Eşsiz koyları, plajları ve doğa ile iç içe tarihiyle yaz ve doğa turizminin yoğun olarak  yaşandığı Çanakkale’de güzellikler beraberinde çeşitli riskleri de getiriyor. Özellikle yaz aylarında görülen kulak hastalıkları ve sorunlarını Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Bekir Doğan’a sorduk.
Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Bekir Doğan ile yaz ayında kirli deniz ve havuzlardan kaynaklı kulakta oluşabilecek hastalıklar hakkında yaptığımız röportajda, yaz mevsiminde kulakta oluşabilecek hastalıkları sorduk. Doktor Doğan, yaz aylarında kulağı tehdit eden olumsuz durumlar ve korunma yolları hakkında sorularımızı cevaplayarak yanlış bilinenleri anlattı.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Bekir Doğan, “Sağlıklı bir yaşam denildiği zaman, vücudumuzdaki sistemlerin düzgün ve verimli bir şekilde çalışması anlamı oluşmaktadır. Bazen hiç tahmin etmediğimiz hastalıklar, üzerine hiç düşünmediğimiz, ağrımız olduğunda nasılsa geçer şeklinde yorumladığımız belirtilerden kaynaklanmaktadır. Kulak Burun Boğaz hastalıkları da bu grubun içinde dâhil edilebilmektedir. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Bekir Doğan kulak, burun,  boğaz hastalıkları hakkında bilgiler verdi. Havuza ve denize girilen yaz aylarında kulak sağlığına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini söyleyen Özellikle kirli havuzlar dış kulak yolu iltihabına yani 'yüzücü kulağına neden olabiliyor. Bunu önlemek için tatile gitmeden önce bir Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olup, kulak bakımı yaptırın. Yaz aylarında havuz ve deniz döneminin başlamasıyla artış gösteren dış kulak yolu enfeksiyonları tatilin tadını kaçırabilir Özellikle yeterince temiz olmayan havuz sularının neden olduğu dış kulak iltihabı yani 'yüzücü kulağı', son derece ağrılı şikâyetlere neden olabiliyor” dedi.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Bekir Doğan, yüzücü kulağından korunmanın yolları ve kulak sağlığımız için nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda bilgiler verdi:
 “Kulağa su kaçması ile ortaya bazı sorunlar çıkabilir. Dış kulak yolunda bulunan ve serumen denen salgı, soyulan kulak derisi ve dökülen kulak kılları ile birlikte 'buşon' denen sert bir tıkaç oluşturur. Bu tıkaç suyu emerek sünger gibi şişer ve kişinin kulağının aniden tıkanmasına sebep olur. Böyle bir sorunu önlemek için tatile gitmeden önce bir Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olup, kulak bakımı yaptırılmalıdır. Kulağımızda bir tıkanıklık hissetmiyorsak veya herhangi bir ağrı yoksa kulağımızı temizletmemiz gerekmez. Ama rahatsızlığı olanlarda belirli periyotlarda temizlik gerekiyor.”
 
KULAĞINIZI NEMLİ BIRAKMAYIN, ŞAMPUANLA YIKAMAYIN
KBB uzmanı Doğan, “kulakla ilgili bilinmesi gereken şu noktalara dikkat edilmeli: Dış kulak yolunun ortamı hafif asidiktir. Bu asit ortam, bakteriler ve mantarlar gibi zararlı mikroplara karşı koruyucu bir bariyer oluşturuyor. Kulakta bulunan salgı bezleri tarafından üretilen serumen örtüsü de aslında kulak için yararlıdır. Bazen duymayı ve kulağın hava almasını engelleyecek şekilde fazla miktarda biriken serumen buşon hekim tarafından temizlenebilir ve hiçbir sakıncası yoktur. Sanıldığının aksine bu işlem kulakta alışkanlık yapmaz.
Ancak kulağın içini sürekli yıkamaya çalışmak ve kulağın nemli bırakılması, koruyucu serumen örtüsünün de yıkanmasına sebep olur. Ayrıca alkali olan sabun ve şampuan köpüğü ile kulak içi yıkanmamalıdır. Kulağın asit-baz dengesinin bozulmasına neden olur. Derinin koruyucu bariyeri bozulunca dış kulak yolu iltihabı oraya çıkar.Kulak temizleme çubukları ile sık sık kulağı karıştırmak; oradaki sinir uçlarını uyararak daha çok salgı üretilmesine ve kulaklardaki serumenin geriye doğru itilip kulak zarına yapışmasına neden olabilir. Bu durumda kulak ağrısı veya tıkanmaya neden olabilir. Ayrıca bu şekilde dış kulak yolunu kaşımak, nörodermatit denen ve sinir uçlarının uyarılmasından kaynaklanan kulak kaşıntısına neden olabilir. Kaşımak kaşıntıyı tetikler, buda daha çok kaşımak ve dış kulak yolu derisinde yaralar oluşup enfeksiyon kapmasına neden olabilir” şeklinde konuştu.
KULAKTA KOKU VARSA DOKTORA!
Uzman Doğan, “Kulak deliğinin hemen önünde bulunan çıkıntı şeklindeki kıkırdak (tragus), dokunmakla hassas ve ağrılı ise dış kulakta enfeksiyon var demektir. Ayrıca kötü kokulu akıntılar varsa hemen hekime başvurmaları gerekiyor ”dedi.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Hastanesinde Kulak Burun Boğaz Uzmanı Bekir Doğan, “Yaz aylarında havuz veya denize girilmesiyle dış kulak yoluna dolan sular bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Özellikle yeterince temiz olmayan sularda yüzmek, dış kulak yolu iltihabı ortaya çıkabiliyor. Dış kulak yolu iltihabı, daha çok yüzme sonrası görüldüğünden 'yüzücü kulağı' diye adlandırılır. Dış kulak yolunda bulunan ancak havuzdan da bulanabilen psödomonas adlı bakteri nemli ve sıcak ortamlarda üremeyi sever. Kötü kokulu yeşil renkte kulak akıntısı, kulak kaşıntısı ve ağrıya neden olabilir. Islak ve nemli bırakılmış kulak yolunda mantar oluşabilir. Bu da kulakta kaşıntı, akıntı ve sulanma hissi, bazen ağrı ve tıkanıklığa neden olabilir. Dalış yapmak isteyenler her şeyden önce mutlaka önceden bir sistematik chek-up yaptırmalı. Daha önce dalış deneyimi olanlar ise soğuk algınlığı, nezle ve sinüzit gibi durumlarda mutlaka tedavi olduktan sonra dalış yapmalarıdır” bilgisini verdi.
 
İŞİTME CİHAZI KULLANANLAR DİKKAT!
Doğan, “İşitme cihazı ve kulaklık kullananların; yazın mutlaka cihazın hijyenine dikkat etmeleri, kulak havalanmasını sağlamak için arada cihazı çıkarmaları, kulak bakımını düzenli yaptırmaları ve kulakta iltihap varsa tedavi sonuna kadar cihazı kullanmamaları gerekmektedir” şeklinde ifade etti.
GEÇİCİ İŞİTME KAYBI GÖRÜLEBİLİR
Doğan, “Dış kulak yolu iltihapları “yüzücü kulağı” olarak da adlandırılmaktadır. Bunun nedeni yüzme sırasında kulağa kaçan suyun nemli bir ortam sağlayarak, bakterilerin çoğalması için uygun ortam oluşturması ve sonuç olarak iltihaba yol açmasıdır. Ayrıca kulağı parmakla kaşımaya çalışmak, kulak çöpleri ve diğer yabancı cisimlerle kulağı kurcalamak da kulak kanal cildini tahriş ederek enfeksiyona neden olmaktadır. Çok sık karşılaşılan ve dayanılmaz boyutlara çıkabilen kulak ağrısının şiddeti saatler içinde artar. Ağrıyla beraber sıklıkla kulakta şişme ve tıkanıklık görülebilir bununla beraber kulak kanal cildi enfeksiyona bağlı şişer. Bu durum kulakta dolgunluk ve geçici işitme kaybına yol açabilmektedir. Bu şikâyetlere kulak kaşıntısı ve sulu akıntı eşlik eder. Hastalık ilerlediğinde ise; boyunda beze, ateş, kulak kepçesinde ödeme bağlı şişme ve kızarıklık ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyona yol açan sebep, sıklıkla su da bulunan bakteriler, daha nadiren mantarlar ve virüslerdir” dedi.
 
Banyo veya yüzme sonrası kulak bakımı nasıl yapılmalı?
VAZELİNLİ PAMUK KULLANIN: Kulak zarında delik olan kişiler, kulağı sudan korumak ve ıslak bırakmamak için özel kulak tıkaçları kullanabilirler. Vazelinle yağlanmış kulak pamuğu kullanılabilir.
KULAK TIKAÇLARI İŞE YARAR: Yüzücüler için tasarlanmış kulak tıkaçları piyasada mevcut. Ancak yüzme sırasında normal kişilerin bunları kullanmaları şart değil.
SAÇ KURUTMA MAKİNESİYLE KURUTUN: En iyisi yüzme sonrası kulağın nemini temiz bir havlu ve işaret parmağı yardımı ile aldıktan sonra kulak içine saç kurutma makinesi tutarak kurutmak.
PAMUKLU ÇUBUKLARA DİKKAT: Çok derine sokmadan ve nazikçe kulaktaki nemi almak için pamuklu çubuklar kullanılabilir. (Küçük çocuklarda çok önerilen bir yöntem değildir)

HABER: DUYGU DOĞAN