Çanakkale’nin  dünya destinasyonları arasında yer alan Troya’nın UNESCO Miras Listesine alınmasının 20. Yılı olan 2018’i fırsata çevirmek isteyen Turizmcilerin büyük gayreti ile ‘2018 Troya Yılı’ ilan edildi.  Yurt içi ve yurt dışı fuarlarda Çanakkale’yi öne çıkaran Turizmciler, Çanakkale Turizmini adeta baştan yarattı.
Yaşanan Pandemi sonrası Turizmde değişen tercihler, turizmcilerin yönünü de değiştirirken, gözler Kruvaziyer gemilerine çevrildi. Akdeniz’e kıyısı olan iller başta olmak üzere, pastadan büyük payını alan iller arasına girmek isteyen Çanakkaleli Turizmciler de çalışmalara başladı. Alternatif turizm çalışmalarını sürdüren Çanakkaleli Turizmciler bu alanda önemli adımlar atmaya hazırlanırken,  gemileri de Çanakkale’ye yanaştırmakta kararlı.
Önceki gün bir toplantı yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 15 No’lu Meslek Grubu Üyeleri turizmde atılacak adımları değerlendirirken ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu “Son günlerde kruvaziyer turizmi İlimiz için ön planda, bu pastadan hak ettiğimiz payı alabilmek için çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” dedi.
……………………………………….

Çanakkale’nin Turizmdeki Başarısı Tesadüf Değil 
 
“Kruvaziyer Turizminde Hak Ettiğimiz Payı Almak İçin Çalışıyoruz”
 
Turizminin gelişmesi için adeta Çanakkale’nin tek yürek olduğu 2018 Troy Yılı ile beraber Turizmde büyük bir  sıçrama yaşanmıştı. Yapılan çalışmalar, gerçekleştirilen tanıtımlarla turist sayısını arttıran Çanakkale,  Pandemide duraksayan sektörü yeniden canlandırılması için çalışmalar da hızlandırıldı. Bir çok alternatifin değerlendirildiği  bu sezonda Turizmcilerin hedefi Kruvaziyer gemiler oldu. Önceki gün, sektör değerlendirmesi için bir araya gelen Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 15 No’lu Meslek Grubu Üyeleri Çanakkale Turizmini değerlendirirken, bir konuşma yapan ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu “Son günlerde kruvaziyer turizmi İlimiz için ön planda, bu pastadan hak ettiğimiz payı alabilmek için çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” dedi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ağırlıklı olarak, seyahat acentesi, araç kiralama, liman işletme ve deniz taşımacılığı, kargo-lojistik, soğuk hava deposu ve şehirlerarası otobüs işletmeleri sektör temsilcilerinden oluşan 15 No’lu Meslek Grubu Üyeleri ile sektörde yaşanan gelişmeler ve sorunları görüşmek üzere toplantı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıda konu ise ağırlıklı olarak turizm sektörünün değerlendirilmesi oldu.  Truva OPET tesislerinde gerçekleştirilen toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Akın Yalman, 15 No’lu Meslek Komite Başkanı İlhami Gezici, Meclis Başkan Yardımcısı ve Komite Üyesi Turgay Kılıç, Komite Başkan Yardımcısı Hakan Doğan Kaya, Komite ve Meclis Üyeleri Ahmet Çelik ve Erdinç Bezgen ile Meclis Üyesi Armağan Aydeğer ve komiteden sorumlu Oda personeli İlbilge Özkaya ile sektör temsilcileri hazır bulundu.
 
 Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ve Çanakkale Turizmini değerlendiren, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 15 No’lu Meslek Grubu  Komite Başkanı İlhami Gezici; “15 No’lu Meslek Grubu olarak bugün burada bulunan siz değerli üyelerimize yaklaşık 4 yıllık süreç içerisinde yaptığımız çalışmaları sunacağız. 2018 Troya Yılı ile başlayan çalışmalarımız başta olmak üzere, tüm çalışmalarımızda Odamızın desteğini hep yanımızda hissettik. Yakın bir tarihte Bulgaristan Sofya’da yaptığımız ‘İnfo Çanakkale’ gününe oradaki yerel seyahat acentelerini davet ederek, İlimizin turizme dayalı tüm değerlerini birinci ağızdan anlattık. Başta Balkan pazarı olmak üzere, İlimizi tüm değerleriyle yurt içi ve dışı platformlarda tanıtmaya devam edeceğiz. Katılımlarınız için Komitem adına sizlere teşekkür ediyorum.”
 
En Etkili Çalışmamız Troya Yılı Oldu
ÇTSO Meclis ve 15 No’lu Komite Üyesi Ahmet Çelik ise yaptığı değerlendirmede, turizm adına Çanakkale’de yapılan en etkili çalışmanın 2018 Troya Yılı olduğunu belirterek  “Bugün burada çalışmalarımızda işbirliği de yaptığımız TÜRSAB, GESTAŞ ve Liman Başkanlığı gibi partnerlerimiz başta olmak üzere, katılım sağlayan tüm üyelerimizle beraber olmaktan çok mutluyuz.  Komite olarak 2018 yılından bu yana, en etkili çalışmamız ‘2018 Troya Yılı’ oldu. Bu süreç içinde her adımda en büyük destekçimiz ÇTSO ve Yönetim Kurulu Başkanımız Selçuk Semizoğlu’na teşekkür ediyorum. 2018 yılı çalışmalarımızda temel hedefimiz Troya’nın Anadolu’nun kadim bir değeri olduğunu vurgulamak oldu. Troya Müzesi’nin tamamlanmasıyla beraber, Tevfikiye ve Çıplak Etno Köyleri Troya Ören Yeri’ni çok farklı bir turizm destinasyonu haline getirdi. Tevfikiye ve Çıplak Köylerinin turizme kazandırılması için lobicilik faaliyeti yapan Meclis Başkan Yardımcımız Turgay Kılıç’a ve sponsor OPET’ e de buradan ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bundan önce İlimize gelen turistler sadece Troya Ören alanını 1-1,5 saat süresince ziyaret ediyor ve ayrılıyordu. Şimdi ise ziyaretçiler Troya Ören Yeri,  Troya Müzesi ile Tevfikiye ve Çıplak Köylerini de gezerek yarım günlük turu tamamlayıp tekrar otellerine dönüyorlar. Bu durum turistlerin İlimizde artı bir gün daha konaklaması anlamına geliyor” dedi.
Her Fuarda Çanakkale’yi Öne Çıkartıyoruz
15 No’lu Komite Üyesi Ahmet Çelik, konuşmasının devamında Çanakkale için Ulusal ve Uluslararası fuarlarda yapılan çalışmalara da değinerek “15 No’lu Komite olarak tarih, kültür, doğa ve su sporları gibi tüm turizm değerlerimizi daha fazla tanıtmak için çalışıyor ve projeler üretiyoruz.  2021 yılında Mehmet Akif Ersoy Yılı çalışmalarında Valiliğimiz koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalara destek verdik. Deniz turizmi bizim coğrafyamızın en önemli avantajları arasında. Dalış Turizmi konusunda Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığımız tarafından yürütülen çalışmayı çok kıymetli buluyoruz. Katıldığımız fuarlar ve tüm tanıtım etkinliklerinde dalış turizmini bizler de ön plana çıkartarak farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü Avrupa’dan İlimize ulaşımın kolaylaşmasına büyük katkı sağlayacaktır. Köprü başlı başına bir turizm destinasyonu haline geldi” dedi.
Odanın Kapıları Sonuna Kadar Açık
ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve 15 No’lu Komite Üyesi Turgay Kılıç ise yaptığı açıklamada, tüm meslek gruplarına Odanın kapılarının her zaman açık olduğunu belirterek  “Odamız, 21 Meslek Komitesi ve 8 bin 600 üyesi ile büyük bir meslek kuruluşudur.. Meslek grubumuzda yer alan siz değerli üyelerimizle beraber olmaktan son derece mutluyuz. Burada sektörle ilgili sorunlarınızı, çözüm önerilerinizi ve projelerinizi görüşmek üzere bir araya geldik. Komitemizin ve Odamızın kapıları sizleri dinlemek için her zaman sonuna kadar açık.”
Pastadan Pay Almak İçin
Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise yaptığı açıklamada Çanakkale’nin Turizmdeki başarısının tesadüf olmadığını, yapılan çalışmalarla bu noktaya gelindiğinin altını çizerek Kruvaziyer turizmine dikkat çekerek, Çanakkale2nin hak ettiği payı alması için çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti.  Semizoğlu “Çanakkale’miz turizmde cazibe merkezi haline geldi, İlimiz her alanda yatırım almaya devam ediyor.  Diğer şehirleri ziyaretlerimizde Çanakkale deyince herkesin bir anısı ve sorusu var. 2018 Troya Yılı’nın hayata geçirilmesinde Odamızın ve burada bulunan turizm sektör temsilcilerimizin çok büyük emekleri var. Örnek bir çalışma oldu. Çanakkale’mizin Time ve Forbes dergilerinde yer alması tesadüf değil. Yapılan tüm plan ve proje çalışmalarının bunda payı büyük. Oda olarak pandemi sürecinde en çok desteği turizm ve yeme-içme sektörüne sağlanması için çalıştık. Son günlerde kruvaziyer turizmi İlimiz için ön planda, bu pastadan hak ettiğimiz payı alabilmek için çalışmalarımız aralıksız devam ediyor” dedi.
Artık Turist Sayısı Değil Niteliği Önemli
ÇTSO Meclis Üyesi Armağan Aydeğer de toplantıda yaptığı değerlendirmede, Turistlerin sayısına dikkat çekerek artık nitelikli turiste ihtiyaç olduğunu belirtti. Aydeğer  “Turizmde artık turist sayısından çok turistin niteliği daha ön plana çıkıyor. Pandemi süreci turizmdeki beklentiyi ve gelecek projeksiyonu etkiledi. Deneyim turizminin burada bir adım öne çıktığını görüyoruz. Diğer önemli bir hususun da turizm sektöründe işletmelerin hızlı bir şekilde enerji verimliliğine yönelmeleri ve öncelik vermeleri olduğunu düşünüyorum. Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir turizm modelinin hepimizin öncelikleri arasında olmalı” dedi.
Fiyat Denetimi Yapılmalı
Turizmin en çok şikayet edilen yönlerinden biri olan fiyatları da gündeme getiren ve denetlemelerin yapılması gerektiğini belirten Çanakkale Turizm Tanıtım Derneği Başkanı İsmet Balkan “ Bizim artık ihtiyacımız olan şeyin ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtım çalışmaları yapmak olduğunu düşünüyorum. İlimize gelen turistleri fırsat olarak görüp fahiş fiyat uygulayan işletmelerin denetlenmesi gerekiyor. Kişiye göre fiyat uygulamaları İlimiz turizmine büyük zarar veriyor. Bu konularda çalışma yapılmasını öneriyorum.”
 
Cuma Deren