Ses Kısıklığı Sebepleri
Ses kısıklığı tipik olarak çoğunlukla üst solunum yolu viral enfeksiyonlarından kaynaklanır. Diğer yaygın ses kısıklığı sebepleri ise şunlardır:
- Larenjit (Gırtlak iltihabı ve ses tellerinde şişme),
- Fonksiyonel ses bozuklukları,
- Ses tellerinde oluşan tümörler,
- Alerji, enfeksiyon, reflü, tütün kullanımı veya travmaların sebep olduğu ses teli iltihaplanmaları,
- Soğuk algınlığı,
- Ses tellerinin aşırı kullanımı ve zorlanması,
- Kafeinli ve alkollü içeceklerin tüketimi,
- Zehirli madde solunması,
- İnme, kanser, tiroit sorunları veya nörolojik problemler gibi diğer durumlar.
Uzun süren ses kısıklığı neden olur?
Uzun süreli ses kısıklığı genellikle iki haftayı aşan şikayetleri ifade eder. Çoğunlukla larenjitin kronik hale gelmesiyle görülebilir. Yüksek sigara ve alkol tüketen, tahriş edici kimyasallarla çalışan ve sürekli bağırarak konuşan kişilerde uzun süren ses kısıklığı problemi riski daha fazladır. Mide reflüsünden kaynaklanan kronik larenjitin reflü sürdükçe devam edeceğini belirtmek gerekir.
Uzun süreli şikayetler aynı zamanda baş ve boyun bölgesinde oluşabilecek kanserlerin belirtisi olabilir. Bu sebeple iki haftadan fazla süren ses kısılması şikayetlerinde mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Sabahları ses kısıklığı neden olur?
Pittsburgh Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’ne göre [1] sabahları ses kısıklığı, laringofarengeal reflünün en yaygın semptomudur. Mide içeriğinin boğaz bölgesine nüfuz ederek ses tellerine zarar verdiği bu tip şikayetlere, öksürük ve ağızda kekremsi tat eşlik edebilir.
Ani ses kısıklığı neden olur?
Aniden meydana gelen ses kısıklığı akut larenjit hastalığından (aniden gelişen gırtlak iltihaplanmasından) kaynaklanabilir. Soğuk algınlığı veya ses tellerinin aşırı kullanımı ani ses kısılması nedenleri arasındadır. Ancak tütün ve çeşitli kimyasalların tahriş edici dumanlarını solumak da bu rahatsızlığa sebep olabilir. Bazı durumlarda astım cihazı kullanımıyla meydana gelen ses teli mantarına veya vücudun mikroplara karşı savaştığı bağışıklık sistemi problemlerine bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Çocuklarda ses kısıklığı neden olur?
Çocuklarda ses kısıklığı genellikle soğuk algınlığı ve mevsimsel alerjilerin sebep olduğu tıkanıklıktan kaynaklanabilir. Ağlama ve bağırma gibi sesin aşırı kullanıldığı durumlar da ses tellerinde veya kıvrımlarda geçici iltihaplanmaya sebep olabilir. Bebeklerde ses kısıklığı ise birkaç haftadan fazla sürüyorsa kronik bir duruma işaret edebilir ve acil tıbbi destek gerektirir.
Çocuklarda ses kısıklığı için hangi doktora gidilir diye merak edenler kulak burun boğaz uzmanlarına başvurmalıdır.
Ses kısıklığı kaç gün sürer?
Soğuk algınlığından veya ses tellerinin aşırı kullanımından kaynaklanan ve ciddi olmayan ses kısıklığı problemleri genellikle birkaç günlük bakım ve istirahatin ardından geçme eğilimdedir. Ancak Mayo Clinic KBB Doktoru Dale Ekbom’a göre [2] altında daha ciddi problemler yatan ses kısılması şikayetleri iki haftadan fazla sürer.