Lahmacun, kebap, hatta tavuk dönerin bile lüks olduğu  bu dönemde, günün her saatinde dolu olan ve müdavimleri daim olan Çorbacılar da  yüksek fiyatlardan nasibini aldı. Özellikle sakatatlardan yapılan çorbaların lüks olması ile vatandaşlar  çorbacıları da terk etti.

Sabah kahvaltıda, öğlen ve akşam yemeklerinde, hastalıkta, sağlıkta vatandaşların her daim tercih ettiği çorba da artık içilmez oldu.  Etin ve sebzelerin girdiği çorbalara artık enflasyon girince maliyetler katlandı.  Özellikle Pandemiden sonra girdi maliyetlerin artması, yaşanan enflasyonla vatandaşın alım gücünün düşmesi ile çorbalar da yavaş yavaş lükse girmeye başladı.  Günün her saatinde müdavimleri olan çorbacılar artık masaları yavaş yavaş eksiltiyor. Girdi maliyetleri, vergi, kira, eleman bedeli derken yükselen fiyatların altında ezilen esnaf fiyat listesine yüklenirken vatandaş da lokantaları terk etmeye başladı.

2022 - 2024 yılları arasında kademeli olarak müşteri kaybettiklerini ve son çorba fiyat artışlarının ardından da müşterilerinin 3’te 2’sini kaybettiklerini   esnaflar, “2023 yılının başında, Çanakkale’de sakatat dediğimiz Kelle Paça, işkembe, Tuzlama, ayak paça, karışık gibi çorbalar 30 TL ila 40 TL arasında satılıyordu. Bugüne geldiğimizde bu fiyat 130 ila 150 TL’ ye çıktı. Lokanta ve çorbacılarda tavuk suyu ve mercimek çorbaları da 100 TL’den masaya servis ediliyor.

Her Gün İçilen Çorba Ayda 2 Kereye Düşürüldü

Geçtiğimiz yıllarda neredeyse her gün çorba içen vatandaşlar artık ayda sadece bir veya iki kere çorbacıda görünüyor. Fiyatları dyükseltmemek için Çareyi porsiyonları küçültmekte bulan  esnaf, yine de memnun etmezken vatandaşlar   “o paralar küçük bir kase çorbaya verilmez”   çorbadan vazgeçiyor.  Müdavimlerin bu kararları lokanta ve çorbacılarda çorba satışlarını neredeyse  durdurma noktasına getirdi. Birçok lokanta ve çorbacıda çorba satışları 3’te 2 oranında azaldı.   Müdavimler çorbadan vaz geçince esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Özellikle sakatat çorbalarında yaşanan zamlar  vatandaşı da alışkanlıklarından vaz geçiriyor. Müdavimler “eski alışkanlıklarımızı sürdürmek için az çorba söyleyip bugünlerde durumu idare ediyoruz “ diyor.    

 Yarım Çorba, Bol Ekmek Dönemi

Çorba satışı yapan Lokanta ve çorbacılar “Çorba çok basit olan bir ürün olmasına rağmen çorba içme noktasında bile insanlar fiyatına bakıp ‘yarım alabilir miyim, bol ekmek alabilir miyim’ gibi birçok şeyle karşılaşıyoruz. Bu istekler son zamanlarda dahada arttı. Bu arada az çorba fiyatlarıda eskiden olduğu gibi tam çorbanın yarı fiyatına satılmıyor. Az çorbaya talep fazlalaştığı için onun fiyatınıda arttırmak zorunda kaldık. Az çorba fiyatları da tam çorba fiyatının 4’ te 3’ü seviyesine çıkardık.” dediler.    

 Cuma Deren