Bir kere çocuklar neden müzikle ilgilenmeliler. Müzik, çocuğun doğasında var. Anne karnında annesinin kalbinin ritmini duyar. İlk tepkilerini verir. Yani bizim doğuşumuzdan itibaren müzik içimizde olan, içinde olduğumuz bir şey. Çocuğun dünyasında ne var. Müzik var, dans var. Bir yaşında çocuk duyduğu müzikle dans eder bu develimler müziğin çocuğun doğasında olduğunun kanıtıdır.
Müzik Çocuğa Ne kazandırır?
Aktaş, ''Çocukların gelişimine çok katkısı vardır. Küçük çocuklarda dil gelişimi çok önemlidir, dil gelişimi tekerlemelerle şarkı söylemekle gelişir. Şarkı söylemek çocuğun dilini geliştirir. Bu müzik kazanımı dışında her insanın alması gereken temel değerlerdir. Çünkü müziğin temelinde insan olmak vardır. Müzik çalışmaları ile ödevler yaptığı hareketler ile kas gelişimi bile sağlanıyor Çocukta fiziksel kazanımlar bile elde ediliyor yani. Başka bir bölüme geçelim sosyal kazanımları var, çoğu çocuk kendini ifade etmek istemiyor, kimseyle konuşmak istemiyorken, annesinin kucağından inmek istemezken burada grup dersleri yapıyoruz. Bu derslerde diğer arkadaşlarına çocuklar bir şeyler anlatıyor. Eline aldığı taşı diğer arkadaşlarına anlatıyor. Benim bir taşım var, taşım büyük yarısı siyah yarısı beyaz taşımın delikleri var diye anlatıyor ve iletişim gözlem yeteneği gelişiyor. Çocuk müzikle sosyalleşiyor '' dedi.
Müziğe ilgisi olan çocuklarla ilgisi olmayan çocuklar arasında nasıl bir fark olduğunu söyleyebiliriz ?
Müzik Eğitimcisi Aktaş, ''Müzikle uğraşanlar çocuklar disiplin ve sorumluluk kazanıyor. Bana göre dünyanın en zor eğitimi yaylı çalğı eğitimidir. Tıp eğitiminden bile zor diyebilirim. Bu beceriyi kazanmak 10-15 yılı alıyor. Ve günde 5 saatlik bir eğitim almak gerekir. Bu çocuklar bu zorlu eğitimi aldıktan sonra içe dökük olmayan dışa açık bir yapıya kavuşuyor. Ve bu çocuklar diğer çocuklardan daha disiplinli ve sabırlı olma ihtimalleri daha fazla olması mümkün oluyor'' şeklinde konuştu.
Müziğin Çocuğa Ruhsal Psikolojik etkileri neler ?
Aktaş ''Mesela biz çocuklara müzik dinletiyoruz. Çocuk sürekli hareketli olmak koşmak oynamak istiyor. Sakinleşmek durmak nedir bilmiyor. Biz eğitimimizde çocuklara müzik dinleme çadırı yapıyoruz. Müzik dinleme çadırında hepimiz yatıyor. Gözlerimizi kapatıyor müzik aletlerini dinliyoruz. Oyunla yapıyoruz enstrümanları tanımasını sağlamaya çalışıyoruz. Keman, Klarnet, Saz bunlarla çocuğun kulak eğitimi gerçekleşiyor. Çocukların dinlemesi Oturması beklemesi müzikle sakinleştirici özelliğini yansıdığını görüyoruz '' ifade etti.
Çocuklar ne zaman müziğe yönlendirilebilir. Geleceğin Mozartları kaç yaşında keşfedilir ?
Eğitimci Tamer Aktaş, ''3 yaşından itibaren ilgisini anlayabiliriz. Ve bu yaştan itibaren müzikle ilgilenebilir. Çocuklar en çok piyano eğitimi almak istiyor. Ama birine diğerinden kolay diyemem. Yaylı çalgı çalabilen çocuk belki de piyano çalmak istemeyecektir. Yaylı çalgı çalacak çocukların müzik kulakları çok iyi olmalıdır. Ben matematiksel düşünce aritmetik zeka olan çocuklarımda piyanoda değerlendirmesini öneriyorum. Biz sonra bu çocuklarımızla konser yapıyoruz. Kendine özgüvenleri geliyor. Gelecekte bu çocukların neler yapabileceğini düşünün'' diyerek sözlerini tamamladı.
İbrahim Akın Kazancı