Toplantıda tarımsal alanda yaşanan gelişmeler değerlendirildi.  Mecliste bir konuşma yapan ve  Ağustos ayında faaliyete geçen enflasyon muhasebesine ilişkin açıklamalarda bulunan TB Başkanı Abdullah Deniz  “2024 yılında uygulamaya alınan enflasyon muhasebesi firmalarımıza ilave yük getirecek” dedi.

 

Meclis Başkanı Birol Çetin Başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ve Meclis Üyelerinin hazır bulunduğu Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB)  2022-2026 Dönemi Ağustos ayı, Meclis Toplantısında  tarımsal gelişmeler değerlendirildi.  ÇTB’nin faaliyetleri ile üye talep ve önerilerinin görüşüldüğü meclis toplantısında, tarımda yeni üretim sezonu ve yüksek maliyetler, planlı tarımsal üretim modeli ve bitkisel üretim destekleri, işlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması, tarıma yönelik yapısal reformlar, orman yangınları, lisanslı depoculuk, elektronik ürün senetleri, ürün ihtisas borsaları, ürün piyasası aracı kurumları görüşüldü.

Toplantının açılışında konuşan ÇTB Meclis Başkanı Birol Çetin, Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarına değinerek, duyduğu üzüntüyü ifade etti. Yüksek sıcaklıklar, kurak koşullar ve kuvvetli rüzgârların birleşimiyle ilimizde meydana gelen Orman yangınları ve hemen ardından İzmir, Bolu ve Manisa’da yaşanan yangınlar nedeniyle binlerce hektar orman yok oldu, alevler yerleşim alanlarına ulaştı ve birkaç köyün boşaltılmasına yol açtı.  Şiddetli rüzgarlar ve kurak koşullar bu yangınların kontrol altına alınmasını son derece zorlaştırdı ve birçok ilde yaygın yıkıma yol açtı. Yangından etkilenen ve zarar gören tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. dedi.

ÇTB Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz ise toplantıda yaptığı konuşmada borsanın Ağustos ayı faaliyetleri ve devam eden projeleri hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi. Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz, "öncelikle geçtiğimiz günlerde birçok ilimizde aynı anda görülen orman yangınları içimizi acıttı. Yanıp kül olan aslında sadece ormanlarımız değil aynı zamanda nefesimiz ve geleceğimiz. Yangın tehdidinin daha fazla arttığı şu günlerde orman yangınlarına karşı herkesi daha fazla duyarlı ve tedbirli olmaya davet ediyorum. Yaşanan yangınlardan etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

Firmalara İlave Yük Getirecek

Abdullah Deniz,  Ağustos ayı içerisinde yayımlanan bir kararla, uygulanması istenen enflasyon muhasebesi hakkında da açıklama yaparak “2024 yılında uygulamaya alınan enflasyon muhasebesi firmalarımıza ilave yük getirecek. Enflasyon nedeniyle yükselen fiyatlar işletmeleri kar ediyor gibi gösteriyor ancak bu sanal bir durum. Malınızı sattığınız fiyattan bile yerine koyamıyorsunuz. Bu durumda bırakın kar etmeyi, sermaye her geçen gün erimeye devam ediyor. İşletmelerimizin içinde bulunduğu zor koşullar göz önünde bulundurularak, bu konunun firmalarımızı rahatlatacak bir şekilde, ilave vergi yükü olmadan, iş dünyasının da görüşleri alınarak, yeniden değerlendirilmesini bekliyoruz” dedi.

 Lisanslı Depoculukla Kapasite Artıyor

Tarımsal üretim başta olmak üzere ürünlerin uzun süre dayanıklı halde tutulması amacı ile yürütülen depoculuk faaliyetlerine de değinen va Çanakkale’nin lisanslı depoculukta kapasitesini arttırdığını dile getiren Başkan Abdullah Deniz  “Mevcut durumda ülkemizde toplam 17,3 milyon ton kuruluş kapasitesine sahip 217 lisanslı depo faaliyet gösteriyor. Bu depoların toplam lisans kapasitesi 11,6 milyon ton. Kuruluş izni alarak lisans almayı bekleyen ya da kuruluş başvurusu yapmış 10,7 milyon ton kapasitesinde 278 lisanslı depo da faaliyet izni almak için çalışmalarını yürütüyor. Tüm bu yatırımlar tamamlandığında ise toplam 28 milyon ton kapasiteye sahip 494 depo faaliyette olacak . Öte yandan Borsamızın da dahil olduğu 112 Ticaret Borsamız ile Acentelik Sözleşmesi imzalandı. 235 Bin yatırımcımız TÜRİB’e kaydedildi. 25 Aracı kurum ve bankaya Takas Taahhütnamesi imzalatılmıştır ve bu kurumlar ELÜS piyasasında takas üyesi haline getirildi" dedi.

Tarımsal Üretim İçin Doğru Karar

Tarım Ürünlerinde Yeni Dönemin TÜRİB Aracı Kurumlarla Güçlendiğini belirten Başkan Abdullah Deniz,  ayrıca “Tarım ve Orman Bakanlığının yakında hayata geçireceği planlı tarımsal üretim modeline geçilmesiyle birlikte arz-talep dengesinde tutarlılığın sağlanacağını ve piyasada oluşacak fiyat istikrarı sayesinde hem üretici hem de tüketici refahının korunacağını ümit ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde Resmî Gazetede 'İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik' yayınlandı. Toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu kapsamında hazırlanan yönetmelikle, bundan sonra üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri bakanlıkça kiraya verilecek ve tarımsal üretime kazandırılacak. Yüksek tarım potansiyeline sahip olan ülkemiz için alınan bu kararı yerinde ve doğru bulduğumu ifade etmek isterim" dedi.

Konuşmaların ardından, gündem maddeleri görüşüldü ve oylandı. Oylamaların akabinde, Ağustos Ayı Faaliyetlerinin sunumu ve önümüzdeki günlerde ilimizde düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali başta olmak üzere, Bayramiç Tarım ve Hayvancılık Panayırı, Biga Tarım Fuarı ile YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı ve Balıkesir Tarım ve Hayvancılık Fuarı ile ilgili Meclise bilgilendirmeler yapıldı.

 Hülya Öz