Açıldığı günden bu güne, alanındaki büyük ödülleri almaya hak kazanan Troya Müzesi’nden, İnsanlık tarihine geçecek bir keşif açıklaması geldi.
Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Anadolu’da yüzlerce yıldır bilinen, geçmişi ise 2 bin 750 yıl öncesine dayanan 'çoban aşı' tarifini verdi
Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü yakınlarında kurulu, 5 bin yıllık geçmişin sırlarını içinde barındıran Troya (Truva) Antik kentinde ünlenmiş damak tadından, Homeros’ un ‘İlyada Destanı’nda da söz ediliyordu.
Troya Savaşlarından bahseden Homeros’un, 2 bin 750 yıllık İlyada Destanı'nda, günümüzde çoban aşı olarak geçen ‘Teleme' nin tarifinden de söz ettiği saptandı.
Detayları, Müze Müdürü Rıdvan Gölcük anlattı. Troya Müzesinde keçi sütü ve incir sütü karışımıyla elde edilen ‘Teleme'yi, kameralar önünde uygulamalı olarak yaptı.
--------------------------------
TROYA MÜZESİNDE, UYGULAMALI OLARAK YAPILDI
“SİHİR TANIMINI, HAK EDEN MUCİZE KARIŞIM”
-------------------------------
Bu keşi1, Troya yılında olsaydı, ‘Teleme’ yi tüm dünya tanırdı. 5 Bin yıllık tarihe sahip Truva ören yerinde, Homeros’ un İlyada Destanı’nda bahsettiği tadın tarifi, uygulamalı olarak verildi.
‘Truvalıların Sihri’ diye de adlandırılan yöntem sayesinde, Keçi Sütü, Bir Damla İncir Sütüyle Mayalanıyor.
Açıldığı günden bu güne, alanındaki büyük ödülleri almaya hak kazanan Troya Müzesi’nden, İnsanlık tarihine geçecek bir keşif açıklaması geldi.
Dile kolay lakin, Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Anadolu’da yüzlerce yıldır bilinen, geçmişi ise 2 bin 750 yıl öncesine dayanan 'çoban aşı' tarifini uygulamalı şekilde verdi.
Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü yakınlarında kurulu, 5 bin yıllık geçmişin sırlarını içinde barındıran Troya (Truva) Antik kentinde ünlenmiş damak tadından, Homeros’ un ‘İlyada Destanı’nda da söz ediliyordu.
Troya Savaşlarından bahseden Homeros’un, 2 bin 750 yıllık İlyada Destanı'nda, günümüzde çoban aşı olarak geçen ‘Teleme' nin tarifinden de söz ettiği anlaşıldı. Detayları, Müze Müdürü Rıdvan Gölcük anlattı.
Müze Müdürü Gölcük, Troya Müzesinde keçi sütü ve incir sütü karışımıyla elde edilen ‘Teleme'yi kameralar önünde uygulamalı olarak yaptı.
Truvalının sırrı diye de isimlendirilen yöntem sayesinde, yaklaşık 5 dakika içinde keçi sütü ile incir sütünün ve incir yaprağının karışımı sonucu yoğurt kıvamında ortaya çıkan lezzet, yani ‘Teleme' hazırlandı.
Ülkemizde, ‘Çoban aşı’ olarak bilinen lezzetin, 2 bin 750 yıl önce Troya Savaşları'nı anlatan Homeros'un, İlyada Destanı'nda da yer aldığını belirten Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, basın mensuplarına çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Müze Müdürü Gölcük, “Geçtiğimiz haftalarda Homeros'un İlyada'sında Gastronomiye ilişkin neler bulabiliriz merakıyla, bir dizi araştırma yaptık.
Çalışma sırasında, aslında hiç beklemediğimiz bir keşif yaşadık. Keşif, şuydu; İlyada'da savaş tanrısı Ares yaralanıyor ve yarasının ne kadar hızlı iyileştiğini göstermek için Homeros bir örnek veriyor.
Homeros verdiği örneğinde diyor ki, ‘Ak süte incirin sütünü damlatırsın ya, karıştırırsın ya hani ve çabucak göz önünde mayalanı verir hemen'
Biz de bunu denedik, incirin sütüyle süt mayalanır mı? sorusuna yanıt aradık, bu gerçekleşebilir mi merakına kapıldık. Denileni yaptığımızda, ulaştığımız sonuç karşısında açıkçası çok şaşırdık.” şeklinde konuştu.
Çanakkale'de 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri'nden çıkan eserlerin sergilendiği Troya Müze Müdürlüğü tarafından yapılan araştırma sonucundaki keşif, Türk mutfağı tarihine de damga vuracak türden oldu.
Homeros’ un Truva Ören Yeri'nde yaşanan ve 10 yıl süren Troya Savaşları'ndan bahsettiği İlyada Destanı’ nda, günümüzde çoban aşı olarak isimlendirilen ‘Teleme' nin açıkça tarifinın verildiğini anlayan Müze Müdürlüğü görevlileri, böylelikle bir keşfe imza attı.
Müze Müdürü Gölcük, Troya Müzesinde keçi sütü ve incir sütünden yapılan ‘Teleme'yi uygulamalı olarak yaptı. Ortaya, 5 dakika içinde keçi sütü ile incir sütünün ve incir yaprağının karışımı sonucu yoğurt kıvamında Teleme çıktı.
‘Teleme'den, 2 bin 750 yıl önce Troya Savaşları'nı anlatan Homeros'un İlyada Destanı'nda söz edildiğini anlayan Rıdvan Gölcük, denileni yaptı ve çıka sonucu da kamuoyu ile geçtiğimiz gün paylaştı.
Homeros'un İlyada'sında Gastronomiye ilişkin neler bulabiliriz merakıyla araştırmalara başladıklarını anlatan Gölcük;
“Bu doğrultuda bir çalışmaya başladık, böylelikle de hiç beklemediğimiz bir keşif yaşadık.” dedi.
Keçi sütü’ nün, bir damla incir stü ile mayalanmasını işiten yöre halkı, “Nasrettin Hoca’nın, Göle Maya uğraşı boşa değilmiş. Ne var ki; Truvalılar bu sihri, Hoca Nasrettin’ den binlerce yıl önce keşfetmiş” şeklinde sözlerle değerlendirdiği gözlendi.
Troya Müze Müdür Gölcük, Anadolu'daki telemenin tarifinin Homeros’ un İlyada Destanı’nda yer aldığı, 2700 yıllık metinde yer almasının bugüne değin bilinmediğini vurgulayıp; “Dolayısıyla bu ilk yeni bir keşif oldu.
Araştırmalar sonunda şunu gördük. İncirin sütü aslında bir nevi bir lateks ve fisin denilen bir madde ve keçi sütünü kestiren şey tam da bu maddenin kendisi.
Dolayısıyla bugüne kadar ‘teleme', ya da Homeros'taki bu tarif batıda hiç bilinmiyordu. İincirin sütüyle keçi sütünün mayalanabileceği hiç bilinmiyorken, Homeros Destanında yer alan bu ‘Teleme'nin neredeyse 3 bin yıldır devam ediyor olması, Homeros metninin Anadolu ile nasıl kuvvetli bir bağı olduğunu da göstermekte” diye konuştu.
Cuma Deren