KÖYLÜNÜN TEPKİSİNİ, İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA DA TAŞIDILAR

Köylülerin tepkilerini, tek tek dile getirdikleri makamlarda, RES sorununa çözüm arayışlarındaki kararlıklarını, AK Pati Ayvacık ilçe başkan Kemal Solak ve İl Genel Meclis üyesi Fatih Kocabıyık’ ın, İçişleri Bakan yardımcısı Av. Bülent Turan başta, ziyaret ettikleri tüm etkili ve yetkili isimler ile paylaştıkları öğrenildi.   

---------------------------------

AYVACIK YOLLARA DÜŞTÜ

EYLEMSİZ, ÇÖZÜM ARAYIŞI

----------------------------------

Ayvacık’ ın Çevre hassasiyeti giderek arttı. RES’lere karşı tepki, Ankara’ya ulaştı.

Köylülerin tepkilerini, tek tek dile getirdikleri makamlarda, RES sorununa çözüm arayışlarındaki kararlıklarını, AK Pati Ayvacık ilçe başkan Kemal Solak ve İl Genel Meclis üyesi Fatih Kocabıyık’ ın, İçişleri Bakan yardımcısı Av. Bülent Turan başta, ziyaret ettikleri tüm etkili ve yetkili isimler ile paylaştıkları öğrenildi.   

Geçtiğimiz günlerde, Başkent ziyaretlerinin nedenine ilişkin detayları sosyal medya hesaplarından paylaşıp, kamuoyunda RES tepkisine desteği arttıran AK Parti Ayvacık teşkilatı, bir diğer delişle; “Eylemsiz çözüm arayışı” başlattı.

Kuzey Ege’nin incisi Ayvacık’a bağlı köylerde, OR Enerji İnşaat A.Ş tarafından yapılacak olan RES tribününe karşı tepkilerini günler evvel gösteren isimlerden,  AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Fatih Kocabıyık, farklı bakış açısı araladı.

Yerel parlamento İl Genel Meclisi’nin, Ayvacık’lı üyesi  Kocabıyık, bölgede tarım, hayvancılık ve turizmin geliştiği dönemde, Rüzgar Enerji Santralleri (RES) kurulmasına karşı olduklarını açık açık dile getirdi.

Geçtiğimiz hafta içinde, soruna çözüm için bir dizi ziyaret gerçekleştirip, Köylülerin sesini Başkent’ te duyuran AK Parti Ayvacık teşkilatı, A’dan Z’ ye, İktidar Kurmayları ve İlgili Bakanlığın yetkililerini Ankara’da ziyaret edip, RES tepkilerini ifade etmişlerdi.

Çanakkale’de son yıllarda tarım arazilerine ve dolayısı ile köylülere en fazla zarar verilen adresin, Ayvacık ilçesine dönüştüğünü savunan yöre halkı,  tarihi ve verimli tarım arazileri ile ünlü Ayvacık’ın, pandemi ile beraber adeta talan edildiği iddiasında.

Pandemi ile birlikte büyük şehir yaşamını sonlandıran yüzlerce ismin,  bakirliği ile isim yapan Çanakkale’yi mesken tuttuğu gözlene dursun,  Çanakkale’ye Büyükşehirden göçün en fazla gözlendiği adresin de Ayvacık olduğu yapılan bazı araştırmalar ile ortaya çıkmıştı.

Yere halkının iddiaları, bu noktada arttı. Ayvacık’a taşınmak ve tarım arazilerini ranta açmak için gelenlerin, verimli tarım arazilerini ucuza kapatarak,  Eko Turizm adı altında ranta açtıkları, en çok dile gelen iddialar arasında yer almaya başladı.

Çevreci STK’lara göre, başta zeytinlikler olmak üzere verimli tarlalar, EKO projeleri ile imara açıldı Buralarda da villalar inşa edildi.

‘EKO’ TEPKİSİNE, BİR DE ‘RES’ EKLENDİ!?!...

Ayvacık’ ın, EKO ile imtihanı sürer iken, köylülere göre,  Kuzey egeni incisi Ayvacık, şimdilerde  RES tehdidi ile karşı karşıya kaldı.

İlçeye bağlı, Cemaller ve Keçikaya köylerinde,  OR Enerji İnşaat A.Ş tarafından RES tribününe verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı daha önce iptal edilmişti.

Ne var ki; ilgili yatırımcı şirket, bölgede rüzgar gülü projelerini hayata geçirmek için çabuk harekete geçti. Yeni bir ÇED sürecini başlattı.

Cemaller köyü kahvehanesinde düzenlenen ÇED toplantısına, yoğun katılım gösteren köylüler, her geçen gün rüzgar gülleri sayısını artıran şirkete tepkisini göstermiş, bölgede RES projelerini istemediklerini, yüksek sesle dile getirmişlerdi.

BAŞKENT’TE, ÇÖZÜM ARIYIŞI

Köylülerin sesine kulak veren, AK Parti Ayvacık teşkilatı, harekete geçti. Sorun Ankara’ya da taşındı. Ayvacık AK Parti İlçe Başkanı Kemal Solak ve Ayvacık’ın AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Fatih Kocabıyık, Ankara’da bir dizi ziyaretlerde bulunup, köylülerin sesini, Başkent’e ulatırdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürü Cihan Tatar gibi, İktidar Parti kurmayları ile de bir araya gelen heyetin, İçişleri Bakan yardımcısı Bülent Turan’ ı da ziyaret edip,  RES sorununa çözüm aradığı öğrenildi.

AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Fatih Kocabıyık, köylülere destek vermeye devam eden isim olarak, İlçenin gündeminden düşmeyen RES için, net sözler etti.

Kocabıyık, köylülerin istemediği hiçbir projeye destek vermeyeceklerini vurguladı.

Köylülerin faydasına olan projeleri destekleyeceklerini, köylülere ve çevresine zarar verecek projelerin karşısında duracaklarını, net ifadeler ile dile getiren Kocabıyık, bu köylerde hayvancılık, tarım ve turizm ön planda olduğunu hatırlatarak, bu bölgede RES’e izin vermenin akla mantığa aykırı olduğunu savundu ve şöyle dedi;  “Enerjiye karşı değiliz ama bu bölgede karşıyız”

Erdem Sürek