Feci olay karşısında Erenköylüler şöyle diyor; “Ölüme Çıkan Yol; Antika Tutkusu Oldu”
Erenköy’ de önceki gün yaşanan feci olayın sır perdesi yavaş yavaş aralanıyor.
Tarihi eser merakı ile tanınan yaşlı adamın, patlamamış top mermisini açma çabası ardından yaşanan patlama sırasında feci şekilde can vermesine ilişkin süren çalışmalar kapsamında ortaya çıkanlar, Jandarma ekiplerini de şaşırttı.
102 yıl öncesinden kalma tarihi top mermisinin, iş aleti ile kesilmesi sırasında infilak ettiği o evde yapılan aramada,  onlarca kalem tarihi değer taşıyan eser bulunduğu öğrenildi.

Soruşturma İçin Yapılan Aramalar,
 Şaşırttı…!
Jandarma Ekipleri Aradı, evin her noktasından çeşitli dönemlere ait Sikkeler çıktı.

Çanakkale’ nin merkeze bağlı Erenköy (İntepe) Beldesinde yaşanan korkunç patlamaya ilişkin süren çalışmalar için incelenen o ev’den, adeta mini bir müze çıktığı öğrenildi.
Bir Asırlık top mermisi patlayınca, ortaya adeta Binlerce yıllık tarihi de çıkarttı.
Erenköy’lülerin, tarihi eser tutkusu ile tanıdıkları 73 yaşındaki Kazım Perçin’ in, patlamamış top mermisi ile uğraşının ölümle sonuçlanmasının yankılarına, bir de yaşlı adamın evinden çıkan onlarca eser eklendi.
Beldeye yakın kırsal alanda bulduğu tahmin edilen top mermisinin, içindeki barutu almak amacıyla spiral taşlama makinesiyle, patlamamış mermiyi kesmeye çalıştığı sırada yaşanan korkunç patlamada, Kasap lakaplı 73 yaşındaki Perçin feci şekilde can vermişti.
Belde halkının önceki sabaha korkunç patlama sesi ile yanmasına yol açan feci olay ardından, Jandarmanın sürdürdüğü tahkikat kapsamında, yaşlı adamın evinde yapılan araştırmalarda görevlileri de şaşırtan tarihi eserler ortaya çıktı.
Jandarma Olay Yeri İnceleme ekipleri, Osmanlı ve Bizans dönemlerini de kapsayan onlarca sikke ve Çanakkale Savaşlarından kalma Materyelleri arama sırasında buldu. Olay Yeri İnceleme çalışmaları sırasında ortaya çıkan eserlerin görsellerini Jandarma basın kuruluşları ile de paylaştı.
 Korkunç patlamanın yaşandığı o evde tespit edilen ve tarihi eser niteliği taşıyan onlarca kalem  malzeme tek tek kayıt altına alındı.
Alınan bilgiye göre, Erenköy (İntepe’) ün İbrahim Çavuş Caddesi üzerinde bulunan müstakil evinde, içindeki barutu çıkarmak amacıyla spiral ile kesme çalışması yaptığı sırada patlayan tarihi top mermisi, ev sahibi 73 yaşındaki Perçin’i hayattan koparırken, binlerce yıllık kalıntıların da yetkili ellere geçmesine yol açtı.
 tarihi top mermisini spiral makinesiyle kesip içindeki barutu almak istediği sırada merminin patlaması sonucu hayatını kaybeden 73 yaşındaki Kazım Perçin'in evinde jandarma ekiplerince inceleme yapıldı.
Yapılan incelemede Perçin'in evinde, Osmanlı ve Bizans dönemi ile Çanakkale Savaşlarından kalma tarihi eser ele geçirildi.
MİNİ MÜZE KURACAK O ESERLER;
Jandarmanın, korkunç patlamanın yaşandığı evde yaptığı incelemeler sırasında ele geçenler, saymakla bitmedi.
Ele geçen ve aralarında bir çoğunun antik değeri de bulunan malzemelerden bazıları, Çanakkale savaşlarında kullanılan Materyeller’ den oldu.
Dürbün ve dürbün kapları, havan mermisi çekirdekleri, yatağan kılıcı, çift horozlu ve çift namlulu tüfek bunlardan bazıları.
Ele geçenler eserler arasında, tek kırma tüfek, pusula ve pusula kutusu, top mermisi kovanı ve top mermisi çekirdekleri de bulunuyor.
BİR ASIRLIK MERMİ PATLADI, BİN ASIRLIK PARALAR ORTAYA DAĞILDI;
Çanakkale savaşlarından kalma patlamamış top mermisi, spiral ile kesilip, içindeki barut çıkrılmak istenirken yaşanan korkunç infilak ardından, o evde sbüren incelemeler kapsamında yapılan aramalar, Binlerce yılık 54 parça sikke, 17 parça metal obje, 1 adet haç, gümüş, bakır ve bronz paralar, kurşun sapan taşları ile Geç dönem, Roma, Osmanlı ve Bizans dönemine ait 112 parça tarihi eserin de, ilgili ellere geçmesini sağladı.
 Patlamanın yaşandığı adreste bulunan tarihi değer de taşıyan eserlerin, Çanakkale Askeri Müze Komutanlığı ile Arkeoloji Müzesine teslim edildiği alınan bilgiler arasında..

Erdem Sürek
 


Kaynak: Haber Merkezi