Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Metin Ümit Ural Corona Virüs salgınının ardından açıklanan destek paketlerinde tarım sektörüne hiç yer verilmemesini eleştirdi.
Ural, “Tarımsal alanda bir takım kararların acil olarak alınmaması halinde, birçok ürünün ekim dönemine girdiğimiz şu günlerde, üretimin düşeceğini, tarımsal ürün ve gıdalarda kıtlık riskinin artacağını belirtmeliyiz. Tarımsal alanda tarımsal planlama yapılmalı ve üretim seferberliğinin derhal başlatılması gerekir. KDV indirimi dahil üreticiyi ve üretimi rahatlatıcı önlemler de bir an evvel alınmalıdır Unutulmamalıdır ki virüs insanı öldürür, ama açlık ise insanlığı öldürür” dedi.
CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural yaptığı açıklamada, “Ülkemizin ve bütün dünyanın başına adeta bela olan Corona Virüsü dünyanın büyük bir bölümünde hızla can almaya devam ederken, ülkemizde siyasal iktidarın etkili tedbirleri bir türlü devreye sokamaması, insanlarımızın psikolojileri üzerinde olumsuz etki yapmasına neden olmaya başlamıştır” dedi.
“Çiftçi desteklenmezse raflar boş kalır”
“Covit-19 salgınının ülkemize en az zararı vermesi için, 18 Mart 2020 ve 25 Mart 2020 tarihinde açıklanan Ekonomik İstikrar Paketi ve Ekonomik Destek Paketi programında hiç yer verilmeyen ve ülkemiz açısından hayati önem taşıyan tarım sektöründeki sorunlar her geçen gün derinleşerek büyümeye devam etmektedir” diyen CHP İl Başkanı Metin ümit Ural, “Çankaya köşkünde yapılan, Corona ile mücadele zirvesinden sonra Cumhurbaşkanının açıkladığı tedbirlerin geneli, sermayenin desteklenmesine yönelik tedbirlerdir. Yani devleti yöneten iktidar, virüse karşı devletin desteğine ihtiyaç duyan dar gelirli, emekli, geliri olmayan işsizler ve çiftçileri değil, sermayeyi koruyacak tedbirler almayı ve teşvikler vermeyi kararlaştırmıştır. Bununla da yetinmeyerek ‘Biz Bize Yeteriz’ deyip vatandaşa İBAN numarası verip yardım toplama talebinde bulunmuştur. Corona Virüs ile mücadele için açıklanan 100 milyar liralık Ekonomik İstikrar Paketinde çiftçilerimiz için alınan hiçbir tedbir yoktur. Üreticiler yok sayılmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl örgütü olarak tarımsal alanda bir takım kararların acil olarak alınmaması halinde, birçok ürünün ekim dönemine girdiğimiz şu günlerde, üretimin düşeceğini, tarımsal ürün ve gıdalarda kıtlık riskinin artacağını belirmek istiyoruz. Tarımsal alanda hizmet veren üreticilerimizin, devlet tarafından Corona Virüsü’nün ekonomide yarattığı olumsuz etkilerinden korunması gerektiğini ve tarıma yönelik acilen alınması gereken bazı önlemleri kamuoyu ile paylaşmak ve iktidarı uyarmak bir zorunluluk haline gelmiştir. Nisan ve Mayıs ayları tarımda ekim aylarıdır. Fideliklerin dağıtımı sağlanmaz , salgın nedeni ile çiftçi araziye çıkmaz , mevsimlik işçiler çalışamaz ise , kısa bir süre sonra marketlerdeki raflar boşalır , dışa bağımlılık artar ve sonucunda Kıtlık ile karşı karşıya kalırız.
Tarımsal alanda tarımsal planlama yapılmalı ve üretim seferberliğinin derhal başlatılması gerekmektedir. 2020 Yılının çiftçi desteklemeleri yılsonuna kadar ödenmelidir. Çiftçilerin Ziraat bankası, özel banka ve Tarım Kredi kooperatiflerine olan kredi borçları yeniden yapılandırılmalı ve 2020 yılı için faiz alınmamalıdır. Çiftçilerin Bağ-kur ve SSK borçları 2020 yılının hasat sezonu sonuna kadar faizsiz olarak ertelenmelidir. Buğday alım fiyatı ve alım garantisi verilerek şimdiden açıklanmalıdır. Üretim girdilerini oluşturan, gübre, tohum, ilaç, yem, mazot, elektrik gibi girdilerin maliyetleri düşürülmeli ve destek verilmelidir. KDV indirimi dahil üreticiyi ve üretimi rahatlatıcı önlemler bir an evvel alınmalıdır. Tarımda önemli bir işgücü konumunda bulunan geçici ve mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına kalıcı çözümler üretilmelidir. Geliri olmayan orman köylülerine ve diğer köylülere her ay düzenli bir destek ödemesi yapılmalıdır. Fide üretiminde yüzde 8-18 oranında uygulanan KDV oranları sıfırlanmalıdır. Halkın gıda ihtiyaçlarını karşılayan gıda işletmelerinde çalışan işçilerin iş güvencesi sağlanmalıdır. Ekilmeyen tarım arazilerinin tekrar ekilmesi sağlanmalıdır. Ülkemiz genelinde yaşanan kuraklık nedeni ile bilinçsiz su kullanımının önüne geçilmelidir. Tarımda üreticilik yapanlar hakkında başlatılan icra davaları durdurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki virüs insanı öldürür, ama açlık ise insanlığı öldürür. Corona Virüs ile mücadele eden bütün ülkeler halkına yönelik destek paketleri açıklarken, ülkemizi yöneten siyasal iktidar ise halktan para toplamaya çalışmaktadır. Siyasal iktidarı, tarımda yaşanacak olumsuzlukları ortadan kaldırmak için, bir an evvel tek taraflı olarak sermayeyi korumaya yönelik aldığı önlemleri bırakıp, yukarıda açıkladığımız tarımda acil olarak alınacak tedbirleri almaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Haber Merkezi