Biga Kent Konseyi bünyesinde, Kent Konseyi Yürütme Kurulunun 29.07.2019 tarihli kararına istinaden kurulan ve o tarihten itibaren çalışmalarını özveri ile sürdüren Biga Kent Müzesi ve Arşivi Çalışma Grubumuzun genişletilmiş toplantısı Biga Halimbey Konağı’nda yapıldı.
 
Toplantıya Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Belediye Meclis Üyeleri, Biga Kent Konseyi Başkanı Metin Tatlı, Belediye Müdürlerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve ilgililer katıldı.
 
Öncelikle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Veysel Tolun , “Biga Kent Müzesi Çalışmaları” konulu sunumları ile katılımcılara, BİKEM(Biga Kent Müzesi ve Arşivi Çalışma Grubu) çalışmaları hakkında bilgi verdi. Tolun, Bigalılara şu çağrıda bulundu: “Sevgili Bigalılar Kent Müzelerinin varlık nedeni, daha çok insanların kendi yaşadıkları kent ve o kentin geçmişi ve yakın çevresiyle ilişkilenmelerini sağlamak ve bu vizyondan yola çıkarak ortak bir gelecek yaratmak üzerine oturmaktadır. Kent Müzeleri, yerel yönetimlerin oluşturduğu ve sahip çıktığı müzelerdir. Sivil toplum kuruluşları ve yerel insiyatif gruplarının ve kentlilerin bu oluşuma ve sürdürülmesine gönüllü olarak katılım sağlamaları önemlidir. Kent ve kentli için hizmet üreten Kent Müzeleri kentin tanıtımına ve turizm potansiyeline de katkıda bulunmaktadır. Kent müzeleri, kentlerin öykülerini ve deneyimlerini geçici sergilerle, eğitim programlarıyla, araştırmalarla, yayınlarla ve diğer etkinlikler aracılığıyla çeşitli şekillerde topluma aktarmaya çalışmaktadırlar. Müzeler tek başlarına var olamazlar. Kente bakmaları, binalarını, halkını öykünün ayrılmaz bir parçası ve kentin diğer kurumlarını birer ortak olarak görmeleri gerekir.  Kentlerin öyküsü bir yerde o kentte yaşayan insanların öyküsüdür. Onların yaşadıkları, anne babalarının, dedelerinin yaşadıklarını onlara sormalı ve öyküyü oluşturmalıdır. Müze toplumda kent yaşamının önemli bir ögesi olarak görülmelidir. Müze toplumun tüm kesimlerine hitap ederek onları kazanmalıdır. Bu çerçevede oluşturmaya çalıştığımız Biga Kent Müzesi ve Arşivi çalışmalarına tüm Bigalıların katkı vermelerini bekliyoruz. Özellikle aile büyüklerinizin saklamayı başarabildiği Biga’nın öyküsünün bir parçası olan diplomalar, karneler, ruhsatlar, kente dair kitaplar, yayınlar, fotoğraflar, videolar gibi yazılı ve görsel dokümanlarınızı bizimle paylaşmanız çağrısını yapıyoruz. Ayrıca kentin geçmişine tanıklık etmiş olan büyüklerimizle söyleşiler yapmayı ve bunları kentin hafızasına kazandırmayı planlıyoruz. Bu konuda da siz kentlilerden katkı bekliyoruz.”
 
Dr. Veysel Tolun’un sunumunun akabinde Uluslararası Müzeler Konseyi’nin Uluslararası Arkeoloji ve Tarih Müzeleri Komitesi Başkanı Burçak Madran hanımefendinin “Kent Müzeleri” hakkındaki değerli sunumları ile toplantı devam etti. Toplantı soru cevap ve söyleşi ile sona erdi.
 
 


Kaynak: Haber Merkezi