ürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılında bir önceki yıla göre 273 bin kişi artarak 3 milyon 330 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,6 puanlık artış ile yüzde 10,9 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde 0,4 puanlık artışla yüzde 9,6 kadınlarda ise 1,1 puanlık artışla yüzde 13,7 oldu. Aynı yılda; tarım dışı işsizlik oranı bir önceki yıla göre 0,6 puanlık artışla yüzde 13 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1,1 puanlık artış ile yüzde 19,6 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,6 puanlık artış ile yüzde 11,1 olarak gerçekleşti. İstihdam oranı yüzde 46,3 oldu İstihdam edilenlerin sayısı 2016 yılında, geçen yıla göre 584 bin kişi artarak 27 milyon 205 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puanlık artış ile yüzde 46,3 oldu. Erkeklerde istihdam oranı 0,1 puanlık artışla yüzde 65,1 kadınlarda ise 0,5 puanlık artışla yüzde 28 olarak gerçekleşti.

Bu yıl, tarım sektöründe çalışan sayısı 178 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 763 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 19,5’i tarım, yüzde 19,5’i sanayi, yüzde 7,3’ü inşaat, yüzde 53,7’si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1,5 puan, inşaat sektörünün payı 0,1 puan artarken, tarım sektörünün payı 1,1 puan, sanayi sektörünün payı 0,5 puan azaldı. İşgücüne katılma oranı yüzde 52 olarak gerçekleşti İşgücü 2016 yılında bir önceki yıla göre 857 bin kişi artarak 30 milyon 535 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,7 puan artarak yüzde 52 olarak gerçekleşti. Erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,4 puanlık artışla yüzde 72, kadınlarda ise 1 puanlık artışla yüzde 32,5 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı en yüksek bölge yüzde 28,3 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) iken, işsizlik oranı en düşük bölge yüzde 4,5 ile TR90 (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane) oldu. En yüksek istihdam oranı TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) Bölgesi’ne ait oldu. En yüksek istihdam oranı yüzde 54 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) Bölgesi’nde gerçekleşti. En düşük istihdam oranı ise yüzde 28 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) Bölgesi’nde oldu. En yüksek işgücüne katılma oranı yüzde 57,9 ile TR21 (Tekirdağ, Edirne, Kırklareli) Bölgesi’nde gerçekleşti. En düşük işgücüne katılma oranı ise yüzde 39,1 ile TRC3 (Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) bölgesinde oldu. 
 
Çanakkalelilere işsizlik oranları hakkında düşüncelerini gazeteniz Vitamin ile paylaştı.

Aysun Dizer, “ülkemizde işsizlik genel sorunlardan biri dışarıda yürürken insanların herhangi birinden iş bulamıyorum gibi sorunları daha da sık duyamaya başladım. Her yıl milyonlarca üniversite öğrencisi mezun oluyor ve iş bulamıyor bulduğu iş ise kendi mesleği üzerine değil. İşsizlik oranı git gide yükselmeye devam ediyor. TBMM’ne işsizlik sorunu ile ilgili bir çözüm teklifi sunulmalı” dedi.

Sinem Uysaler, “Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi İnşaat Teknolojisi mezunuyum 2 yıl önce mezun oldum. İşsizlik problemi her üniversite Mezunu’nun gibi benimde ortak sorunlarımdan biri mezun olduğumdan beri kendi bölümüm üzerine çalışamadım. İmkanlar kısıtlı Çanakkale’de İş olanağı yok” şeklinde konuştu.

Ali Denk,“ İşsizlik kelimesi hiç yabancı olmadığımız bir kelime çevremdeki insanlardan bu kelimeyi sıklıkla duyuyorum. Ülkemizde işsizlik adına bir çalışma yapılmadığı sürece işsizlik ile ilgili sorunları sık sık duyacağız.İnsanoğlunda beklenti oldukça daha üstünü istiyor.hiç bir şeyle yetinmiyor. Bir işte çalışan arkadaşlarım da İşlerinden şikayetçi, işsizliğin yanında bu tarz şikayetler biraz bulmuşta umuyor tarzında söz vardır o sözü söylemekten başka bir şey denmez” dedi.

Şaziye Baysal, “ Bir senedir İşsizim Çanakkale’de biraz iş olanağı kısıtlı Büyük şehirlerde iş bulamayan insanları anlayamıyorum. Çanakkale küçük yer ve iş olanağı kısıtlı oluyor. Muhasebe mezunuyum normalde ve önceden çalıştığım yerde kendi mesleğim üzerine çalışmıyordum” şeklinde konuştu.

DUYGU DOĞAN


Kaynak: Haber Merkezi