Üretimi şahlandıran projeye çiftçilerin de artan talebi ile sera üretiminin en çok yapıldığı Ayvacık İlçesinde 77 üreticiye 36 bin 174 kilogram sera naylonu düzenlenen törenle dağıtıldı.

 Çanakkale’de  çeşitli nedenlerle hasara uğramış, yıpranmış, ekonomik ömrünü tamamlamış ve bu nedenlerden dolayı üretime ara verilmiş ya da yılın her ayında üretim yapılamayan örtü altı yapılarının, plastik örtü materyali değiştirilerek tekrar üretime kazandırılması ve tüketicilerin ihtiyaç duyduğu sebze ve meyvelerin üretim arzının devamlılığının sağlanması amacıyla Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geçtiğimi yıl hayata geçirilen ve çiftçilerin yoğun talebi üzerine bu yıl da sürdürülen ‘Seralar Kaplansın, Üretim Şahlansın’ Projesine başvuru yapan 12 ilçeden 77 kişiyle 114 dekarlık alanda örtü altı üretim yapmasını sağlamak amacı ile % 50 hibe ile36 bin 174 kilogram sera naylonu düzenlenen törenle dağıtıldı.

Çanakkale domatesi başta olmak üzere, bir çok tarım ürününde  öncü olan Çanakkale'de üretimin kışın da devam ettirilmesi amacı ile yürütülen seracılık çalışmalarına Tarım ve Orman Müdürlüğü da destek veriyor. sadece yazın değil, kışın da kapalı ortamda  üretim yapmak amacı ile seraları kuran üreticilere yüzde 50 hibe desteği ile sera naylonunun verildiği ‘Seralar Örtülsün, Üretim Şahlansın’  projesi de genişletilerek devam ediyor.   Tarım ve orman Bakanlığı  Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü' ve İl Özel İdaremiz destekleri ile yürütülen  ‘Seralar Kaplansın, Üretim Şahlansın’ Projesi kapsamında sera naylonu teslim töreni Ayvacık Tuzla köyünde gerçekleştirildi. Törene, Vali Doç. Dr. Ömer Toraman, Bayramiç Kaymakamı Emrah Bütün,  Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, Tarım Kredi Kooperatifi yetkilileri ve üreticiler katıldı.

Sera İle Birden Fazla Ürün 12 Ay Boyunca Pazara Taze Olarak Geliyor

Törende bir konuşma yapan ve proje kapsamında naylon dağıtım programına değinen Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan “Seralar; açık alana göre birim alandan daha fazla ürün alınabilen, iklim koşullarına bağlı kalmaksızın yılın 12 ayında pazara taze, sağlıklı sebze meyve sunma imkanı sağlayan yapılardır. Yıl içinde aynı alandan birden fazla ürün alınabilmekte. 365 gün işgücüne ve bu sektörle ilgili girdi, ekipmana ihtiyaç duyulmaktadır.  İlimizde 354 üreticimize ait 1.009 dekar sera alanı bulunmakta. Yıllık 206 milyondan liradan fazla ilimiz ekonomisine katkısı bulunmaktadır” dedi.

36 Üreticiye 36 Bin Kilogram Naylon Dağıtıldı

Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan, sera üretimi ve proje kapsamında desteklenen üreticilere ilişkin de bilgiler vererek “Seralar Kaplansın, Üretim Şahlansın projesi ile ilimiz merkez ve bağlı ilçelerinde bulunan seralardan; çeşitli nedenlerle sera naylonları olmayan, hasara uğramış, yırtılan, yıpranan, değişim zamanı gelmiş ve bu nedenle üretime ara verilen seraların plastik örtü materyali değiştirilerek tekrar üretime kazandırılmasını amaçladık. Çanakkale Valiliğimiz önderliğinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edilen projemiz ilk defa 2023 yılında % 70 Bakanlık ve İl Özel İdaresi, % 30 üretici katkısı ile yürütülmüş olup 10 İlçede 119 üreticimizin 147 dekar serası 63.109 kilogram örtü naylonu kullanılarak yenilenmiştir. Üreticilerimizden gelen yoğun talep üzerine 2024 yılında 1.989.588,70 TL bakanlık, 1.989.588,70 TL si üreticiler tarafından finanse edilen  proje kapsamında 77 üreticimize 36.174 kg sera naylonu seralarını kaplamak üzere teslim edeceğiz. Projeden faydalanan üreticilerimiz iki ay içinde sera naylonlarını kaplayarak en az 36 ay boyunca sürekli üretim yapmakla yükümlüdürler. Projenin hazırlanmasında uygulanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim. Üreticilerimize hayırlı, uğurlu olsun. Bol, bereketli kazançlar dilerim. Sera örtüsü bizden, üretim sizden” dedi. 

 

Çanakkale Valimiz Doç Dr. Ömer Toraman ise yaptığı konuşmasında  ‘Seralar Kaplansın, Üretim Şahlansın’ projesinde emeği geçen tüm personele teşekkür etti. Projenin çiftçilere, üreticilere hayırlı uğurlu olması, bol üretim, bol kazanç getirmesini temennisinde bulundu.  Törenlerin ardından proje kapsamında Çanakkale Merkez ve Bağlı ilçelerindeki 77 üreticiye toplam 36.174 kilogram sera naylonu teslim edildi.

Hülya Öz