İhracat payı en yüksek olan ürünlerden biri olan süs bitkilerinin Çanakkale’de üretiminin arttırılmasını sağlamak amacı ile Çanakkale Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde başlatılan ve 13 kadın girişimci kadının katıldığı eğitimler sonrasında hayata geçirilen ‘İhracata Yönelik Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Arttırılması’ projesi kapsamında ilk gideler 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde dikilmişti. Projenin ilk bitkileri düzenlenen törenle hasat edildi.
Çanakkale’de süs bitkileri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, Çanakkaleli kadınlara istihdam yaratılması amacı ile Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Ziraat Odası, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamuller İhracatçılar Birliği ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi’nin ortaklığında hayata geçirilen ‘İhracata Yönelik Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Arttırılması’ projesine katılan 13 girişimci kadın önce eğitimlerden geçtiler. Çiçeklerin üretimi ve paketlenmesi dahil bir çok eğitimden geçen Kadınlar için 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde düzenlenen törenle ilk fideler toprakla buluşturulmuştu.
İlk Hasat Yapıldı
Bölgenin tarımsal potansiyelini artırmak ve süs bitkileri ihracatını teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiği "İhracata Yönelik Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Arttırılması" projesinde gerçekleştirilen ilkn hasat törenle yapıldı. İlk meyvelerini vermeye başlayan proje kapsamında gerçekleştirilen hasat programına Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Onur Sinan Türkmen, Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürleri ve teknik personelleri, Köy Muhtarı, Basın Kuruluşları ve üreticiler katıldı. Şubat ayında imzalanan protokol ile başlayan projede, kadın çiftçilerin öncülüğünde süs bitkileri üretimi için önemli adımlar atıldı. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçılar Birliği'nin desteğiyle solidago, cipsofilla ve statis gibi bitki çeşitleri üretilmeye başlandı. 14 Mayıs 2024'te Dünya Çiftçiler Günü'nde fideler toprağa ekildi ve üreticilere ÇOMÜ Sürekli Eğitim Merkezi tarafından eğitim verildi. Haziran ayında düzenlenen teknik gezilerle üreticiler, farklı bölgelerdeki üretim sistemlerini yakından inceleme fırsatı buldu. Gerçekleştirilen hasat töreninde, ilk çiçekler toplanırken, aynı zamanda 10 bin kasımpatı fidesi de toprakla buluşturuldu. Bu önemli etkinlikle, projenin ilk hedefi başarıyla tamamlanmış oldu.
Proje Çanakkale’nin Tarımsal Ekonomisine Katkı Sağlayacak
Programda bir konuşma yapan ve proje hakkında bilgiler veren Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan “Bu proje yalnızca bölgedeki kadınların güçlenmesine değil, aynı zamanda Çanakkale'nin tarımsal ekonomisine de önemli bir katkı sağlayacaktır. Süs bitkileri üretimi, hem iç pazarda hem de ihracatta yüksek talep gören bir sektördür. Bu proje sayesinde Çanakkale, bu potansiyeli değerlendirerek tarımsal üretim çeşitliliğini artıracak ve yeni gelir kaynakları oluşturacaktır. Bu projenin başarılı olması, Çanakkale'nin tarımsal potansiyelini daha da ortaya çıkaracak ve diğer bölgeler için de örnek teşkil edecektir. Projenin uzun vadeli hedefleri arasında, Çanakkale, bu proje ile Türkiye'de süs bitkileri üretiminde söz sahibi bir il olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.? Sonuç olarak, Çanakkale'de başlatılan süs bitkileri üretimi projesi, bölgenin ekonomik, sosyal ve çevresel kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak bir girişimdir. Bu projenin başarılı olması, hem bölgedeki çiftçiler hem de ülke ekonomisi için büyük önem taşımaktadır” dedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu ise yaptığı açıklamada “Çanakkale Onsekiz Mart Üiversitesi olarak, tarımsal projelere ve yerel ekonomiye katkı sağlamaya devam edeceğiz. ‘Hanımeli’ projesi, kadın çiftçilerimizin emeklerini uluslararası pazarlara taşıyarak hem Çanakkale'yi hem de Türkiye'yi daha güçlü kılacaktır” dedi.
Yapılan bilgilendirme ve konuşmaların ardından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde düzenlenen törenle ilk fideler toprakla buluşturulan ‘İhracata Yönelik Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Arttırılması’ projesi kapsamında ilk hasadı da başarı ile gerçekleştirildi.
Hülya Öz