25 Temmuz 1994’da  Gelibolu Yarımadasında yangın başlamıştı. Dönemin  kısıtlı imkanları ile müdahale edilse de 1. Dünya Savaşlarından kalma merim ve top güllelerinin patlama riski yangınla mücadeleyi zorlaştırıyordu.  Tüm müdahalelere rağmen yükselen alevlere karşı koymakta güçlük çeken ekipler,  yangını söndüremiyordu. Alevlerin tarihi alanı sarması ile  yangın ancak 57 saatlik mücadelenin sonunda kontrol altına alınabilmişti.  Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında çıkan  Orman Yangınında iki ateş arasında kalan dönemin   Çanakkale Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe Şehit düşmüştü.

Orman yangınında şehit düşen  Talat Göktepe ve orman şehitlerini anmak amacı ile her yıl olduğu gibi bu sene de  anısına bir program düzenlendi.  Conkbayırındaki Talat Göktepe Anıtı  önünde gerçekleştirilen törene  Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci,  Çanakkale Bisiklet Platformu üyeleri ve Bölge Müdürlüğü personeli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından bir açıklama yapan ve şehitleri anan Orman Bölge Müdürü Enver Demirci “Çanakkale Şehitlerimizin canlarını vererek kurtardığı bu topraklardaki ormanlarımızın, yangınlardan zarar görmemesi için Orman Genel Müdürlüğü olarak bugüne kadar bir çok  şehit verdik. Meslek büyüğümüz Talat Göktepe’ yi şuanda bulunduğumuz noktada orman yangınıyla mücadele ederken kaybettik. Tüm canlıların yaşam alanı olan Ormanlarımızın yanmaması için hayatını veren   Orman Şehidimiz ve tüm Şehitlerimizi yad ediyor rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.  

Yapılan konuşmanın ardından  Orman Şehidi  Talat Göktepe başta olmak üzere, ormanların varlığını korurken şehit olan  orman şehitleri dualarla anıldı.  Program kapsamında Akşamüzeri ise Troia Atı’nda orman yangınlarına dikkat çekmek amacıyla bilgilendirme etkinliği gerçekleştirilerek ‘Orman Yangınları Gönüllüsü’ olmak isteyen vatandaşlar için kayıt masası oluşturuldu. Ayrıca programda Orman Yangınlarıyla ilgili bilgilendirme çalışması gerçekleştirildi.

Stant çalışmasının ardından 5. Talat Göktepe ve Orman Şehitlerini Anma Bisiklet Turu kapsamında Çanakkale Eski Şehir Mezarlığına pedallayan Çanakkale Bisiklet Platformu gönüllüleri, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve OBM Personelinin katılımıyla Şehit Talat Göktepe mezarı başında dualarla andı.

 

 Cuma Deren