UNESCO tarafından dünya mirası olarak anılan Troia'nın adı verilen ve bu yıl 61.’si gerçekleştirilecek Uluslararası Troia Festivali   ilk kez 1963 yılında Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nın Yönetim Kurulu ve Eski Meclis Başkanı İzzet Melih Dilmaç tarafından bir proje olarak gerçekleştirildi. Ardından Çanakkale Belediyesinin katkıları ile bu günlere getirilen festival her yıl farklı renklerden insanı Çanakkale’de buluşturuyor.  Müzikten Tiyatroya, çocuk oyunlarından  söyleşilere kadar kentin bir çok noktasında gerçekleştirilen etkinlikler festivale renk katarken  vatandaşlar da yoğun ilgi gösteriyor. Geçtiğimiz yıl ‘Türkiye 100 yılı’ teması ile kutlanan festival bu yıl da dolu dolu bir programla kutlanacak.

 9-13 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Çanakkale’nin  en önemli kültür ve sanat etkinliklerinden birisi olan Uluslararası Troia Festivali bu yıl da dopdolu içeriğiyle açıklandı.  9 Ağustosta başlayacak olan etkinlikler 10 Ağustos’ta Troya Antik Kentinde yapılacak açılış programı ile başlayacak. Festival farklı mekanlarda  farklı etkinliklerle kutlanacak. Etkinliklerin yer alacağı Çanakkale Deniz Müzesi (Çimenlik Kalesi) sahnesinde Çello Paradiso konseri, Kafkas Kartalları gösterisi, Gülsin Onay Piyano Resitali konseri,  Mats Eılertsen Trio konseri ve Rumba Quartet konseri ile Çimenlik Kalesinde güzel anlar yaşanacak.

Konserlerin ağırlıklı yaşandığı özgürlük parkında ise  Cem Adrıan konseri ile start verilecek.  Özgürlük Parkında festival boyunca Hilmi Yarayıcı, Feryal Öney, Bulutsuzluk Özlemi ve KÖFN sahne alacak.  Her Festival olduğu gibi bu yıl da Festivalde yerel gruplara yer verilecek.  Barış Kafe Sahnesinde yer alacak Yerel Gruplardan Hasan Sakarlar ve Orkestrası, Boğaz Saz Ekibi, Boğaz Saz Ekibi, Grup Lacivert eşliğinde klasik dans gösterisi ve  Faslı-ı Şahane ile  Kültür Sevdası Halk Dansları Gösterisi yapılacak.

Her festival olduğu gibi bu festivalde de  Halk Bahçesi yine söyleşi ve çocuk gösterilerinin  mekanı olacak. Birbirinden ünlü isimlerin ağırlanacağı ilk söyleşide Tarihçi – Yazar  Prof. Dr. İlber Ortaylı yer alacak. Ortaylı, bilgi birikimleri ile ‘Troia’dan Bugüne’ söyleşisi ile  tarih bilgilerimizi tazelendirecek.  Festivalin bir başka söyleşi konuğu ise Prof. Dr. Emre Kongar olacak. Kongar, Savaşla Kazanılan Cumhuriyet’te Toplumsal Barış  söyleşisi ile  bilgiler aktaracak.  Söyleşilerin yanı sıra çocuklar için halk bahçesinde gösteriler yapılacak. 

Bir başka mekan olan Çanakkale Belediyesi Kültür Merkezi Salonunda ise tiyatro gösterileri gerçekleştirilecek. Çanakkale Belediyesi Tiyatro Topluluğu tarafından Bir Delinin Hatıra Defteri, – Külahları Değiştik, Yedi Kocalı Hürmüz oyunları sahnelenirken Ankara Sanat Tiyatrosu tarafındna ise – HECCAV yahut Şair Eşref’in Esrarengiz Macerası  sahnelenecek. 

 

Burcu Erdal