Çanakkale’nin meyve deposu Lapseki’de Coğrafi işaretli Lapseki Şeftalisi ve Kiraz başta olmak üzere bir çok ürün hem yurt içi hem de yurt dışı pazarlarına gönderilirken, İlçede merak ettiği kivi fidesini alan 72 yaşındaki Rukiye Kurdoğlu, üretimi arttırarak ilçede adeta yeni bir üretimin öncüsü oldu.

İlçenin bereketli topraklarına dikilen her fidenin meyve verdiği Lapseki İlçesinde Şeftali ve kirazın ardından kivi üretimi de artmaya başladı. Coğrafi işaret tescilli  Lapseki Şeftalisi ve adına festivaller düzenlenen Lapseki Kirazının yanı sıra bir çok meyvenin üretildiği ilçe, Çanakkale’nin adeta meyve deposu gibi. Birkaç yıl Önce İlçe Merkezinde dağıtılan kivi fidesi alan ve merakla toprağa diken 72 yaşındaki Rukiye Kurdoğlu’nun fidanları büyüdü ve artık meyve vermeye başladı. Kilolarca kivi veren  fideleri dikerek İlçede adeta kivi üretimine öncülük eden  Rukiye Kurdoğlu ,verimden mutlu

Beyçayır köyünde yaşayan  72 yaşındaki Rukiye Kurdoğlu , kivi üretimine başlama hikayesini anlatarak ” Bundan birkaç yıl kadar önce Lapseki merkeze indiğimde meyve ağacı fidesi satıcılarını gezerken daha ağacını bile tanımadığım kivi fidanını merak ederek aldım amacım bizim köyümüzde olur mu olmaz mı diye aldım diktim birkaç yıl içerisinde meyve verdiğini görünce gidip birkaç kivi fidanı aldım diktim ve şu an bahçemde 7-8 kadar kivi fidanı var çok ta güzel artık meyve veriyorlar bende bunları gördükçe çok mutlu oluyorum. Yaşım  geçti ardık genç olsam bir tarla ekerdim çok verimli bir meyve. Köyden komşularımız geliyor kivi ağacı üzerinde meyveleri görenler bahçelerine kivi ekmeye başladılar bu da her geçen gün yayılıyor” dedi.

Alternatif Ürünler Yetiştirmeye Devam Ediyoruz

Lapseki İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürü Ali Kaçan” Beyçayır köyümüz ilçeye uzak köylerimizden bir tanesi. Dağ havası hakim burada. Burada genelde hayvancılık ve kuru tarım hakim. Bunun yanı sıra bildiğiniz gibi ilçemiz şeftali, nektarın meyvecilik ile anılan bir ilçe bu bölgede farklı meyvelere yönelim var mesela kivi gördüğünüz gibi yetişiyor bu bölgede. Alternatif ürünler coğrafyamızın her yerinde yetişmeye devam ediyor. Az önce üreticimiz ile de görüştük şu zamanlarda akşam saatlerinde çiğ düşmeye başlamış bizim bu konulara coğrafyamız çok uygun. Tabiri caiz ise insanı diksek insan yetişecek bu coğrafyada yaşamaktayız, Lapseki her ürünün yetiştiği bir ilçe ve üreticilerimiz de bu konuda çok bilinçli ve bilinçli olan üreticilerde arama eyleminde ekonomiye nasıl can katabiliriz, nasıl farklı ürünlere yönelebiliriz in derdinde bizde ilçe tarım ve orman müdürlüğü olarak dilimizin döndüğü ve yaptığımız araştırmalar netçisinde üreticilerimize güzel ve kaliteli bilgiler vermeye çalışıyoruz.  

Yeni Başladık Ama Üretim İyi

Beyçayır köy halkından Recep Demiroğlu”  Komşumuzda gördüm üzüm gibi salkım salkım çok hoşuma gitti onun bahçesinde olmuş benim bahçemde neden olmaz diyerek bende ilk etapta 5 kivi fidanı ektim. Daha yeni ama yetişmesi çok iyi gidiyor. Köyümüzün iklimi çok güzel ne diksek oluyor eğer istediğim verimi alırsam uygun yerime daha fazla ekmeyi düşünüyorum” dedi.

Üretim Alanı Karadenizi Andırıyor

Beyçayır köy Muhtarı Zühtü Acar” Köyümüz iklim olarak çok farklı Karadeniz bölgesini andırıyor daha yaz ayları olmasına rağmen bir akşam saatlerinkinde üzerimize mont almadan dışarıya çıkamıyoruz. Şimdi köyümüz halkında Kivi ekmeye başladılar bir komşumuz ekmiş yetiştiğini görenler birkaç kivi fidanı ekmeye başlamışlar ben gördüm çok güzel bir görünümü var” dedi.

Cuma Deren