Şakir Türker, “Biz esnaflar turizmcilere destek olarak, sürekli ileriyi hedefleyerek var olan bu sıkıntılı süreci aşmak için iş birliği ile çalışmalara devam edersek, Çanakkale turizm sıkıntısından kurtula biliriz. Uzun süredir esnafım ve bir buçuk yıldır turist gelmiyor. Önceki yıllarda turist sayısında artış olduğu dönemlerde dil bilen turistlere yardımcı olması için eleman almıştım. Fakat turistlerin Çanakkale’ye gelmemesinden dolayı elemanımı işten çıkarmak zorunda kaldım.” şeklinde konuştu.
 

Nefise Çetin, “Çanakkale’de aslında turist potansiyeli var, ama daha çok belediyeler otobüslerle ziyaretçi getiriliyor. Bu kitle de ya çarşıya hiç gelmiyor, ya da alışveriş yapmıyor. Aynalı Çarşı'nın cazip bir hale getirilmesi çarşı içinde dokusuna uygun çalışmalar yapılabilir. Turistlerin ilgisini çekmek için, bize gelen ziyaretçiler adından dolayı en çok ayna görmek istiyorlar. Ayna nerede diye soran turist oluyor, 1960lı yıllarda çarşıda aynalar varmış. Sanırım ayna görme hayaliyle geliyorlar” dedi.
 

Bilal Çetinkaya, “Çanakkale’de son zamanlarda gündemde olan en büyük sorun trafik. Çarşıya gelenler otobüslerini uzağa park etmek durumunda kalıyorlar. Zaten gelen ziyaretçiler yol yorgunu oluyor. Bu sene işlerde ciddi bir düşüş var. Karşıya gelen ziyaretçi sayısı ile merkeze gelen ziyaretçi sayısı arasında büyük fark var. Şehitliğe gelenler rehberlerin yönlendirmesi ile orada alışveriş yapıyorlar, ekonomi de kötüye gidiyor. İnsanların alım gücü kalmadığını.” söyledi.
 


 Aynalı Çarşı’da hediyelik eşya dükkânı olan esnaf, Onur Ezer, durumun hiçte iç açıcı olmadığından bahsederken “5 yıldır Aynalı Çarşıda esnafım son yıllarda turist Çanakkale’ye gelmiyor. Önceki yıllara nazaran bu sene Çanakkale de turist hiç yok. Gelen turist sayısının azalması, okul gezilerinin belli dönemler de olması Çanakkale esnafını zor durumda bırakıyor. Aynalı Çarşı'da Çanakkale ile özdeşleşmiş polyester ve seramik çalışmalar var. Eleştirilse de mecburen alçıdan yapılan ürünler satılıyor, çünkü seramik fiyatları insanlara yüksek geliyor ve ziyaretçiler bir kişiye değil, birçok kişiye hatıra almak istediklerinden uygun fiyatlı hediyelik ürünlere yöneliyorlar. Bunun tek nedeni ekonomik durum. Gelen ziyaretçilerin düşük fiyatlı ürünlere yönelmeleri bize kazanç hiç sağlamıyor buda dükkân kiralarımızı ödeyemez hale geliyoruz. Dükkân kiralarında indirim gündeme gelmeli” dedi.
 
 
 
 
  DUYGU DOĞAN
 
 
 
 
 
 
 


Kaynak: Haber Merkezi