“Önce Roma’ Sonra Guinnes …!”
Geçen sezon Havuz branşlarında, Türkiye Şampiyonasındaki tüm rekorları alt üst eden Edebiyat öğretmeni Birgül Erken,  bu yıl da milli takıma seçildi.
Çanakkaleli milli sporcumuz İtalya yolculuğu öncesinde net konuştu;.
“Avrupa Şampiyonasında, Milli Takımı hak eden tek kadın sporcu olarak, Çanakkale Ruhunu bir kez daha canlandıracağımdan kimsenin şüphesi olmasın”

Hemşehrimiz Birgül Erken, Milli takımda yer alan tek kadın sporcu olarak katılacağı İtalya’ da yapılacak Avrupa şampiyonasına ilişkin Gazeteniz ‘Vitamin’e özel konuştu.
12-18 Haziran tarihleri arasında İtalya'nın Cagliari şehrinde düzenlenecek olan Avrupa Şampiyonası'na  ilişkin hazırlık sürecini tamamladığını anlatan Çanakkaleli sporcu, Birgül Erken milli takımı hak eden tek kadın sporcu olarak Türkiye’ yi temsil edecek oluşunun, kendisine  tarifi imkansız bir mutluluk verdiğini de sözlerine ekledi.
Altı yıldır milli formayı giyen  Birgül Erken' in 2015 yılında İtalya da yapılan Dünya Şampiyonası'nda ve 2013 yılında  Rusya Kazan düzenlenen Dünya Şampiyonası'ndan iki bronz madalyası da bulunuyor.
ROMA İÇİN ‘Başarı gelecek’ diyen Milli sporcu;
“Rekor denemesi için sponsor arayışım sürüyor. GESTAŞ’ ın katkısı olmasa, çalışmalar bu denli kolay geçmeyecekti’ dedi ve Çanakkale markasının kendisine sahip çıktığına değindi.
Roma’ nın bir günde kurulmadığı gerçeğinden hareket bir yana,  başarıya; Şampiyonanın ilk gününde Türk kadını farkıyla imza atma hedefini dile getiren milli sporcu;
“Hedeflerim açık ve net oldu. Çanakkale ruhu ile çıktığım her yolda,  başarıya muhakkak ulaşmasını bildim. İtalya'daki yarışma sonrasında Temmuz ayında Guinness Dünya Rekoru kırmayı planlıyorum, bu konuda Sponsorluk görevini üstlenen firmalardan biri de, Şehitler diyarının markalarından, GESTAŞ oldu. Ne var ki, büyük mücadele ve geleceğinden emin olduğum rekor için yeni sponsor’ lar da gerekli” diye konuştu.
 Milli Sporcu Edebiyat öğretmeni Erken,  Serbest dalış branşındaki başarısını bir İtalyan deyimi ile özetlediği sözlerini şöyle sürdürdü;
 "Roma non fu fata in un giorno" (Roma bir günde kurulmadı)”
 
İBDET VURGUSU İLE SPORDA BAŞARININ SIRRI…
Önce Avrupa şampiyonası sonra da Dünya rekoru için gecesini gündüze takan milli sporcu;
“Gerçekten çok çalışıyorum. Sporu ibadet gibi yapmak her gün emek emek dokumak gerekiyor. Güzel şeylerin bir bedeli var. Bu bedeli her şeye rağmen ödemeye gönüllü olabilen başarılı oluyor. İşte bu İtalyanların şu deyimini aklımıza getiriyor. Roma bir günde kurulmadı derler. Çok doğrudur. Uzun yıllardır sporun içinde biri olmak çok önemli. Hiç bir başarı tesadüf değil.

BAŞARI TESADÜF DEĞİL, BİLİMSEL TEMELLERDEN DESTEK ŞART
 Her yaptığım çalışmayı bilimsel temellerle destekliyorum.  Benim için havuzda ve denizde olmak büyük mutluluk.
Spordan sonraki huzuru seviyorum. Sürekli ve düzenli, çalışıyorum. Sabırla ve dikkatle kendimi tanımak üzere tüm antrenman ayrıntılarını yazıyorum.
Yaptığım tüm dinamik apnea antrenmanlarımın video kayıtlarını hemen antrenman sonrasında mutlaka inceleyip kendimce yorumluyorum. Bu disiplinli çalışmaların ödülü derecelerimdeki artışlardır” diyerek kendi başarısının ipuçlarını da gösterdi.
Serbest dalışta çeşitli teknikler olduğundan bahseden hemşehrimiz Erken, kendine uygun olanı bulmak için çalıştığını belirtti.
Herkes için aynı olmasa da, başarısının temelinde çok, daha da çok çalışma olduğunu da sözlerine ekleyen Erken;
“ Hatta hiç bilmediğim tekniklerde ustalaşmak için çok iyi hocalardan ders alarak ülkemi en iyi şekilde nasıl temsil edebilirimin peşindeyim.
Bunun için maddi manevi çok büyük fedakârlılara katlanıyoruz. Eşim bu yolda en büyük destekçim ve hayal ortağım” dedi.

BRANŞININ NE ANLAM TAŞIDIĞINI ANLATTI; “KENDİNİ HİSSETMEK”
Milli Sporcu Birgül Erken, uğraş verdiği spor dalına ilişkin ise şunları söyledi;
“Serbest dalış kendini hissetmek demektir.  Elit seviyedeki serbest dalgıçlar vücudu düşük oksijenle çalışmaya alıştırdığından, sakin ve huzurlu olabilmek önemli. Mental hazırlıklarım için çok okuyorum.
Küçük bir defterde en sevdiğim sözleri biriktiriyorum. Sporcu sağlam karakterli olmazsa olmaz bence. Ruhunu beslemek için bir yol bulmalı bu yüzden. Özellikle Yoga’nın etraflıca öğrenilerek hayata geçirilmesinin yararına inanıyorum ve haftada 4 gün yoga yapıyorum. 
Özet olarak bir şeye inanmak ve bağlanmak önemli. Bir başka önemli şey güzel anılar biriktirmek ve elindekiler şükretmeyi bilmek güzel anıları dalış sırasında düşünürüm.”
 
Sualtı Sporlarında  Milli sporcumuz Birgül Erken, “En çok ödül alan sporcu olmaktan büyük onur duydum.  Bu onur ve gururu taşımak için sorumluluk ve çalışma azmi ile doluyum. Benim için uğraş veren; üzerimde emeği olan başta eşim Aile Hekimi uzmanı Dr. Değer Erken olmak üzere herkese çok teşekkür ederim” dedi.
Birgül Erken, Çanakkale Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak görev yapıyor. Eşi ve antrenörü Dr. Değer Erken ise, Çanakkale Devlet Hastanesi’nde hekim olarak görevli.

Erdem Sürek
 
 
 
 
 
 


Kaynak: Haber Merkezi