Sanayi ve turizmin yanı sıra tarımda da ülke üretiminde önemli bir paya sahip olan Çanakkale’de yeni çalışmalar da yapılıyor. Bu kapsamda Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından silajın kalitesini arttırmak amacıyla karışık olarak silajı yapılan Soya ve Mısır Demonstrasyonu tarla günü gerçekleştirildi.
Merkez ilçe Sarıcaeli Köyünde üretici Nevzat İnce'ye ait 20 dekarlık tarlada yapılan Tarla Günü'ne; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, üreticiler ve teknik personel katıldı. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ tarla gününde yaptığı konuşmasında "Hayvancılıkta kazancın daha iyi olabilmesi için üreticilerimizin kaba yemin büyük bir kısmını kendilerinin üretmesi gerekmektedir. Bizler de bunun için son 3 yıldır özellikle protein değeri yüksek olan soyanın ekilişini uygulamalı olarak üreticilerimize göstermeye çalışıyoruz. Yemlik soya ve mısırın, karışık olarak silaj yapılması silajın kalitesini arttıracağı gibi ilimiz de yem bitkilerinin daha iyi kullanımı sağlayacak ve hayvan sahiplerimizin önlerini açacağını düşünüyorum. Yemlik soyanın toprağın yapısını değiştirme ve sağlayacağı bitki besin maddesi sayesinde de topraklarımıza artı katma değer sağlayacaktır. Yemlik soya ve mısır karışımının öncelikle silajın kalitesini arttırması ve yem değerinin yükselmesinden dolayı tüm üreticilerimizin ekmelerini şiddetle tavsiye ediyorum" dedi.
Demonstrasyon Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Volkan Can'da " Hayvancılık yapan işletmelerimizin kaba yem üretimini ve kalitesini arttırmak ve dolayısıyla yem maliyetlerini azaltmak istiyoruz. Mısır enerjisi ile soya da protein değerleri ile birbirini mükemmel bir şekilde tamamlıyorlar. Ayrıca baklagil yem bitkisi olan soya ile toprağımızın ıslahını da gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıl bu tarlada soya yetiştirdiğimiz alana mısır ektik. Mısır alanımızı da soya ekerek sürdürülebilirliği sağlamak istiyoruz. Çeşitlerimiz aynı günde silaj hasadına gelen 100-110 günlük çeşitlerdir. 25 Haziran'da ekimi yapılan, programlı sulamalar ve uyguladığımız dengeli gübreleme programı neticesinde sağlıklı bir şekilde gelişen ürünlerimizi hasat edeceğiz." dedi. Tarla günü; silajlık soya ve mısırın karışık olarak birlikte hasat edilmesi ile sona erdi. Yapılan ölçümler sonucunda dekara 5.200 kg verimin elde edildiği görüldü.
Kaynak: Haber Merkezi