Troya’nın büyülü atmosferinde gerçekleştirilen açılış programında  afiş yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verilirken Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü de Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya taktim edildi.

Tarih buyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapan  Çanakkale’de 5 bin yıl önce yaşam süren Troya köklerini tüm dünyaya sarmıştı. Homeros’un İlyada destanında geçen Troya’yı binlerce yıl sonra ayağa kaldırmak ve yeniden dünyaya tanıtmak için 1963 yılında  Çanakkale’nin aktörleri sahneye çıkarak 59 yıl süren Troya festivalini başlatmıştı. Ekonomik sıkıntılar ve koronavirüs nedeni aksamaya neden olan Troia Festivali bu yıl 59’uncusu  gerçekleştiriliyor.  Festivalin açılışı ise Troya Ören Yerindeki büyülü atmosferde gerçekleştirildi.

Troya ören yerinde gerçekleştirilen programa  Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Boğaz ve Gernizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Belediye Başkanı Muharrem Erkek eşi Özen Algönül Erkek, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, CHP Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, CHP İl Başkanı Levent Gürbüz, CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun, ÇOMÜ Rektörü R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Barosu Başkanı Av. Hande Keskin, Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclisi Üyeleri, Kardeş Kent Heyetleri ile çok sayıda kentli katıldı.Program Prof. Dr. Rüstem Arslan’ın açılış konuşması ile başladı.   Yıllardır Troya kazılarına başkanlık yapan Prof. Dr. Rüstem Arslan “Ben Troya Kazılarına 1988 yılında yani Korfman’ın ilk kazı yaptığı yıldan itibaren çalışıyorum.  Bizim Korfman hocadan öğrendiğimiz, bu ören yerinin kıymetini   bilmek ve yaptığımız çalışmalarla Troyayı tanıtmak oldu.  1996 yılında  Troya Milli Park oldu. 1998 yılında dünya kültür mirası Listesine alındı.  2018 yılı kültür mirası listesine girişinin 20. Yılıydı ve Troya Yılı ilan edildi.  Bizim de hayalimiz olan Troya Müzesi de bu tarihte açıldı.  Özellikle Troya yılı ve Troya Müzesinin açılışı sonrasında  Troya  bambaşka bir seviyeye çıktı.  Biz de buradaki çalışmalarımızla tarihi ileri bir noktaya götürmeye çalışıyoruz” dedi.

 

Belediye Başkanı Muharrem Erkek ise yaptığı açıklamada “Gerçeğin ve hayalin kol kola gezdiği, uygarlığın en büyük yazılı destanlarından biri olan  Homeros’un İlyada’sının doğduğu bu mistik topraklardır. Bu müstesna coğrafyada  büyük bir savaşın, büyük kahramanlıkların  aynı zamanda barışın, adaletin ve adaletsizliklerin unutulmaz olağanüstü bir serüvenin kalbidir. Troya binlerce yıl süre serüveni ile  sadece bir şehir değil, aynı zamanda Anadolu uygarlığının  ve insanlık tarihinin önemli bir parçasıdır. Bu köklü geçmiş, hem arkeolojik bulgularla  hem de kültür ve sanat değerleri ile  bizlere ışık tutar.  1963’ten bu yana  her yıl yeniden yaşattığımız Troya ruhunu, bugün de aynı heyecan ile selamlıyoruz. 61 yıl önce Çanakkale Tanıtma Turizm Derneğinin  tarafından büyük bir özveri ile yerel bir proje olarak başlayan festivalimiz 1992 yılında  Uluslararası sıfatını almıştır.  İçinde bulunduğumuz Troas bölgesi 1996 yılında Milli Park ilan edilmiş ve Troya 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası lisesindeki yerini almıştır.  Dünyaca tanınan heykel tıraş ve büyük sanatçı  Cem Sağbil  ustalığı ile şekillenmiş Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülünü, sanat, edebiyat ve bilim dünyasında öne çıkan  topluma sağladıkları katkıdan duyulan minnettarlığın  somut bir ifadesi ve bir nişanesi olarak her  veriyoruz.  Heykel bir elinde ay,  bir elinde güneş ile doğu ve batıyı temsil ederek  birlikte yaşamanın ve barışın güzelliğini vurgular.

 Büyülü bir yerdir Çanakkale. Her adımda kahramanlığı, aşkı cesareti barındırır.  Sadece savaş değildir bu toprakların mayası. Aynı amanda tarihe yazılmış barıştır.  Tarihe tanıklık eden yüzlerce hikayesi ile meydan okur zamana.  Bundan 3 bin yıl önce de, bundan 109 yıl önce de günümüzde de.  Bugün 10 Ağustos Anafartalar Zaferimiz de kutlu olsun. Bundan 109 yıl önce Mehmet Akif’in de dediği gibi dünyanın en kesif orduları da boğazdan Çanakkale’nin geçilmeyeceğini anlayınca Kara savaşlarını başlatmıştı. Ancak hesaba katmadıkları bir şey vardı. O da Kurmay Albay Mustafa Kemal.  Mehmetçikle yeni bir destan yazan ve Çanakkale’yi karadan da geçilemeyeceğini gösteren  Anafartalar Kahramanı Cumhuriyetimizin kurucusu  Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını 10 Ağustaos Anafartalar Zaferinin yıldönümünde saygıyla anıyoruz” dedi.

Çanakkale Belediyesi ve Troya TÜBİNGEN Vakfı  ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından oluşturulan jürü tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu Yapılan konuşmaların ardından 61. Uluslararası Troia Festivali için düzenlenen afiş yarışmasında birincilik ödülünü alan Mesut Tanrıkulu ve mansiyon ödüllerine layık görülen Sude Nur Toy ve Derin Bilecenoğlu'na ödülleri takdim edildi.

Daha önce bir çok önemli isme takdim edilen Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü bu yıl;  tarih biliminin yaygınlaştırılması ve herkes tarafından sevilir hale getirilmesi adına gösterdiği çabalar nedeniyle Belediye Başkanı Muharrem Erkek tarafından Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya verildi. Ödüllerin verilmesinin ardından İlber Ortaylı kısa bir tarih söyleşisi gerçekleştirildi. Tören müzik dinletisinin ardından sona erdi.

 

Cuma Deren