Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Küçük, Türkiye’de sayılı merkezlerde yapılan kalp pili ameliyatını geçtiğimiz temmuz ayında başarı ile gerçekleştirerek Çanakkale’de bir ilke imza atmıştı. Özellikle kalp yetmezliği olan vatandaşların daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri için büyük önem taşıyan ameliyatı Çanakkale’de başarı ile gerçekleştiren Küçük, ÇOMÜ TV’ye konuk olduğu programda ameliyatın detayları ile ilgili bilgiler vererek, hem vatandaşlar hem de hastaları bilgilendirdi.
OMÜ Hastanesi, Kardiyoloji Bölümü'nde Yenilikçi Yöntemler başlığı ile gerçekleştirilen Kampis Özel programına konuk olan Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Küçük başarı ile gerçekleştirdiği ameliyatla ilgili açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Küçük, konuşmasında ilk olarak bölümü hakkında bilgiler vererek “ Bölümümüzde 4 tane Profesör hocamız var. İki tane Doçent hocamız var bir Doktor öğretim üyesi olarak yeni bir hoca aramıza katıldı ve toplam şu anda 7 tane Öğretim üyesiyiz. Kardiyolojide bulunan her bir hocamızın çok deneyimli . Her birimiz kardiyolojide yapılması gereken temel yapılması gereken işte korner anjiografi olsun, stent işlemi olsun bunlar her biri hocamız yapabilir halde. Buna ek olarak Mesela ben kendime örnek vereyim ritim bozuklukları Ondan sonra kalp pilleri, bazı hocalarımız kalp yetmezliği, bazı hipertansiyon ve bazı hocalarımız da pulm hipertansiyon konusunda çok deneyimli. Ülke Çapında sayılı hocalarımızdan oluşmaktayız” dedi.
Kalp Hastası Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Kalp yetmezliği ve Kalp Rahatsızlığı belirtileri ile ilgili de bilgiler veren Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Küçük “Normal rutinin dışında şöyle bir durum olabiliyor. Çünkü çok çeşitli hastalıklarımız var ve diğer özellikle göğüs hastalıkları olsun, dahili hastalıkları olsun iç içe karışabiliyor bazı durumlarda. Bir insanda özellikle nefes darlığı varsa, erken yorulma, göğüs ağrısı, ritminde Farklı atışlar hissediyorsa bu büyük ihtimal kalp hastası olma yönünde bulgu veriyor. Yada özellikle toplumda çok gördüğümüz bu kalp etmeniz hastalıklarında ayak bileklerinde şişmeler, batın dediğimiz bölgede şişmeler olabiliyorsa, iki kat Merdiven çıkarken, daha sonra günlük yaşında bir kat merdiven çıkabiliyorsun bu şu anlama geliyor, artık bu hasta da kalp hastalığı olma ihtimali yüksek oluyor. Yada normalde hiçbir insan normal yaşamda kalp ritmini hiçbir şekilde hissetmez. Ama bir çarpıntı hissediyorsanız, bazı duruma kalp 180, 190, 200'e kadar atış yapabiliyor işte bunu hasta çarpıntı veya kalpte bir rahatsızlık hissi gibi hissedebiliyor. Bu durumlarda bir ritim bozukluğu olabiliyor, veya nefes sağlıkları eşlik ettiği zaman daha çok bu kalp yetmezliği veya kalp hastalıkları lehine yorumluyoruz” dedi.
Hangi Hastalara Kalp Pili Takılıyor ?
Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Küçük, hangi hastaların pil takması gerektiği ile ilgili de verdiği bilgilerede “ Biz hangi hastalar pil takıyoruz . Normalde her insanın 60 ile 100 arasında bir kalp ritmi var. Bazı durumlarda, veya kronik hastalıkların eşlik ettiği durumlarda, veya geçiren bir enfeksiyon ki bu covid enfeksiyon olabilir başka Viral enfeksiyon olabiliyor buna bağlı, ilerleyen yaşlarda, kullandığı ilaçlara bağlı kalbin elektriksel ritim yolunda mutlaka bir defektler oluşuyor. Normal olarak Üç aşamadan oluşan bir iletim yolu bir şekilde sekteye uğruyor ve iletim kısa devre yapmaya başlıyor. Bu sefer kalp hızında ani yükselme oluyor ya da çok düşüşlerine neden oluyor . Biz bu durumda özellikle hastaların bazı hastalarımıza klasik pil dediğimiz yıllardır hem Türkiye'de hem de dünya çapında uygulan teknolojiler vardı. Bu klasik pilleri bugüne kadar takıyorduk” dedi.
Pacing Kalp Pili Nasıl Takılıyor?
Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Küçük ameliyatın nasıl yapıldığı ve pilin nasıl takıldığı ile ilgili de yaptığı açıklamada “Pil olayı şöyle, daha çok toplumda herkes sağ kolunu kullandığı için biz daha çok sol tarafa cilt altı ve kas altı işte hastanın kilosu badimex indeksi çok önemli. Duruma göre cilt altını e kalple implant ediyorduk kalbimizde özellikle sağ tarafa implant dediğimiz Kalp pillerinde sağ kulakçı ve sağ karıncıkta iki tane kablo yerleştiriyorsunuz. Ortalama 5055 cm bir elektrot var. 9'dan başlayıp kalbin direkt sağ kancığına ulaşıyor. Bu elektrodu bazı manevralarla özellikle floroskopik cihaz altındayerleştirip birkaç ölçüm alıp sadece o hastanın kalp ritmini artırmak veya olaki kalp hızı çok yüksek olursa ritmi düşürmek için uygun anat boşa yerleştiriyorsunuz. Çünkü hani iki boyutlu frosk altında çalışıyoruz özel bir teknoloji kullanılmıyor ama hani yıllardır mevcut olan tek uygulama bu olduğu için bunu kullanıyorduk. Bu da belli dönemlerde Kalp yetmezliğine, sekonder ritim bozukluğuna neden olabiliyordu ya da o sağ karıncada yerleştirdiğimiz, kalbin kas hücresi çok ince bir duvar varsa yıllar sonra o leden ucu kalbin kasında dışarıya doğru çıkabiliyordu. Sonuçta işlem ilk işle çok kolay oluyor ama tekrardan onun yerleştirilmesi ilk işlem gibi tabii ki kolay olmuyor. Çünkü komplikasyon açık bir işlem oluyor. Bu hastalar yıllarca işte bir kısmına kalp yetmezi oldu bir kısm ritim bozukluğu Oldu tekrar tekrar farklı işlem yapılmak zorunda kaldı.” Dedi.
Bu Buluş Yeni Bir Çığır Açtı
Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Küçük “Ama daha sonra ilerlenen teknolojiyle birlikte ilk başta yurt dışında şimdi isim vermek uygun olmadı bazı ülkelerde başlandı. Bu elektriksel iletim yoluna doğuştan hepimizin sahip oldu elektriksel iletim yoluna daha yakın fizyolojik bir takım farklı teknik killere denendi. Birkaç tane denendi ama bunlar hem dünya çapında çok başarı olmadan sonuç takipleri klasik pile yakın olduğu için onlar iptal edildi. Son olarak ismini verdiğim soal pacing özellikle çalışmalar çok anlamlı sonuçlar çıktı. Hem ritim bozukluğunu engellemedi hem kalp yetme önlemede Yani bir çığır açtı. Aslında bu aslında bizim fizyoloji en yakın uygulama. Şöyle bir şey de var, fizyolojiden bile daha iyi. Çünkü nbizim yai ilerledikçe o fizyolojik elektriksel ileti mutlaka kişleme dediğimiz bozulma oluyor. Bir pil gibi düşünün belli bir süre sonra bunun yeniden şarj olması gerekiyor” dedi.
Üniversite Hastanesinde Başarı İle Uyguladık
Yapılan çalışmalar sonrasında Uygulamayı Üniversite hastanesinde de başlattıklarını dile getiren Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Küçük “ Biz bu yeni pille birlikte özellikle yurt dışında başladıktan sonra ülkemizde, ilk olarak çok önemli merkezlerde başladı. Daha sonra bazı merkezlerde de yapılmaya başlandı. Diğer üniversitelere yayılınca ben de bu merkezlerde birebir çalışma fırsatı buldum. Oradaki arkadaşlar çok sağ olsunlar hem desteklerini gördük . Şimdi bizim Üniversitemizde uyguladık çok başarılı sonuçlar elde ettik. Burada önemli olan , aslında 3 tane ayağı var burada. 1, 2, 3 ayda istediğimiz şekilde bu ledi yerleştirebilir, yerleştirirken önemli olan şu klasik, bilinenden tamamen farklı olmasıdır. Aslında yine aynı yere bataryaya koyuyoruz bir tane lidimiz sağ kulakçıkta bir tane lidimiz Sağar karıncıkta ama burada şöyle bir şey var sağ karıncığa koyduğumuz lid artık hem floroskopi dediğimiz anjiyografi ötesinde XR cihazını kullanıyoruz Bir de özel yazı bir bilgisayar sistemiyle birlikte bu iletim yolunun nerede olduğunu anlayabiliyoruz. Tabii ki bu iletim yolu çok hassas bir sık bir alanda çalışıyoruz. Aslında Çok riskli bir işlem mutlaka bunun deneyimli kişiler tarafından yapılması gerekiyor” dedi.
Cuma Deren