Çanakkale’nin meyve deposu Lapseki’de üretimi yapılan, tadı ve aroması ile coğrafi işaret alan Lapseki Şeftalisini tanıtmak ve üretime destek olmak amacı ile bu yıl ilki gerçekleştirilen Şeftali Festivali Hafta sonu gerçekleştirilen etkinliklerle tamamlandı.
Kiraz’ın yanı sıra son yıllarda üretimi en çok artan şeftali üretimi ile ismini duyuran Lapseki’nin şeftalisi, tadı ve aroması ile Coğrafi işaret almaya hak kazanmıştı. Yıllardır ilçede yapılan ve geleneksel olarak her yıl gerçekleştirilen Lapseki Belediyesi Kiraz Festivali, bu yıl verimin de düşük olması dolayısı ile yapılmama kararı alınmış ve yerine bir diğer coğrafi işaretli ürün olan Lapseki Şeftalisi için festival yapılması kararı verilmişti. Bu yıl ilk kez düzenlenen festival, hafta sonu düzenlenen yarışmalar, spor etkinlikleri ve konser ile gerçekleştirilerek tamamlandı.
Bu yıl İlki Gerçekleştirildi
Lapseki Şeftali Festivalde ilk olarak adına festival yapılan şeftali yarışmaları ile başladı. Lapseki Şeftali Festivali’nde gerçekleştirilen ve iki kategoride düzenlenen şeftali ve nektarin yarışmasına 48 üretici katıldı. 29 şeftali, 19 nektarin olmak üzere 48 üreticinin katıldığı yarışmada ürünler jüri arafından tek tek değerlendirilerek puanlandı. şeftali ve nektarin kategorisinde dereceye giren üreticilerin isimleri ise finale saklandı.
Festivalin ilk gününde düzenlenen yarışmaların ardından Kortej yürüyüşü ile açılış programı gerçekleştirildi. Festivalin ikinci gününde sünnet şöleni yapılarak, İlçede sünnet imkanı bulamayan çocuklar sünnet edilerek kına yakıldı. Akşam ise sünnet eğlencesi yapıldı.
Bu Tür Etkinlikler Marka Değeri İçin Önemli
Festivalin son gününde ise ödül töreni ve Selin Ataş konseri gerçekleştirildi. Konser öncesi düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından konuşmalara geçildi. Final Gecesinin ilk açıklamasını yapan ve Şeftalinin coğrafi işaret serüvenine değinen Lapseki Ziraat Odası Başkanı Ali Balta “Lapseki Şeftalisi, İlçemizin doğası, denizi, neredeyse tüm sebze ve meyvelerin yetiştiği ülkemizin en güzel yerlerinden birisidir. Toprak yapısı, bilinçli ve çalışkan çiftçimizin alın teri ile birleştiğinde hem çok lezzetli hem de çok kaliteli olmaktadır. Bunlardan birisi de yaklaşık 2 yıl önce odamızın öncülüğünde İlçe Tarım Müdürlüğü ve üniversitemizin desteği ile coğrafi işaretli tescili olan Lapseki şeftalisidir. Biz çiftçiler olarak üretebilmek için çok emek sarf ediyoruz. Ancak ürünlerimizin pazarda da hak ettiği değeri görebilmesi için bu tür etkinliklerin de çok anlamlı olduğundan, Lapseki Şeftalisi Festivalini düzenleyen ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.
Festival Üreticilerimize Motive Oldu
Lapseki Belediye Başkanı Atilla Öztürk ise yaptığın açıklamada “Lapseki’mizin bereketli topraklarından gelen, emeğin ve sabrın meyvesi olan şeftalimizin kutlamamızın yanı sıra aynı zamanda kültürümüzü, mirasımızı , birlik ve beraberliğimizi taçlandıran bir etkinlik haline geldi. Lapseki şeftalisinin coğrafi işaret alması, ilçemiz için büyük bir gurur kaynağıdır. Bu değerli ürünümüzü Türkiye ve dünyaya tanıtma yolunda önemli bir adım atmış bulunuyoruz. Şeftalimize verilen bu ilgi hepimize motivasyon kaynağı olacak. Lapseki’mizin kalkınmasına, ekonomisine, sosyal hayatını katkı sağlayacak etkinliklere yönelik bu tür etkinliklerimizin artması için de vr gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. 29 şeftali, 19 nektarin olmak üzere 48 üreticinin katıldığı yarışmada derece alan üreticilerin isimleri tek tek okunarak sahneye davet edildi. Ardından protokol üyeleri tarafından ödülleri takdim edilerek tebrikler iletildi.
Selin Ataş, Konseri İle Final
Lapseki Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 1. Lapseki Şeftali Festivali Selin Ataş konseri ile sona erdi. Ödül töreni sonrası sahne alan Çanakkale’nin güçlü seslerinden Selin Ataş, seslendirdiği eserlerle Lapsekililere unutulmaz bir gece yaşattı.
Burcu Erdal