Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca hazırlanan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Tarımda Tasarruflu Su Kullanımı’ projesi kapsamında Çanakkale'nin Lapseki İlçesine bağlı Balcılar ve Eçialan köyü üreticilerine eğitim verildi.
Düzenlenen eğitime Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim görevlisi Doç. Dr. İsmail Taş, Teknik Personel, Köy Muhtarları ve çok sayıda üretici katıldı.
Toplantının açılış konuşmasında Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ: "Her geçen gün dünyanın ve ülkemiz nüfusunun arttığını görmekteyiz. Buna paralel olarak da gıda ihtiyacı; sağlıklı gıdaya olan talep sürekli artmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak için daha fazla üretim yapılması gerekmektedir. Daha fazla üretim demek suyunda daha fazla kullanılması anlamına geliyor. Bitkilerin ihtiyaç duydukları suyu uygun zamanda, uygun miktarda, uygun sulama yöntemleri ile verilmesi bitkilerin iyi bir şekilde gelişmelerini sağlarken verimini de arttırır. Unutmayalım ki boşa akıtılan her damla su, ekonomik kayıptır. Suyumuza sahip çıkalım." dedi.
‘Tarımda Tasarruflu Su Kullanımı’ eğitiminde üreticilere; tarımda sulamanın önemi, küresel iklim değişikliği ve toprak örneği alma, toprak analizi, toprak neminin ölçülmesi, toprağın su alma hızı, bitkilerin su ihtiyacı, sulama suyu miktarı ve sulama zamanının belirlenmesi, damla sulama, yağmurlama sulama ve toprak altı damla sulama yöntemleri ve sulama yöntemlerinin karşılaştırılması konusunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünden Öğretim Görevlisi Doç. Dr. İsmail Taş sunum yaptı. Toplantıya katılan üreticilerle sulama konusunda anket yapıldı. Üreticilerinin sorularının cevaplandırılmasının ardından toplantı sona erdi.
Haber Merkezi