Çanakkale’de  en çok bilineni  bu ocaklar Ezine ilçesine bağlı  Yahyaçavuş köyünde bulunan  ocaklar olurken,  Akçakeçili köyündekiler ise yeterince tanıtımın yapılmaması nedeni ile ilgi sönük kalıyor.

 Yahyaçavuş köyü, Roma döneminden kalma antik granit ocakları ile ön plana çıkıyor. Bu ocaklarda şekillendirilen ve Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla yarım kalan tarihi sütunlar, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Her yıl yüzlerce turist, bu tarihi mirası görmek ve geçmişin izlerini sürmek için köyü ziyaret ediyor. Yahyaçavuş köyünün yanı sıra, Akçakeçili köyünde de benzer antik granit ocakları bulunuyor. Ancak bu ocaklar, Yahyaçavuş köyündekiler kadar bilinmiyor ve yeterli ilgiyi görmüyor. Köy halkı, Akçakeçili'deki ocakların da turizme kazandırılması ve daha çok ziyaretçi çekmesi için çalışmalar yapılmasını talep ediyor.

Çanakkale, sahip olduğu tarihi zenginliklerle ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunmaya devam ediyor. Roma döneminin izlerini taşıyan bu antik granit ocakları, tarihe tanıklık etmek ve geçmişin izlerini sürmek isteyenleri bekliyor.

Cuma Deren