Bektaş Köyü Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kültürel Miras Atölyesi ve Bektaş Köyü Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi açılışı gerçekleştirildi.

Kadın girişimciler ve kadın kooperatifleri, sadece bireysel başarılar elde etmekle kalmayıp aynı zamanda toplum ve ekonomi için de önemli birer itici güç haline geldi. Kadınların iş dünyasında etkin rol oynaması ve ekonomiye katkıda bulunmasının giderek artması ile kadınlara olan destekler de arttırıldı. Bu kapsamda kurulan Kadın Kooperatiflerine hem yerelde hem de genelde destekler arttırılıyor. Bu kapsamda Ayvacık İlçesinde kurulan Bektaş Köyü Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kültürel Miras Atölyesi ve Bektaş Köyü Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi düzenlenen açılış töreni ile hayata geçirildi.

Açılış törenlerine  Vali Doç. Dr. Ömer Toraman, Ayvacık Kaymakamı Salih Sak, Çanakkale il Tarım Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürü Ergün Çağman Esirgemez, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eylem Karayel Gökkaya, İş Bankası Müdürü Yusuf Akyıldız, Tarım Bankacılığı Birim Müdürü Hatice Erkiletlioğlu ve muhtarlar katıldı. Törende bir konuşma yapan Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Nazan Türkarslan “İlimizde, Bakanlığımıza bağlı tarımsal amaçlı kooperatifler içerisinde, ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan ve kadınlar tarafından yönetilen 5 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi faaliyet göstermektedir. Bu Proje; AB, FAO, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çanakkale Valiliği ve Ayvacık Kaymakamlığı işbirliğiyle yürütülüyor. 2022 yılında kurulan kooperatif, kısa sürede yöreye özgü ev ürünleri, endemik bitkilerden yapılan yemekler ve el dokuması ürünlerle dikkat çekmişti. Proje kapsamında yapılan yatırımlarla birlikte kooperatif, artık daha modern bir üretim tesisinde faaliyet göstererek köydeki kadınların ekonomik güçlenmesinde önemli bir rol oynayacaktır” dedi.

Tüm Kırsal Üreticilerine Örnek Olacak

Türkarslan, projelerin önemine de değindiği açıklamasında “Proje kırsal kalkınmada önemli bir dönüm noktası. Köydeki kadınların tarımla ilgili bilgi ve becerileri bu proje ile geliştirilecek, sürdürülebilir bir üretim ve pazarlama sistemi oluşturulacaktır. Ayrıca, gençlerin köyde kalma nedenleri artacak ve köy ekonomisine önemli katkılar sağlanacaktır. Kooperatifin kültürel miras atölyesi, atadan kalma ağaç dokuma tezgahlarında üretilen halı, kumaş ve el işi ürünlerle dikkat çekiyor. Proje kapsamında atölyeye yapılan yatırımlar sayesinde bu geleneksel el sanatları yaşatılacak ve gelecek nesillere aktarılacaktır. Proje sadece Bektaş köyü için değil, aynı zamanda tüm kırsal bölgeler için önemli bir örnek teşkil ediyor. Kadınların güçlendirilmesi, tarımsal üretimde verimliliğin artırılması ve yöresel değerlerin korunması, sürdürülebilir kalkınmanın temel unsurları arasında yer alıyor. AB'nin desteğiyle hayata geçirilen proje sayesinde Bektaş Köyü Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi önemli bir başarıya imza attı. Bu proje, sadece Bektaş köyü için değil, aynı zamanda kırsal kalkınma alanında çalışan diğer kooperatifler için de ilham verici bir örnek teşkil edecektir” ifadelerini kullandı.

Kadınların Emeği Değer Buluyor

Yapılan konuşmaların ardından Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi Bektaş Köyü'nde faaliyet gösteren S.S. Bektaş Köyü Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi; Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) destekleriyle önemli bir projeyi hayata geçirerek; üretim merkezi, kahvaltı bahçesi ve kültürel miras atölyesini Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman ve eşi Neşe Toraman'ın katılımlarıyla gerçekleşen törenle hizmete açıldı. Yapılan açılışın ardından kooperatifi gezen vali Toraman’a üretilen ürünler hakkında bilgiler verildi.  Kadınların el emeği ile ürettiği  organik ürünler kooperatif aracılığı  ile değer kazanacak.

Ayvacık Halısı Kooperatif Atölyelerinde Dokunuyor

Bektaş köyünde açılan bir başka kooperatif ise Bektaş Köyü Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kültürel Miras Atölyesi oldu. Burada ise yüz yıllardır süre gelen motifleri ve kullanılan yön kalitesi ile yıllara meydan okuyan Ayvacık Halısı dokunuyor. Köy kadınlarının maharetli ellerinden çıkan halıları dünyaya pazarlamak amacı ile kurulan Atölyenin açılışı yapıldı. Açılışa katılan Vali Prof. Dr. Ömer Toraman, ve beraberindekiler, atölyeleri ziyaret ederek halıları inceleyerek bilgiler aldılar.

Hülya Öz