Yerli Üreticinin mahsulünü topladığı şu günlerde gelen vergi indirimi açıklaması çiftçi ve sanayici arasındaki bağı iyice kopardı. Toprak Mahsuller Ofisi (TMO) de beklenen bir fiyat açıklaması yapmayınca yerli çiftçi çareyi topladığı mahsulü bir an öce satmakta buldu. Sezon başında 80 kuruşa alınan mallar vergi indirimi ile ithal edilen mal daha ucuza gelince bu kez sanayici yerli mahsul yerine ithal mahsule yöneldi. Sanayicinin ithal mala yönelmesi ile özellikle nakite ihtiyacı olan çiftçiler zor durumda kaldı. Bütün bu sıkıntıların meydana geldiği bu günlerde Çanakkale Ziraat Odası tarafından açıklamada, ‘zor durumdayız  sesimizi duyun’ çağrısında bulunuldu.  

Günlerdir konuşulan vergi indiriminin üzerine, Toprak Mahsuller Ofisi (TMO) ‘ nin  fiyat belirlememesi de eklenince Hububat çiftçisi zor durumda kaldı. Fiyatların düşük olması, Üstelik ithal edilen mahsulün daha ucuza gelmesi çiftçiyi kara kara düşündürürken, Ziraat Odaları açıklama üstüne açıklama yapıyor. Önce Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı basın açıklamalarında, yapılan vergi indirimini eleştirirken, bir açıklama da Çanakkale Ziraat Odası Başkanlığından geldi. Ziraat Odası’ndan yapılan açıklamada bu belirsizlik nedeni ile zor durumda kaldıklarını, çiftçi ile sanayici arasındaki bağların vergi indirimi nedeni ile kopma noktasına geldiğini söyledi. Çoğu çiftçinin mahsulünü topladığı, kalan diğerinin de yarısına kadar topladığı şu sıkıntılı günlerde, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin  hala fiyatlarla ilgili bir açıklama yapmamasını da eleştirildi.  

Konuyla alakalı olarak yapılan açıklamada, “hububat üreticisi üretim sezonunun ortasına gelmiş olmasına rağmen bazı bölgelerde bitme aşamasına gelmiş,bazı bölgelerde bitmiş buna rağmen TMO müdahale alım fiyatlarını açıklamamıştır. Bu durum üreticiyi çıkmaza götürmektedir zor şartlar altında üretim yapmaktan vazgeçmeyen bölge üreticimize TMO fiyat açıklamayarak zorda bırakmıştır bu yanlış uygulamadan derhal vazgeçilmeli geçen yılki fiyatların üzerine enflasyon oranları eklenerek üreticiyi memnun edecek şekilde fiyatlar belirlenmeli ve üreticinin önünü görmesi sağlanmalıdır” denildi. 

Zor Durumdayız Sesimizi Duyun

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı yaptığı açıklamada zor durumda olduklarını belirterek Basına seslerinin duyurulmasını istedi. Açıklamada, “Değerli basın mensupları  yapmış olduğumuz açıklama gerçekten zorda olduğumuz için sesimizin duyulması ve belirsizliğe bir an önce son verilip üreticimizin moralini toplayıp gelecek yılki ekim planlamalarına başlayabilmesi için yapılan bir açıklamadır.Altını çizerek söylüyorum gerekli müdahalenin bölgemizde hububat piyasalarına bir an önce yapılması gerekmektedir.” 

Üretici İle Sanayicinin Bağı Koptu

Yaşanan Vergi  düşürülme olayı çiftçi ile üretici arasındaki bağın koptuğunu belirtilerek, şunlar söylendi: “Piyasanın bozuk gitmesinin sebepleri neler olduğu sorulursa; sizlerinde bildiği gibi üretim sezonumuz arpa üretimiyle başlar. Arpa üretiminin başladığı ilk günlerde arpa için fiyatlar piyasa koşullarına göre 87.5 kuruş gibi açılmıştır bu fiyat üreticilerimiz tarafından kabul görmüş her şey iyi olacak derken arpa üretim sezonundan 45 gün önce ülkemiz stoklarında kalmadığı için yurt dışından getirilmekteydi fiyatı ise 1.10 tl den alınıp satılırken üretim sezonu yani yerli Yeni mahsülün çıkmasıyla birlikte 85 ile 87.5 krş lara geriledi. Bu fiyatlar bir ay önceki ithal gelen arpa fiyatlarının çok gerisinde olmasına rağmen üreticilerden kabul gördü.Ancak Kamuoyunda tarım ürünlerinin ithalatında vergiler düşürülecek hatta sıfırlanacak söylentileri konuşulmaya başlandı.Biz bu haberlerin gerçek olmayacağını düşünürken bu haberlerin doğru olduğu kamuoyunda duyulmasıyla beraber üretici ve sanayici tedirginliğe düştü. Buğday üreticisi fiyat düşmeden ürününü satmayı düşünürken sanayicide haklı olarak yurt dışından daha ucuz ürün getirmenin hesabını yapmaya başladı.Arpa hemen 80 krş a buğdayda geçen yılın fiyatlarının gerisine buğdayına ve un olma özelliğine göre 80 ile 85 kuruş seviyelerinden işlem görmeye başladı. Bu arada da üreticilerin fiyatlar daha da kötüye gider mi? Endişesi arttı.  Özellikle acil nakite ihtiyacı olan üreticilerimiz ürünlerinin bir kısmını bazı üreticilerimiz ürünlerinin tamamını geçer piyasa koşullarından satıp nakit ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalmışlardır.” 

Yanlıştan Bir An Evvel Dönülmeli

Açıklamanın son kısmında ise şu ifadelere yer verildi: “Ben yetkililere soruyorum;" sırası mıydı hasat zamanında tarım ürünlerinde vergi indiriminin!"hasattan 1 ay sonra bunlar konuşulmaya başlansa üreticimizde korunsa neşesi kaçırılmasa kazancı yok edilmese daha doğru olmaz mıydı? Tekrar söylüyorum bu yanlıştan bir an evvel dönülmeli ve üreticilerimizin moralini yerine getirecek  fiyat açıklamalarının bir an önce yapılması gerekmektedir ki üreticilerimizde kendini üretime versin üretsin, üretsin, üretsin.” 
 


Kaynak: Haber Merkezi