişti.  Projenin ilk bitlileri düzenlenen törenle hasat edildi.

Çanakkale’de süs bitkileri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, Çanakkaleli kadınlara istihdam yaratılması amacı ile Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi,  Çanakkale Ziraat Odası, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamuller İhracatçılar Birliği ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası  Çanakkale Şubesi’nin ortaklığında hayata geçirilen ‘İhracata Yönelik Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Arttırılması’ Projesi projesine katılan 13 girişimci kadın   önce ğitimlerden geçtiler. Çiçeklerin üretimi ve paketlenmesi dahil bir çok eğitimden geçen Kadınlar  için 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde düzenlenen törenle  ilk fideler toprakla buluşturulmuştu.

Projenin İlk Çiçekleri Hasat Edildi

Çanakkale Valiliği koordinesinde,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamuller İhracatçılar Birliği, Ziraat Odası Başkanlığı ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlığı ortaklığında gerçekleştirilen ‘İhracata Yönelik Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Arttırılması’ Projesinin ilk çiçek hasadı da yapıldı.  Çanakkale'de süs bitkileri üretimini yaygınlaştırmak, alternatif tarımsal ürünleri geliştirmek ve kadınlarımıza yönelik gelir getirici tarımsal faaliyetler konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında gerçekleştirilen hasat programına, Vali İlhami Aktaş, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, ÇOMÜ ve Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi adına Doç. Dr. Arda Akçal, Halileli Köyü Muhtarı Erdinç Göçbayrak ve Kadın çiftçiler katıldı.

Programda bir açıklama yapan ve proje hakkında bilgiler veren Çanakkale Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Çanakkale’nin tarımsal üretimine yeni bir soluk ve farklı bir meslek kazandıracaklarını dile getirdi. Konuşmaların ardından projenin ilk çiçeklerinin hasadına geçildi.  Vali İlhami Aktaş ve beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte tarlada yetiştirilen çiçekleri hasat etti. Hasat sonrası Üreticilerle bir araya gelerek sohbet eden Vali İlhami Aktaş, hem çalışmalar hakkında bilgiler aldı hem de  projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, Kadın çiftçilere çalışmalarında başarılar diledi.

Cuma Deren