Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleriyle Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Yerli Ve Milli Çeşitlerle Yağlık Ayçiçeği Tarımının Geliştirilmesi ‘ Projesi kapsamında Biga İlçesinde  ekilen Ayçiçeklerin hasadı yapıldı. Yüzde yüz yerli tohumdan üretilen Ayçiçek çeşitleri hem tanıtıldı hem de hasat edilerek  verimi hakkında üreticilere bilgiler verildi.

 

Çayır Tırtılının ardından yaşanan kuraklığın etkilediği yağlık Ayçiçeklerde üreticileri desteklemek ve düşen rekolteyi yeniden yükseltmek amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleriyle Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Yerli Ve Milli Çeşitlerle Yağlık Ayçiçeği Tarımının Geliştirilmesi ‘ Projesi Çanakkale’de de hayata geçirilmişti.  Hayata geçirilen proje kapsamında üreticilere verilen ayçekirdeklerin hasadı düzenlenen tarla günü etkinliği ile gerçekleştirilerek  tamamı yerli üretimden yapılan çekirdekler çiftçilere tanıtıldı.  Biga'nın Osmaniye köyünde düzenlenen Ayçiçeği Çeşit Demonstrasyonu ve Yerli Ve Milli Çeşitlerle Yağlık Ayçiçeği Tarımının Geliştirilmesi Projesi Tarla Gününe   Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, İlçe ve Şube Müdürleri, Biga Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Mehmet Tınaz, köy muhtarları, üreticiler, sektör temsilcileri ve teknik personeller yerli ve milli ayçiçeği çeşitlerinin sergilendiği alanda bir araya geldi.

Üretim 270 Bin Dekara Ulaştı

Programın açılışında bir konuşma yapan ve çeşitler hakkında bilgiler veren Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan “Yerli ve milli ayçiçeği üretimi üretiminin geliştirilmesi ile ilgili olarak amacımız birkaç tane ana başlık adı altında toplanabilir. Ayçiçeği üretimi ülkemiz için stratejik bir önem taşıyan bir ürün çeşidimiz, endüstri açısından çok önemli, ülkemiz için bunun üretiminin artırılması gerekiyor. bu projeler sayesinde ilimizdeki üretimi artırmaya çalışıyoruz. Bizler bu projeye başlarken ilimizdeki 219 bin dekar olan yerli ayçiçeği üretimimiz 270 binlere ulaşmış oldu. Yerli ve milli çeşitleri kullanmamızdaki amacımız da, iklim değişti, yağışlar değişiyor, hava ısısı değişiyor. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitümüz diğer enstitülerimiz, hepsi ülkemizin şartlarına bizim iklimimize uygun, bizim toprak yapımıza uygun, bizim ısımıza uygun bir tohum çeşidi ile mevcut alandan daha yüksek verim nasıl elde edebiliriz şeklinde çalışıyorlar. Bizlerde bu tohum çeşitleri ile beraber ilimizde mevcut alandan daha yüksek verim elde etmeye çalışıyoruz. İlimizde şuan da 2024 yılında 567 üreticimizle birlikte 1041 paket il genelinde bu projeyi uyguladık. Biga ilçemizde de 169 üreticimizle 316 paketli bu projeyi yapmış olduk. Hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.

169 Üreticiye 316 Paket Tohum Temin Edildi

İl Müdürü Nazan Türkarslan Biga İlçesinde yapılan dağıtımlara da değindiği açıklamasında “Projenin 2022 ve 2023 yıllarında uygulandığını ve 2024 yılında yaklaşık 28.000 dekarlık alanda 1.041 torba tohum kullanılarak 567 üreticiyle devam ettiğini belirtti. Biga ilçesinde ise 169 üreticiye 316 paket tohum temin edilerek 8.125 dekarlık alanda üretim yapılmaktadır. Biga'da düzenlenen Tarla Günü, yerli ve milli ayçiçeği çeşitlerinin tanıtılması ve çiftçilerin bu çeşitlerle buluşturulması açısından önemli bir adım oldu. Proje sayesinde hem üretimde artış sağlanacak hem de ülkemizin tarım ürünleri ihtiyacı karşılanacak”  dedi. 
Biga Kaymakamı Ercan Kayabaşı da Biga'daki tarımın önemine vurgu yaparak, etkinliğe katılan çiftçileri ve projeye katkıda bulunanları tebrik etti. Osmaniye Köyü Muhtarı Ramazan Yalçın, etkinliğe katılım sağlayan tüm çiftçilere teşekkür ederken, Demonstrasyon Tarlası sahibi ve Aşağıdemirci Köyü Muhtarı Fuat Bilici, katılımcılara teşekkür ederek desteklerinden dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından bilgilendirme çalışmalarına geçildi. Düzenlenen Tarla Günü, yerli ve milli üretime verilen önemin bir göstergesi olurken,  bu tür etkinliklerin,  n tarım alanındaki gelişimine önemli katkılar sağlayacağı öngörülüyor.  Çiftçilerin sorularının uzmanlar tarafından cevaplandırıldığı etkinlikte, ayçiçeği çeşitlerinin ekim zamanları, bakım yöntemleri ve beklenen verimler hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı.

Yerli Tohumlarla Üretimde Artış

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleriyle yürütülen proje kapsamında, bölge enstitümüz olan Edirne Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği yüksek verimli, kuraklığa dayanıklı ve hastalıklara karşı dirençli ayçiçeği çeşitleri, çiftçilere tanıtıldı. Ayçiçeği çeşitleri çiftçilerin büyük ilgisini çekti. Yapılan bilgilendirmenin ardından  hasada geçildi.

Cuma Deren