İlerleyen yaşlarda sıklıkça rastlanılan İnme olarak da bilinen Felç’e karşı, Uzm. Dr. Hamit Çelik ve Uzm. Dr. Özgül Ocak’ ın şifa dağıtan ellerinin başlattığı tedavi uygulamasında, başarılı sonucun alındığı açıklandı.
Çanakkale Devlet Hastanesi’nde, ilerleyen yaşların en korkutan ve şimdiden düşündüren rahatsızlığına çare olacak merkezde, iki uzmanla tedaviye resmen başlanıldığı bildirildi.
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yeşildağ, inme tedavisinde ilk uygulamanın sevindiren başarıyla sonuçlandığını dile getirirken;
“İnme nöroloji alanında en sık görülen ve önlenebilir bir hastalıktır” diyerek, korkutan rahatsızlığa ilişkin yüreklere su serpen sözlerle kamuoyuna seslendi.
Hepimizin Başına Gelebilecek Rahatsızlığa Karşı İzlenen Yöntemde Başarı Sağlandı.
Bu gelişme, adeta şöyle dedirtti:
“İnse’ de, Tedavisi tamam…!”
Yüz yıllardır yaşanılanlarından bir çoğu, dünya ilklerinden olduğu için, ‘İlkler Kenti Olarak’ da isimlendirilen Çanakkale coğrafyasında, Sağlık hizmeti alanında bir ilkin daha hayata geçtiği bildirildi.
Son yıllarda, benzeri büyük kentlerdeki Üniversite ve Özel Hastanelerde uygulanan tedavi yöntemlerini tek tek Çanakkale’ de hayata geçiren Sağlık neferleri, bu kez de halk arasında inme olarak isimlendirilen Felç’e karşı uygulanan tedavi yöntemini Devlet Hastanesi’nde uygulayıp, sevindiren sonuç almayı başardı
Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Kerim Yeşildağ’ da Devlet Hastanesi’nde ilk kez uygulanan o yöntemde alınan başarıyı yaptığı açıklama ile kamuoyuna duyurdu.
İNME TEDAVİSİNDE İLK UYGULAMA, BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİ…
Genel Sekreter Uzm. Dr. Yeşildağ, Dünya genelinde ve ülkemizde erişkin nüfusta en önemli sakatlık nedeni olarak bilinen ve Çanakkale Devlet Hastanesinde tedavisine başlanan “İnme (felç)” hakkında bilgi verirken, herkes için korkuyla beklenen, ‘Ben de risk grubunda olabilirim’ diye düşünceye iten Felç’e karşı uygulanan yöntemde ulaşılan başarılı sonucu anlattı.
İnme’ nin nöroloji alanında en sık görülen ve önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekerek söze başlayan Genel Sekreter Uzm. Dr. Yeşildağ;
“İnme beyne kan akımını sağlayan damarlardan birinin aniden tıkanması sonucunda beyne giden kan akımının yavaşlaması ya da durması sonucunda beyin fonksiyon kaybına ait belirti ve bulguların hızla yerleşmesiyle karakterize klinik bir sendromdur.
İnme geçiren hasta kolda veya bacakta meydana gelen güçsüzlük ve/veya hissizlik, tek bir gözün ani körlüğü veya çift görmesi, konuşmada veya konuşulanı anlamada bozulma, peltek konuşma, ani ve şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, dengesizlik şeklinde görülür. Burada anahtar nokta bu şikâyetlerin ani olarak başlamasıdır” diyerek halk arasında inme olarak isimlendirilen Felç’i anlattı.
Genel sekreter Uzm. Dr. Yeşildağ ardından da, Tedavi yöntemlerine değinerek, Çanakkale’ de bu yöntemin ilk uygulamasında sevindiren başarının elde edildiğine vurgu yaptı.
ŞİFA SAÇAN ELLER, ÇANAKKALE İÇİN BİR İLKİ YAŞATTI
Uzm. Dr. Hamit Çelik ve Uzm. Dr. Özgül Ocak gözetiminde , bundan böyle Çanakkale Devlet Hastanesi’nde uygulanacak tedavi yönteminin, Felç’e karşı önemli bir tedavi olacağını da sözlerine ekleyen Genel Sekreter Uzm. Dr. Yeşildağ, iki uzman isim ile uygulanacak Trombolitik tedavinin damar tıkanıklığına bağlı ilk üç saatte gelen inme hastalarında etkinliğinin kanıtlanmış ve tek tedavi yöntemi olduğunun da altını çizerek, bu yöntemin Çanakkale Devlet Hastanesi’ nde gerçekleştiğini ve ilk uygulamanın başarıyla sonuçlandığını tekrarladı.
TEDAVİDE BİR DEVRİM…
Damar tıkanıklığına bağlı gelişen inme tedavisinde bir devrim sayılabilecek bu tedavi yönteminin, “ilk spesifik terapötik ilaç” olarak kabul edildiğini de söyleyen Genel Sekreter Uzm. Dr. Yeşildağ;
“ İnme yaşayıp, sağlık kuruluşuna İlk 3 saatte gelen akut damar tıkanıklığına bağlı Felç hastalarına yapılan trombolitik tedavisinin etkin olduğu kesin olarak ortaya konulmuştur.
Tedavi safhasında görülen en fazla yararın isi, inme geldikten ilk 90 dakikada ilaç verilen hastalarda sağlandığı da saptanmıştır. Benzer vakalarda bu yararın (giderek azalmakla birlikte) 4.5 saate kadar devam ettiği gözlenmiştir. Tedavi ne kadar erken verilirse etkinliğin o kadar arttığı da görülmüştür” dedi.
O TEDAVİ ARTIK ÇANAKKALE’ DE…
Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel sekreteri Uzm. Dr. Kerim Yeşildağ, İnme, yani Felç’e karşı uygulanan o devrim niteliğindeki tedavi yönteminin Çanakkale’de resmen hayata geçtiğini anlatırken sözlerini şöyle sürdürdü;
“Hastalarda çok yüksek oranda hasar bırakarak, geri kalan hayatlarını başkalarına bağımlı yaşamak zorunda kalan felçli hastaların yeniden hayata tutunması için umut olan trombolitik (pıhtı çözücü) tedavi Birliğimize bağlı Çanakkale Devlet Hastanesinde Uzm. Dr. Hamit Çelik ve Uzm. Dr. Özgül Ocak gözetiminde başlamıştır”
Duygu Doğan
Kaynak: Haber Merkezi