Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, felçli olan hastalara umut ışığı olacak tedavi yönetimini Çanakkale Devlet Hastanesinde hayata geçirdi. Dünya genelinde ve ülkemizde erişkin nüfusta en önemli sakatlık nedeni olarak bilinen “İnme (felç)” için ilk kez Devlet Hastanesinde trombolitik (pıhtı çözücü) tedavi yöntemi uygulanmaya başladı.
 
Çanakkale Barbaros Mahallesinde yaşayan evli ve 8 çocuk annesi 73 yaşındaki Asiye Ekinci, 15 Haziran Perşembe günü akşam saat 18.00 sıralarında evinde beynindeki bir damarının tıkanması sonucu sol kol ile sol bacakta uyuşma ve konuşma da pelteklik şikayeti ile Çanakkale Devlet Hastanesi Acil Servisine başvurdu. Acil Serviste yapılan ilk müdahalenin ardından felç geçirdiği tespit edilen Asiye Ekinci, Nöroloji Servisinde tedavi altına alındı. Nöroloji Servisinde ilk kez felç geçiren Asiye Ekinci’ye sol kolundan damar yoluyla trombolitik (pıhtı çözücü) tedavi yöntemi uygulandı.
 
İlk 4 saatin önemli olduğu felç vakalarında 2 saat içinde geçirdiği felç sonucu hastaneye başvurarak tedavi altına alınan Asiye Ekinci, damar yoluyla uygulanan trombolitik tedavi yöntemi ile 10 gün sonra sol kolu ile bacağını oynatma başladı. Konuşması da düzeldi. Ekinci’nin 10 gün içinde yürüyüp hareket edebilmesi için fizik tedaviye başlanacağı belirtildi.
 
Nöroloji Servisinde, felç geçiren Asiye Ekinci’yi ziyaret eden Çanakkale Devlet Hastanesi Baş Hekimi Dr. Yusuf İlker Çömez, İnme hastalığı beyin damarlarındaki tıkanıklıktan dolayı gelişen hastaların görme, hareket kaybı ve konuşma bozukluğundan ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi. Bu hastalığa ilk birkaç saat içinde müdahale edildiği takdir de hastalarda bir düzelme gerçekleştiğini belirten Çömez, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Uzun süreli yatak tedavisi gerektiren bu hastalar için hastanede yatış sürelerini kısaltan bir tedavi yöntemidir. Çanakkale Devlet Hastanesinde bu kıymetli olan tedavi yöntemi ilk kez uygulanıyor. Bundan sonra Çanakkale Devlet Hastanesinin yeni binasında 4 yataklı bir Acil Serviste bir birim ayırarak inme birimi oluşturuyoruz”
 
Hasta Asiye Ekinci’nin tedavi süreci ile sonrasındaki son durumu hakkında bilgi veren Nöroloji Uzmanı Dr. Hamit Çelik ise, “Hastamız bize 10 gün önce sol kol, bacakta kuvvetsizlik ve peltek konuşma şikayetiyle geldi. Gelişinin ikinci saatiydi. Hastayı incelediğimizde beyinde damar tıkanıklığı olduğunu fark ettik. Felç geçiriyordu. Damardan hastaya gerekli tedaiyi uyguladık. Tedaviden bir saat sonra hastamızda düzelme başladı. İlk geldiğinde kolunu ve bacağını hiç oynatamazken, kolunu ve bacağını oynatmaya başladı. Konuşması anlaşılmaz bir biçimdeyken, bir saat sonra konuşması anlaşılabilir hale geldi. Burada önemli olan hastamızın 4 saat içinde bize gelmiş olması. Eğer bundan sonra bu tür vakalarda ilk 4 saat içinde gelen hastalarımıza bu tedaviyi uygulamaya devam edeceğiz” dedi.
 
Felç geçirmesinin ardından tedavi için gittiği Çanakkale Devlet Hastanesi Nöroloji Servisinde ilk kez uygulanan trombolitik tedavi yöntemi ile sağlığına kavuşan Asiye Ercan, Nöroloji Servisi ve yoğun bakımda kendisiyle tedavi sürecinde ilgilenen doktor ve hemşireler ile hastane yönetimine teşekkür etti.
 

 


Kaynak: DHA