Yapılan köy hayırlarına Çan  İlçesine bağlı Yayaköy  köyünde her yıl olduğu gibi bu yıl da  köy hayrı gerçekleştirildi.  İlçenin son köy hayır olan Yayaköy Köy hayrına vatandaşlar da yoğun katılım gösterdi.  Misafirlerle yakından ilgilenen köylüler, eski gelenekleri de yaşattılar.

Kökleri, Türk kültürünün bilinen en eski uygulamalarına kadar giden ve dinimizin önceliklerinden olan yardımlaşmanın ön plana çıktığı bir gelenek de    Çanakkale köylerinde  düzenlenen köy hayırları ile gelecek nesillere aktarılıyor. Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz  aylarında gerçekleştirilen  Köy Hayırları,   yapılmaya devam ederken Çan İlçesinde son hayır Yayaköy köyünde gerçekleştirildi.  İlçenin son hayır programı olunca çevre köy ve ilçelerden de vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Köy hayrına Köy hayrına Çan Kaymakamı Dr. Emre Nebioğlu, Çan Belediye Başkanı Harun Arslan, CHP İlçe Başkanı İlhan Demiral, İYİ Parti İlçe Başkanı Mehmet Ali Erol, AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Nazmi Duran, İlçe Özel İdare Müdürü Metin Türker, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Emin Görgün,Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Orhan Olgun, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, Muhtarlar Derneği Başkanı Turgay Şahin, köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

 Farklı il, ilçe ve köylerden gelen misafirlerini ağırlayan Yayaköy köylüleri tam bir misafir perverlik gösterdi.  Köy muhtarı Hasan Doğru, köylülerle birlikte misafirlerini tek tek karşılayarak ilgilendiler.  Köy hayrında Kuran-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okundu, duaların okunması ile katılım gösteren misafirlere ikram yapıldı. Köy hayrına katılanlar  pilav, yoğurt ve aşure ikram edildi.

Keşkek Geleneği Yeniden Yaşatıldı

Özellikle köy hayırlarının vazgeçilmesi olan keşkek Yayaköy köyünde eski usullere göre yapıldı. Teknolojinin olmadığı yıllarda tamamen insan emeği ile yapılan keşkeğin orjinali yapıldı. Davul zurna eşliğinde gerçekleştirilen keşkek yapımı adeta damakları çatlatırken, misafirlere de ikram edildi.  Köy muhtarı Hasan Doğru,  hayır ile ilgili yaptığı kısa konuşmasında “ her yıl köylülerimizle birlikte yaşattığımı z bu geleneği, bu yıl da sürdürdük.  Bu yıl da bizi yalnız bırakmayan  köy hayrına uzaktan yakından katılan herkese teşekkür ederim” dedi.

Köy hayrına konuk olan   Çanakkale Ticaret Borsası  Başkan Abdullah Deniz “Yayaköy köyümüzün geleneksel olarak her Muharrem ayında yaptıkları Aşure hayrına katıldık. Allah kabul etsin. Bu mübarek günlerde birlik ve beraberlik içerisinde bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Değerli muhtarımıza ve hemşerilerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Hülya Öz