Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Türkiye’nin içinden geçtiği ekonomik durumda şoför esnafının, ekonomik faaliyetlerini neredeyse sürdüremez hale geldiğini ileri sürerek, “Bugün birçok okul servisi artık bu fiyatlara öğrenci taşıyamayacağını söyleyerek anlaşmalarını fesih yoluna gitmeye başlamıştır. Ve bunun sonucunda başta servis sahipleri olmak üzere hem öğrenciler hem de bu servislerde çalışan şoförler ile servis ablaları mağdur olmaktadırlar. Öğrenciler resmen yaya kaldı” dedi.
 
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ve CHP Milletvekillerinin imzası ile karayolu taşıma kooperatiflerinin, öğrenci ve personel servisi şirketleri, bu şirketlerde görev yapan şoförlerin, yük ve yolcu taşımacılığı yapan kamyoncu, dolmuşçu ve taksici esnafının artan maliyetler karşısında yaşadığı sıkıntıların incelenmesi ve sektörde yaşanan sorunların çözüm yollarının tespit edilerek alınması gereken tedbirlerin belirlemesi için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verildi. Özgür Ceylan önergesinin gerekçesinde yaptığı açıklamada, genel anlamda karayolu yük ve yolcu taşımacılık sektörünün bütün paydaşları iflasın eşiğinde olduğu ileri sürülerek, Türkiye’nin içinden geçtiği ekonomik kriz şoför esnafımızı, ekonomik faaliyetlerini neredeyse sürdüremez hale geldiğini söyledi.
 
Taşımalı eğitimde Haziran ayında sözleşmeler yapılırken motorinin ortalama fiyatının 7,43 TL iken 3 Mart itibariyle 17,67 TL’ye çıktığını belirten Özgür Ceylan, “Artış oranı yüzde 137,8 olmuştur. Bugün birçok okul servisi artık bu fiyatlara öğrenci taşıyamayacağını söyleyerek anlaşmalarını fesih yoluna gitmeye başlamıştır” dedi. Akaryakıta gelen zamların bu şekilde devam etmesi halinde otobüsçü, nakliyeci, dolmuşçu, taksici esnafı kontak kapatmak zorunda kalacağını belirten Özgür Ceylan, “Bu durum yakıt açısından böyle iken lastik, zincir, motor yağı ürün ve hizmet fiyatlarında da benzer bir yükseliş gerçekleşmiş, esnaf araçlarına bakım dahi yaptıramaz hale gelmiştir” dedi.
 
Türkiye genelinde 22 bin özel halk otobüsü, bu otobüsleri kullanan 28 bin şoför esnafı ve bu otobüslerde çalışan 60 bin personel görev yaptığını ifade eden Özgür Ceylan, “İstihdama doğrudan katkı sağlayan bu kesim için gerekli iyileştirilmeler bir an önce yapılarak Özel halk otobüslerine ayrıcalıklı grupların ücretsiz binişleri için aylık olarak verilen gelir desteği Haziran 2018’den bu yana sabit tutulmuştur.  Zaten bu 3 yılın 2 yılında pandemi nedeniyle zor günler yaşayan, bu süreçte yolcu kapasitesi yarı yarıya azalırken, yakıt ve bakım maliyetleri iki kattan fazla artan Özel Halk Otobüsü işleticilerine verilen gelir desteği artırılarak otobüs başına değil yolcu başına verilmelidir” dedi. Özgür Ceylan  İstanbul, İzmir, Ankara’da otobüs başı 1330 TL, diğer büyükşehirlerde 1000 TL, büyükşehir belediyesi olmayan illerde ise 800 TL ödeme yapıldığını belirterek, “Pandemi döneminde yaşanan iş daralmasının yanında işsiz kalan servis şoförlerinin gereken desteği alamamaları da bu kesimde ciddi mağduriyetler oluşturmuştur” dedi.
 
CHP’li Özgür Ceylan, sayıları 5 milyona ulaşan kamyon sürücülerinin sorunlarının da diğer şoför esnafından farklı olmadığı gibi ağır çalışma koşullarına sahip mesleklerden biri olan kamyonculuğun, ekonomik anlamda ülkedeki krizi en derinden yaşayan meslek gruplarının başında geldiğini belirtirken, “Ekonomide meydana gelen daralma öncelikli olarak nakliye sektörünü etkilemektedir” dedi.


Kaynak: Haber Merkezi