Yılın şairi Akgün Akova'nın, Salhane'de okuduğu şiirler, sanat ve edebiyat severlerden büyük alkış aldı. Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Hakan Can Yılmaz'ın da tüm gün katıldığı etkinliklere bu yıl yine adaya gelen konuklar yoğun ilgi gösterdi. Bozcaada'da bu yıl 15'ncisi düzenlenen Ozanın Günü ve Homeros Okuması, hafta sonu yapıldı. Etkinlik, Cumartesi günü saat 17.00'da Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda Udi ve bestekar olan Mutlu Torun'un konseri ile başladı. Konserin solisti ise ney sanatçısı Özcan Özbey idi. Konserin bir bölümünde ise Zeynep Torun, masal şiiri okudu. Ayrıca Mutlu Torun, yakın dostu olan Haluk Şahin'in yazdığı 'Vapurlar İptal' adlı şiirin bestesini de sundu.
Bozcaada Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda başlayan Ozanın Günü ve Homeros Okuması öncesinde, etkinliği Adaya kazandıran ve yöneten isim olan Haluk Şahin, organizasyonda her yıl kendisine destek olan başta Cevat Çapan ve Gönül Çapan ile birlikte konaklama da yardımcı olan işletme sahiplerine teşekkür etti. Gazeteci Şahin, "Bu coğrafya Türk ve Rum halklarının 500 yıl yaşadığı ortak bir yer. Sanata sarılmamız gerekiyor. Sanat yıkılmaz ve yarına kalır" dedi.
BAŞKAN YILMAZ: MUTSUZUZ AMA UMUTSUZ DEĞİLİZ
CHP'li Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz da etkinliği adaya kazandıran Haluk Şahin ve Cevap Çapan'a teşekkür edip, özetle "Mutsuzuz ama umutsuz değiliz. Türkiye'yi beraber inşa etmeliyiz. Terör, darbe, faşizm hayatı durdurmayı amaçlıyor. Adanın alt yapısında kültür ve sanat var. Toplumsal barışa en çok ihtiyaç duyduğumuz şu dönemde inadına kültür ve sanat etkinlikleri yapılmalıdır" dedi.
TÜRKAN SAYLAN'A BÜYÜK ALKIŞ
Konserle devam eden etkinliğin ardından Ozanın Günü ve Homeros Okumaları'nın ikinci bölümü yine her yıl olduğu gibi Salhane'de gerçekleşti. Yılın ozanının Akgün Akova olduğu etkinliğe ilgi oldukça yoğundu. Hatta programın ortalarına doğru sandalye yetmeyince konuklar etkinliği ayakta ve yerde izledi. Burada başlayan program öncesinde Haluk Şahin ve Cevat Çapan etkinlik hakkında birer konuşma yaptı.Yılın ozanı, şair Akgün Akova ise Cevat Çapan ve birlikte yaşadıkları anıları anlattıktan sonra "Sevdiğim Kadın Adları Gibi" adlı kitabından şiirler okudu.
Artık sevdiğim kadın adları gibi şiir yazmaya da son verdiğini belirten Akova, son olarak Türkan Saylan için yazdığı "Türkan" isimli şiiri okudu. Akova, izleyicilerden büyük alkış aldı.
Etkinliklerin ikinci günü olan bu sabah ise Bozcaada'da gün doğumunda Troia'nın karşısındaki sahilde Homeros okumaları yapıldı. Homeros'un epik şiiri İlyada'dan yapılan okumanın açış ve kapanışını yılın şairi Akgün Akova yaptı. Güneş doğarken başlayan okuma iki saat sürdü. Ozanın Günü ve Homeros Okuması edebi etkinliğini 15 yıldır düzenleyen Haluk Şahin. "Homeros'un ölümsüz eserindeki olayların çoğu bizim coğrafyamızda geçiyor. Troia hemen karşımızda. Bozcaada tüm olayların ortasında. Tarih değişse de coğrafya o kadar değişmiyor. Homeros'u biz okumayacağız da kim okuyacak?" dedi.
HOMEROS HAKKINDA
Homeros MÖ. 9. yüzyılda Antik Yunanistan'da yaşamış İyonyalı ozandır..
Eski Yunan edebiyatının ilk ürünleri sayılan "İlyada" ve "Odysseia" adlı destanları derlemiştir.
"İlyada" destanında, Yunanlıların, Truvalılarla savaşıp, onları yenmeleri anlatılır. Ayrıca bu destanda eski Yunanlıların gelenek ve görenekleri, dini ve felsefi inançları ve Çanakkale yöresinin tarihi coğrafyası hakkında önemli bilgiler vardır.
"Odysseia" destanında ise Truva'nın yıkılışından sonra, yurduna dönmek için yola çıkan Odysseus'un on yıl süren yolculuğu sırasında başından geçen olaylar anlatılır.
Homeros'un yaşamı hakkında çok az bilgi vardır. Onun hakkındaki bazı bilgileri tarihçi Heredotos'tan öğreniyoruz. Homeros'un kör ve İhtiyar bir şair olduğu, oradan oraya dolaşarak şiir okuyup ekmeğini kazandığı, uzun yıllar Ege adalarında yaşadığı söylenir.
Homeros'un en önemli eseri destanlarıdır. İlyada ve Odysseia adlı bu destanlar, bütün Yunan kültürünün temelini oluşturmaktadır. İlk bakışta çok eskimiş ve çocuksu gelebilir Homeros'un destanları. Mitolojiden, fantastik anlatımdan hoşlanmayanlar ise onları saçma bulacaklardır. Oysa bu metinlerde, insanoğlunun yüzyıllardan beri değişmeyen pek çok temel dürtüsü, duygusu vardır. Onları tüm zamanlarla çağdaşlaştıran yani "klasik" yapan işte bu özellikleridir. Üstelik, "İlyada" ve "Odysseia, bir yandan Yunan tragedyalarının habercisidir, diğer yandan, yalın bir dille kaleme alınan daha doğrusu söze dökülen destanlardaki anlatım tarzı; geçmiş ve şimdi arasında gidip gelerek zaman akışını kırarak aktarılan hikayeler, modern edebiyatın bilinç akışı tekniğinin öncüsüdür.
Üsluptaki sadeliğin asıl nedenini ise, o çağlarda sözlü anlatımın müzik eşliğinde yapılmasında bulabiliriz. Ancak bu sadelik, bir cansızlık anlamına gelmez; tersine, çok canlı ve eğlenceli bir havası vardır Homeros hikayelerinin.
"Homeros, sürülmüş bir tarlayı, buğday yürekli ekmeği, kuşların uçuşunu, yontulmuş bir iskemleyi, limanda bir gece göğüne karşı duran gemileri, derede çamaşır yıkayan kadınları anlatır. Yalındır, canlıdır, klasiktir.
Yazdığı destanlar Klasik Çağ Yunan Edebiyatı'nı ve Mitoloji'sini derinden etkilemiş ve bunların aracılığıyla da bütün batı edebiyatına etki etmiştir. İrlandalı yazar James Joyce'un Ulysses'i, İngiliz yazar Shakespeare'in Troilus ve Cressida'sı, Roma'lı şair Virgil'in Aeneid'i Homeros'un destanlarından derin izler taşıyan eserlerdendir.
Antik dönem Anadolu ve Yunanistan'ında halk İlyada ve Odysseia'yı ezbere bilir, canlı bir ansiklopedi gibi içinde taşırdı. Askerlik, tıp, teknoloji, hukuk, din bilgilerinin tamamının kaynağı bu kitaplardı.
Kaynak: Haber Merkezi